Αυτό είναι το πρόβλημα με τις σελίδες ανοιχτής επεξεργασίας• ο καθένας μπορεί να γράψει ό,τι θέλει, κι αν δεν ελεγχθούν τα γραφόμενα, θα δημοσιευθούν υποβαθμίζοντας την ποιότητα του περιεχομένου.
Η Βικιπαίδεια αντιμετωπίζει συνεχώς αυτό το πρόβλημα, αφού λειτουργεί με βάση την πλατφόρμα wiki, η οποία επιτρέπει την επεξεργασία των κειμένων απ’όλους. Ο καθένας μπορεί, είτε έχει είτε δεν έχει κάνει λογαριασμό, να συνεισφέρει, αλλά αυτό έχει σοβαρά μειονεκτήματα. Οι επεξεργασίες γίνονται στη σελίδα συζήτησης, και συνήθως ελέγχονται από περισσότερους και γίνεται προσπάθεια να βρεθούν οι πηγές αν δεν υπάρχουν, αλλά αναπόφευκτό είναι ότι κάποιο ανεπιβεβαίωτο ή αναληθές υλικό διαφεύγει της διαδικασίας και δημοσιεύεται. Όταν αυτό εντοπίζεται, τοποθετείται σήμανση στο άρθρο για τη διόρθωσή του. Πολλές φορές θα έχετε συναντήσει άρθρα με σήμανση για διόρθωση επειδή δεν έχουν επαρκείς πηγές, το περιεχόμενο δεν είναι ουδέτερο, υπάρχουν ασαφείς πληροφορίες κλπ. Γι’αυτό δε θα πρέπει να εμπιστευόμαστε τυφλά τη Βικιπαίδεια. Δυστυχώς πλέον όλοι επαφίενται στην παντογνωσία της, έχοντας ξε΄χάσει τη διαδικασία της διασταύρωσης πληροφοριών.
Για τον λόγο αυτόν οι σελίδες αυτές είναι ευάλωτες στο βανδαλισμό. Πολλοί κακόβουλοι κυκλοφορούν ανενόχλητοι στο Διαδίκτυο και φέρνουν την καταστροφή σε ιστοσελίδες, ακόμα και σ’αυτό το ταπεινό ιστολογιο, σκεφτείτε πόσο ελκυστικός είναι γι’αυτούς ένας ιστότοπος ελεύθερης πρόσβασης και επεξεργασίας. Σύμφωνα με τη σελίδα της Βικιπαίδειας για το βανδαλισμό:

βανδαλισμού είναι η αντικατάσταση του υπάρχοντος κειμένου με ανοησίες, ονόματα ή άσχετο περιεχόμενο.
Οποιαδήποτε καλή τη πίστει προσπάθεια βελτίωσης της εγκυκλοπαίδειας, ακόμα κι αν είναι προϊόν λανθασμένης σκέψης ή κακής θεώρησης δεν είναι βανδαλισμός. Ακόμα και φαινομενικά κακοπροαίρετες επεξεργασίες που δεν αποδεικνύουν εμφανώς την κακή πρόθεση, δεν θεωρούνται βανδαλισμός στην Βικιπαίδεια.

Δε θυμόμουν λοιπόν αν το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο είχε τσιντσιλά, κι έψαξα στο Ίντερνετ για να το βρω. Δεν έχει τελικά, αλλά αυτό δεν είναι το θέμα μας.Το πρώτο αποτέλεσμα, μετά τις φωτογραφίες, ήταν η Βικιπαίδεια. Και το άρθρο πλήρως κατεστραμμένο! Αρχικά νόμιζα πως μπήκα στηφ ρικιπαίδεια ή σε κάποια άλλη παρωδία της Βικιπαίδειας, αλλά ήμουν στην ίδια τη σεβαστή Βικιπαίδεια. Είχαν αντικαταστήσει κομμάτια του άρθρου με αστεία, ανοησίες, και ανακριβείς πληροφορίες. Δυστυχώς την επόμενη μέρα το άρθρο είχε επανέλθει στην πρότερή του μορφή, και έτσι δεν πρόλαβα να αντιγράψω τα πιο αστεία κομμάτια του για να τα παραθέσω αυτούσια εδώ πριν διαγραφούν. Είχε πάντως διάφορα, π.χ. «Το τσιντσιλα είναι μικρό και μοιάζει με δημογέροντα, έχει χρώμα σκατουλί ασιμί…», «τρώει χόρτα, φύλλα κλπ και μυγοκούραδα», «πήρε το όνομά του από τους Τσίντσα που έφτιαχναν από τη γούνα του καλύμματα για το πέος τους κι επίσης ανακάλυψαν τα τάγκα κλπ».
Το διάβαζα γύρω στις 12-:30 το βράδυ και δε μπορούσα να σταματήσω απ’τα γέλια. Αν και η αλήθεια είναι ότι δεν έγραψαν κάτι το ευρηματικό στο άρθρο εκτός του δημογέροντα, που με έκανε να γελάω παραπάνω, ήταν πολύ αστείο να βλέπεις μια έγκριτη ιστοσελίδα με επίσημο τόνο να καταπέφτει σ’αυτό το επίπεδο. Σκεφτείτε αν για οποιονδήπότε λόγο σταματήσουν οι χρηματοδοτήσεις σ’αυτές τις σελίδες τι μέλλει να γίνει. Θ’αρχίζουν ν’αποσυντίθενται από μόνες τους.
Αρκετές περιπτώσεις βανδαλισμού της Βικιπαίδειας έχουν κάνει το γύρο του Διαδικτύου, αν και δεν έχω το χρόνο να τις βρω αυτήν τη στιγμή, αλλά στο μέλλον πρέπει να γράψω σχετικό άρθρο, γιατί είναι πολύ αστείες. Ο βανδαλισμός συνήθως είναι απλώς αστείος και ενοχλητικός, αλά ενδέχεται να είναι πολύ πιο ύπουλος, με αλλοίωση πληροφοριών για παράδειγμα σε τεχνικά ή ιστορικά άρθρα, π.χ. αλλάγή ημερομηνιών, ελαφρά παραποίηση γεγονότων κλπ, ώστε να προκληθεί σύγχηση και παραπληροφόρηση. Ο ευκολότερος τρόπος αντιμετώπισής του είναι η επαναφορά του άρθρου σε έκδοση προηγούμενης ημερομηνίας.

Advertisements