Προχθές το βράδυ πάλι έκανα αυτήν την υπερβολικά χρονοβόρα και βαρετή δουλειά. Διάβασα κάπου τη λέξη «ρωγμή» και πήγα να την διορθώσω σ’όλα μου τα άρθρα όπου την είχα, επειδή την έγραφα με ο. Ευτυχώς τα άρθρα ήταν λίγα, και η διόρθωση έγινε σχετικά γρήγορα. Τι γίνεται όμως όταν γράφω τη λέξη «ευρέως» μια αι, τα «πλυμένα» με η, ή το «εκκρίνω» με ένα κ και θα πρέπει να διορθώσω δεκάδεςάρθρων; Θα πρέπει να υποστώ όλη αυτήν την ταλαιπωρία, μέχρι όλα να διορθωθούν, γιατί δε δέχομαι ορθογραφικά λάθη στα κείμενά μου. Η διαδικασία είναι βαρετή και χρονοβόρα στον υπέρτατο βαθμό, γιατί πρώτα θα πρέπει να πάω στο αρχείο των άρθρων, να κάνω αναζήτηση τη λανθασμένη λέξη ή τμήμα της, να περιμένω να φορτώσει η σελίδα, να μπω στο πρώτο άρθρο όπου αυτή βρίσκεται και να περιμένω να φορτώσει η δική του σελίδα, να βρω το λάθος μέσα στο άρθρο, το οποίο μπορεί νά’ναι πολών σελίδων, να διορθώσω το λάθος, καθώς και όσα άλλα λάθη και ατέλειες εντόπισα, να ενημερώσω το άρθρο και να περιμένω να ξαναφορτώσει, να επιστρέψω στη λίστα τω άλλω άρθρων και να περιμένω να φορτώσει, και να συνεχίσω με τον ίδιο ακριβώς τρόπο με κάθε επόμενο άρθρο. Κάπου στη μέσηα αυτής της διαδικασίας, ο υπολογιστής ζεσταίνεται και επιβραδύνεται ακόμα περισσότερο, εκνευρίζοντάς με ακόμα περισσότερο.
Αν και γενικά είμαι καλός στην ορθογραφία, μπορεί να κάνω λάθη σε λέξεις που σπάνια χρησιμοποιώ ή σε κάποιες αρκετά ασυνήθιστες. Συνήθωςμε τη γνώση της ετυμολογίας μιας λέξεις μπορώ να ξέρω πώς γράφεται χωρίς να την διαβάσω, αλλά αυτό δεν το τηρώ πάντα. Για παράδειγμα έπρεπε να ξέρω ότι η ρωγμή προέρχεται από το ρήγνυμι, οπότε και το ο θα πρέπει να είναι μακρό, αλλά δεν το σκέφτηκα καν. Εννοιολογικά, η ρωγμή στο μυαλό μου συγχεόταν με τη γραμμή, γι’αυτό. Όταν λοιπόν κάνωένα τέτοιο λάθος, συνήθως το κάνω κατ’εξακολούθηση αι στα επόμενα μου άρθρα, κι έτσι τα λάθη πολλαπλασιάζονται. Το καλό είναι ότι όλα τα λάθη είναι του ίδιου τύπου, οπότε μ’έναν μόνο όρο αναζήτησης τα εντοπίζω όλα και τα διορθώνω. Ακραία περίπτωση αυτού ήταν η λανθασμένη γραφή επί τέσσερα περίπου χρόνια του τίτλου του ιστολογίου, γιατί έγραφα το «περιπλανώμενο» με ο, σαν το αεροπλάνο! Σπάνια κάνω λάθη απροσεξίας, αλλά έχω κάνει και τέτοια, π.χ. το ευρέως σε πολλά άρθρα με αι.
Με λίγα λόγια, όποτε βρίσκεται ορθογραφικά λάθη, αποστρόφους εκεί που δεν πρέπει ή λέξεις χωρίς διάστημα ανάμεσά τους, να μου το επισημαίνεται στα σχόλια.

Advertisements