Πρόσφατα, το γύρο του ελληνικού Διαδικτύου έκανε ένα ρεπορτάζ από τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων τοπικού σερραϊκού καναλιού, το οποίο καταδείκνυε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των Σερρών στην περιοχή του Στρατοπέδου Παπαλουκά με τα φίδια. Υποτίθεται ότι τα φίδια είναι τόσα πολλά, ώστε οι άνθρωποι φοβούνται να βγουν από τα σπίτια τους και πάντα κλείνουν τα παράθυρά τους. Με λόγο υπερβολικό, τα εντυπωσιοθηρικά μμε, τα οποία τρέφονται με τέτοιες ιστορίες που αναστατώνουν τον κόσμο, ιδίως εάν αφορούν ερπετά, παρουσιάζουν την κατάσταση σχεδόν σαν κρίση εκτάκτου ανάγκης. Στο ρεπορτάζ πρωταγωνιστεί ένας άντρας, ο οποίος περιγράφει με γλαφυρό τρόπο πώς πολεμούσε με το φίδι για τρία λεπτά, δίνοντας την εν΄τυπωση πως πολεμούσε με τον Πύθωνα των Δελφών, και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το μόνο καλό φίδι είναι ένα νεκρό φίδι. Περιγράφει μια μάχη όπου συνάντησε ένα επιθετικό φίδι που τον κυνηγούσε, και για να το σκοτώσει το χτυπούσε με διάφορα αντικείμενα όπως με τη σκούπα και το μπαλτά, δείχνοντάς τα. Οι κάτοικοι θεωρούν ότι το πρόβλημα οφείλεται στα σκουπίδια και στα χόρτα στην περιοχή του Στρατοπέδου, τα οποία καθαρίζονται ανεπαρκώς εξαιτίας τεμπέληδων υπαλλήλων. Στο τέλος κάποιες γριές εκφράζουν κι αυτές τη γνώμη τους όσον αφορά το «μεγάλο» πρόβλημα.
Κάθε ερπετό και αμφίβιο της χώρας μας προστατεύεται από ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, και η θανάτωσή του είναι πράξη παράνομη, αλλά κι αν δεν προστατευόταν, πάλι θα ήταν κάτι το ηθικά επιλείψιμο. Ίσως παραχώρηση μπορεί να γίνει σε περίπτωση αυτοάμυνας, αλλά είναι σχεδόν απίθανο να υπάρξει τέτοια κατάσταση με φίδι, και δη ελληνικό. Τα περισσότερα φίδια σκοτώνονται όποτε βρίσκονται από άγνοια και φόβο, και αυτό στην ελληνική επαρχία θεωρείται η ορθότερη πράξη. Σκοτώνονται χωρίς καμία σκέψη, σαν να πρόκειται για τον προαιώνιο εχθρό της ανθρωπότητας.
Από τα περίπου 23 είδη φιδιών που απαντούν στην Ελλάδα, τα δηλητηριώδη είναι 7, 5 οχιές, καθώς και ο σαπίτης και το αγιόφιδο, τα δύο τελευταία εκ των οποίων είναι οπισθόγλυφα και με ασθενές δηλητήριο, δηλαδή δεν αποτελούν απειλή για τον άνθρωπο. Από τις οχιές συνήθως σε κάθε μέρος της Ελλάδας υπάρχει ένα ή το πολύ δύο είδη, και ο αντιοφικός ορός είναι πάντοτε διαθέσιμος στα νοσοκομεία. Οι θα΄νατοι από δήγμα οχιάς είναι σπανιότατοι σε σχέση με άλλα ατυχήματα π.χ. αυτοκινητικά, και όμως οι άνθρωποι εξακολουθούν να υπερβάλλουν για την επικινδυνότητα των φιδιών. Οι οχιές ποτέ δεν κυνηγούν τους ανθρώπους και είναι γενικώς αργοκίνητα φίδια, που θα δαγκώσουν μονο αν απειληθούν σοβαρά σε κοντινή απόσταση, κι όχι πάντα με δηλητήριο. Κάποιες φορές ομολογουμένως τυχαίνει ο άνθρωπος να βρίσκεται κοντά στην οχιά χωρίς να το αντιληφθεί, κι αυτή να δαγκώσει επειδή το εκλαμβάνει ως απειλή, αλά τέτοια περιστατικά είναι πολύ σπάνια σε σχέση με τις περιπτώσεις όπου το θύμα είδε ή και προσπάθησε να σκοτώσει την οχιά και δε δικαιολογούν σε καμία περίπτωση τη θανάτωση των ζώων αυτών. Όπως προανέφερα, σε σχέση με άλλα δυνητικά θανατηφόρα ατυχήματα, είναι κάτι το σπάνιο και το απίθανο. Κάποια άλλα μεγάλα φίδια, όπως ο λαφιάτης ή ο σαπίτης, μπορούν να γίνουν επιθετικά αν στριμωχτούν στη γωνία, προσπαθώντας να τρομάξουν τον εχθρό όσο γίνεται, αλλά χωρίς πραγματικα να είναι επικίνδυνα, παρόλα αυτά η συμπεριφορά τους εκλαμβάνεται ως κακόβουλη, ενώ παράλληλα το δικαίωμα της άμυνας σε παρόμοια κατάσταση για ένα σκύλο, μια γάτα ή και ένα γιδοπρόβατο αναγνωρίζεται.
