Το Zyklon b δε χάθηκε. Μπορεί το fridge.gr να έκλεισε για πάντα, αλλά τα μέλη του, αν ποτέ ήταν φυσικές οντότητες, προφανώς εξακολουθούν να υπάρχουν. Το Zyklon b μπορεί να βρεθεί στο Facebook με το όνομα Zyklone Beta. Τι να κάνουμε, παράτησε το ελληνικότατο Ψυγείο για να προσαρτηθεί στους υπερμεγέθεις όρχεις του Οβριού Ζούκεμπεργκ. Και εκεί που είναι, όχι μόνο εξακολουθεί να γράφει, αλλά καυλώνει κιόλας! Ευελπιστώ όχι με τους υπερμεγέθεις όρχεις του Ζούκεμπεργκ. Ή μήπως όχι;
Πρόσφατα – λίγους μήνες πριν – κοινοποίησε στο λογαριασμό του ένα σύνδεσμο προς ένα ιστολόγιο με τίτλο «Έρις Λυόμενη», το οποίο, εκτός από εισαγωγικά στοιχεία για τον ερισιανό συγγραφέα, έχει μόνο ένα κέιμενο με τίτλο το μανιφέστο της καύλας. Το άρθρο αυτό το βρήκα δημοσιευμένο και σε πολλλές άλλες ιστοσελίδες, αλλά το πρωτότυπο είναι εδώ, αφού είχε δημοσιευθεί στην παλαιότερη ημερομηνία, 8 Ιουλίου του 2014.
Το αναδημοσιεύω λοιπόν κι εγώ, και η ερμηνεία δική σας στα σχόλια.

Το μανιφέστο της καύλας
22 Replies

Η καύλα είναι αγνή, καθολική και αναμάρτητος. Αγνή γιατί πηγάζει κατευθείαν από την ψυχή χωρίς να μπορούν να την τιθασεύσουν τα ανεριστικά φίλτρα του μυαλού. Καθολική γιατί την νιώθει κάθε ον σε αυτή τη γη. Αναμάρτητος γιατί δε λαθεύει ποτέ, δεν αμφισβητείται και δεν παρεξηγείται: την καύλα πολλοί την περνούν για έρωτα, τον έρωτα δεν τον περνά για καύλα κανείς.
Η καύλα είναι πανταχού παρούσα: στροβιλίζει το μυαλό σου και χορεύει με τα σώψυχά σου. Σε κάνει να περπατάς, να ονειρεύεσαι, να σκέφτεσαι και να δρας.
Η καύλα σε ωθεί να ζεις.
Η καύλα δεν είναι μόνο σεξουαλική• είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής. Η καύλα είναι ενθουσιασμός, μεράκι και δίψα για ζωή. Η καύλα είναι όρεξη, ελευθερία κι ευχαρίστηση.
Η καύλα είναι δύναμη.
Η καύλα είναι παρεξηγημένη. Έχει κατηγορηθεί ως φτηνή, ζωώδης και στιγμιαία. Της φόρεσαν ψεύτικες φορεσιές ρομαντικών ιδεών, την έκαψαν στην πυρά, προσπάθησαν να την τιθασεύσουν με μαστίγια, μετάνοιες και ηθικοκοινωνικούς φραγμούς.
Η καύλα, όμως, δεν είναι εξιδανικευμένη. Βρίσκεται στο εδώ και στο τώρα, χωρίς να αναλώνεται σε υποθέσεις, αναλύσεις και εμμονές. Η καύλα δε γουστάρει να κοιτάει πράγματα κι ανθρώπους με το τηλεσκόπιο, απεχθάνεται τα αδειανά πουκάμισα και τα τινάγματα των πεταλούδων.
Η καύλα δεν είναι φτηνή, γιατί είναι ειλικρινής, ωμή και ατόφια: σιχαίνεται τα ψέματα, το φόβο, τα πρέπει και τις κάθε είδους συμβάσεις. Δε γουστάρει βολέματα, πειθαρχίες και ωχαδερφισμούς. Κάνει πέρα τους δειλούς, τους άτολμους, τους βολεμένους και τους βουτυρομπεμπέδες.
Η καύλα δεν είναι στιγμιαία: η καύλα είναι αθάνατη. Πηγάζει απ’ τη ζωή και χορεύει με το θάνατο. Όσο η γη γυρίζει, θα υπάρχει καύλα, γιατί η γη γυρίζει από καύλα. Η καύλα δεν είναι η πεταλούδα που θα καεί απ’ τη φωτιά• η καύλα ανάβει τη φωτιά. Η καύλα δεν πεθαίνει• χάνεται μόνο όταν πάψει να υπάρχει θέληση.
Η καύλα δεν είναι μία έννοια πολυσύνθετη: απλώς υπάρχει.
Βρίσκεται στα χαμόγελα των ανθρώπων και πίσω από κάθε λαμπρή ιδέα. Βρίσκεται στα κορμιά των εραστών και στις εμπνεύσεις των συγγραφέων. Βρίσκεται στις λέξεις των ποιητών, στις μελωδίες των μουσικών και στο γέλιο των παιδιών. Βρίσκεται στα πινέλα των ζωγράφων, στα “εύρηκα” των εφευρετών και στα χέρια των χτιστών. Βρίσκεται στις ιαχές των πολεμιστών και στο διαλογισμό των μυστών. Βρίσκεται στα πέταλα των λουλουδιών και στο βόμβο των μελισσών, στις στάλες της βροχής, στον κεραυνό, τη βροντή, την ελπίδα και την απελπισία.
Είσαι εδώ λόγω της καύλας και λόγω της καύλας ζεις, υπάρχεις κι αναπνέεις.Κι αφού γεννήθηκες λόγω της καύλας, ζήσε και πέθανε με καύλα.
Περπάτησε με καύλα και όλος ο κόσμος θα γίνει δικός σου.
Χαμογέλασε με καύλα και δε μαλώσεις ποτέ.
Δούλεψε με καύλα και δε θα κουραστείς.
Γέλα με καύλα και θ’ αργήσεις να κλάψεις ξανά.
Κλάψε με καύλα και θα γελάσεις ξανά σύντομα.
Γάμα με καύλα και νιώσε.
Νιώσε με καύλα και ζήσε.
Ζήσε με καύλα και πέθανε ευτυχισμένος.
Τάδε έφη Έρις και αυτός είναι ο νόμος (ή και όχι).

Ο συγγραφέας είναι ερισιανός, κι επειδή και ο Zyklon b, καθώς και τα υπόλοιπα μέλη του Ψυγείου πού και πού αυτοπροσδιορίζονταν ως ερισιανοί «ερισιανό από κούνια το Ζαϊκλόνι», έχω τη βάσιμη υποψία ότι το έγραψε ο ίδιος, ή και όχι. Τι να θέλει να πει άραγε, αν βέβαια θέλει να πει κάτι;

Advertisements