Άγιες μέρες έχουμε, και όλοι ξαφνικά καταλαμβάνονται από συμπόνια προς όσους έχουν ανάγκη. Όλους ξαφνικά τους πιάνει τρέλα να βοηθήσουν τους πρόσφυγες, τους λαθρομετανάστες, τους τοξικομανείς, τα ευαγή ιδρύματα κλπ. Όλοι αυτόν τον καιρό στέλνουν χρήματα, ίσως και κάποια υλικά αγαθά. Φυσικά μετά το πέρας των γιορτών όλα αυτά ξεχνιούνται και η ζωή συνεχίζεται όπως πρώτα. Αν σας ένοιαζε τόσο πολύ να βοηθήσετε, σίγουρα δε θα περιμένατε συγκεκριμένη εποχή να το κάνετε, και αν πραγματικά θέλετε να βοηθήσετε, η πράξη σας θα έπρεπε να έχει κάποιο τίμημα σε σας. Γιατί, για να λέμε την αλήθεια, τους περισσότερους δεν τους στοιχίζει τίποτα η πενιχρή βοήθεια που προσφέρουν. Δίνουν κανένα πεντάευρο, αλλά εξακολουθούν να καίνε όλα τα φώτα του σπιτιού τους σε γιορτινή ατμόσφαιρα, να μαγειρεύουν ποικιλία πιάτων για ένα λόχο και να τηλεφωνούν με τα iPhone της τελευταίας τεχνολογίας. Τι θα λέγατε όμως αν σας πρότεινα αυτά τα Χριστούγεννα να μπείτε για λίγο στη θέση αυτών των ανθρώπων, τουλάχιστον ως προς το φαγητό; Αν για παράδειγμα, αντί για τα κλασικά πλουσιοπάροχα μελομακάρονα, κουραμπιέδες και σοκολατένια τρίγωνα τρώγατε κάτι λιτότερο; Την παρακάτω συνταγή την ανέσυρα από την αχανή ψηφιακή μου βιβλιοθήκη, και είναι η ιδανική για το συγκεκριμένο σκοπό.

Ζητιάνος

Υλικά:

350 γραμμάρια μπαγιάτικο μαύρο ψωμί,
μισό λίτρο άσπρο κρασί,
1 κιλό μήλα λίγο ξινά,
20 γραμμάρια βούτυρο για τη φόρμα
μισό κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη,
μισό κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη,
150 γραμμάρια ζάχαρη περίπου ανάλογα με το πόσο ξινά είναι τα μήλα,
125 γραμμάρια σταφίδες.

Εκτέλεση:

κόβετε το μαύρο ψωμί σε κομμάτια, το περιχύνετε με το κρασί
και το αφήνετε τρεις ώρες να ρουφήξει.
Πλένετε τα μήλα, τα καθαρίζετε και τα κόβετε σε κύβους ή σε φέτες.
Στη συνέχεια βουτυρώνετε ένα πυρίμαχο σκεύος και απλώνετε εναλλάξ μια
στρώση ψωμί και μια μήλα.
Σε κάθε στρώση που τελειώνει ρίχνετε ζάχαρη, γαρίφαλο, κανέλα και σταφίδες.
τελευταία στρώση πρέπει να είναι από ψωμί.
Βάζετε το πυρίμαχο σε προθερμασμένο φούρνο στους διακόσιους βαθμούς και ψήνετε τον ζητιάνο περίπου 45 60 λεπτά.
Σημειώσεις:
Το επιδόρπιο αυτό σερβίρεται ζεστό και όποιος θέλει μπορεί να προσθέσει λίγη κανέλα ή και να το περιχύσει με κρύο γάλα.
Όποιος θέλει δε να τον κάνει πιο πλούσιο, του προσθέτει και ξερά δαμάσκηνα, που έχει αφήσει πρώτα να φουσκώσουν.
Η γεύση του ξερού δαμάσκηνου ταιριάζει πάρα πολύ με το μαύρο ψωμί και το κόκκινο κρασί.

Advertisements