Ακόμα όμως κι αν τα φίδια δεν προστατε΄θονταν νομικά, η ηθελημένη φόνευσή τους είναι ηθικά απαράδεκτη, εφόσον δεν υπάρχει τίποτα το καλό στον επιτηδευμένο κι απάνθρωπο φόνο ενός μικρού, εύθραυστου και σχεδόν πάντοτε ακίνδυνου ζώου, το οποίο μονο τη ζωή του θέλει να σώσει, αλλά και οικολογικά βλαπτική. Τα φίδια εκτελούν σημαντικούς ρόλους στα οικοσυστήματα όπου ζουν, αφού καταναλώνουν πολλά μικ΄ρα ζώα όπως τρωκτικά ή έντομα, τα οποία δύνανται να υπεραυξηθούν αν δεν υπάρχουν θηρευτές, ενώ με τη σειρά τους τρέφουν μεγαλύτερα σαρκοφάγα όπως σαρκοφάγα θηλαστικά και αρπακτικά πουλιά. Ο φιδαετός (Circaetus gallicus) για παράδειγμα τρέφεται κατά 95% με φίδια, και χωρίς την τροφή του κινδυνεύει να εξαφανιστεί.
Ο καλύτερος τρόπος για ν’απαλλαχθείτε απ’τα φίδια είναι να τα απωθήσετε κάνοντας απλώς την κατοικία σας μη ελκυστική προς αυτά, δηλαδή αφαιρώντας πηγές τροφής για τρωκτικά, σαύρες και έντομα όπως σκουπίδια από τρόφιμα, και μειώνοντας ή και εξαφανίζοντας τις πιθανές κρυψώνες των φιδιών, όπως τρύπες, ρωγμές, μεγάλα αντικείμενα πάνω στο χώμα με χώρο από κάτω, πυκνά χόρτα ή χαμηλούς θάμνους. Τα φίδια δε θα εγκατασταθούν ποτέ σε τέτοιο μέρος, γιατί, εκτος του ότι δεν υπάρχει τροφή, είναι και πολύ δειλάζ ώα που νιώθουν ασφαλή μονο όταν είναι καλά κρυμμένα. Σε περίπτωση που ένα φίδι μπει στο σπίτι σας, αν είστε σίγουροι για τον εαυτό σας, μπορείτε να το πιάσετε χρησιμοποιώντας μακριά εργαλεία, να το τοποθετήσετε σε ψηλό δοχείο όπως αρκετά ψηλό κουβά, και μετά να το απελευθερώσετε έξω. Αλλιώς μπορείτε πάντοτε να καλέσετε την πυροσβεστική.
Παρακάτω είναι το βίντεο, το οποίο ανέβηκε στο Youtube. Μοιραστείτε το σε όσες περισσότερες ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης μπορείτε, καταδικάζοντας σκληρά τον «ήρωα», του οποίου το εγώ έχει ανέβει στα ύψη από τη δημοσιότητα εξαιτίας της απεχθούς πράξης του και πρέπει να καταποντιστεί, αλά πάνω απ’όλα την οπισθοδρομική νοοτροπία ο οποίος εκπροσωπεί.

Ενημέρωση 3/6/2015: Ο Φιδοκτόνος βρίσκεται σε άσχημα μπλεξίματα πλέον, αφού το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας τον κατήγγειλε για την παράνομη πράξη του. Τώρα δεν ξέρω κατά πόσο θα προχωρήσει αυτό σε δίκη. Ακόμα κι αν τον δικάσουν όμως, δεν πιστεύω ότι θα τον κάνουν τίποτα. Η είδηση αυτή ανακοινώθηκε χθες, οπότε ίσως υπάρχουν εξελίξεις από τότε.

Advertisements