Ακόμα και το εξτρεμιστικό ισλαμιστικο κράτος σέβεται τα άτομα με αναπηρία και δεν τα παρεμποδίζει από το να καταλάβουν υψηλές θέσεις. Χθες, στις 28 Μαΐου, κατέφθασε στο Ραμάντι του Ιράκ, το οποίο έχουν καταλάβει οι τζιχαντιστές του Ίσις, ο Αμπού Άσιν, ή ο τυφλός δικαστής του Ισλαμικού Κράτους, με πραγματικό όνομα Αλί Ατίγια αλ Τζουμπούρι. Εκφώνης ελόγο στο τζαμι της πόλης, μετά την απογευματινή προσευχή, με σκοπό να μεταστρέψει τον πληθυσμό υπέρ του Ισλαμικού Κράτους, ο οποίος είχε τεθεί με το μέρος της ιρακινής κυβέρνησης μέχρι την ήττα τους στις 17 Μαΐου. Εντωμεταξύ οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας, μαζί με σιιτικές πολιτοφυλακές, ετοιμάζονται ν’ανακαταλάβουν την πόλη.
Σύμφωνα με μαρτυρίες όσων τον είδαν, είναι τυφλός, μονόχειρας και είχε το κεφάλι του τυλιγμένο με γάζες. Προφανώς τραυματίστηκε σε κάποια ένοπλη σύγκρουση. Είναι ο δεύτερος στην τάξη της εσωτερικής θρησκευτικής ιεραρχίας της οργάνωσης, μετά τον ίδιο τον Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, και ο πέμπτος στην τάξη της ιεραρχίας της οργάνωσης.
Αν και θα περιμένατε οι τζιχαντιστές μουσουλμάνοι να αντιμετωπίζουν σκληρά όσα άτομα δε δύνανται να πολεμήσουν, αυτό δεν ισχύει. Το ισλάμ δεν κάνει διακρίσεις με βάση την τυφλότητα ή οποιαδήποτε άλλη αναπηρία. Ένας τυφλός μπορεί για παράδειγμα να ηγηθεί της προσευχής σ’ένα τζαμί ως μουεζίνης. Πολλοί άλλοι σπουδαίοι μουσλουλμάνοι ιερωμένοι, νομικοί, φιλόλογοι και ποιητές ήταν τυφλοί ή είχαν άλλες αναπηρίες. Και αν ζει ενάρετα, κι επειδή μπορεί σε κάτι να μειονεκτεί σ’αυτόν τον κόσμο, ο Θεός μπορεί να του δώσει μια θέση στον Παράδεισο. Αν όμως διαμαρτύρεται για την αναπηρία του, είναι αχάριστος ως προς αυτό που τού’δωσε ο Θεός και η κατάληξή του θα είναι η Κόλαση.
Ίσως στην περίπτωση του δικαστή ωστόσο να βοήθησε και το γεγονός ότι απέκτησε την αναπηρία του αργότερα στη ζωή του, πιθανότατα από τραύμα. Αν ήταν εκ γενετής τυφλός, ίσως είχε πολύ μεγαλύτερες δυσκολίες, ιδίως αν καταγόταν και από φτωχή οικογένεια. Κι έτσι όμως, το ισλαμικό σύστημα ελεημοσύνης δε θα τον άφηνε να πεινάσει τουλάχιστον. Παρόλα αυτά, αν επιθυμούσε διακαώς να συνεισφέρει στον αγώνα, πιστεύω πως δε θά’ταν δύσκολο να του βρουν μια θέση που δεν απαιτεί σκοπευτική δεινότητα ή ευκηνισία σε ταραχώδες περιβάλλον, όπως της ανθρώπινης ασπίδας, της κινούμενης βόμβας, ή κάτι παρόμοιο.i

Advertisements