Πηγή:
Euronews

Μπορεί ένας τυφλός να έχει στην κατοχή του όπλο;

Αυτό είναι το ερώτημα που απασχολεί στις αρχές της Νότιας Ντακότα.

Η πολιτεία σκέφτεται να υιοθετήσει νόμο ανάλογο με αυτόν της γειτονικής Αϊόβα, όπου άνθρωποι με μειωμένη η και καθόλου όραση μπορούν νόμιμα να έχουν όπλο στην κατοχή τους.

Οι υπέρμαχοι του νόμου δηλώνουν ότι βοηθά τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης να προσαρμοστούν πιο εύκολα στην κοινωνία.

«Αν είναι νομικά σε θέση να αποκτήσουν όπλο, ο νόμος δεν το απαγορεύει ούτε απαιτεί από εμάς να κάνουμε τεστ οράσεως» δήλωσε ο σερίφης της κομητείας Μινεχάχα, Μάικ Μίλστεντ.

Για να μπορεί να έχει κάποιος όπλο στη Νότια Ντακότα αρκεί μια απλή άδεια. Εκπρόσωποι οργανισμών για τα δικαιώματα των τυφλών δηλώνουν ότι ο νόμος πρέπει να ισχύει για όλους, ανεξαρτήτως από το αν έχουν μειωμένη όραση.

Πάντως δεν είναι πολλοί οι τυφλοί που επιχειρούν να αποκτήσουν όπλο, αφού σύμφωνα με τον σερίφη λίγοι είναι οι κάτοικοι με προβλήματα όρασης που έχουν κάνει αίτηση για άδεια οπλοφορίας.

Στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 270 εκατομμύρια όπλα, σε μία χώρα με περισσότερους από 300 εκατομμύρια κατοίκους. Αυτό αναλογεί σε 90 όπλα για κάθε 100 κατοίκους.

Γιατί, ένας τυφλός δεν έχει το δικαίωμα να προστατεύσει τον εαυτό του και με όπλο; Εφόσον το σύνταγμα της χώρας το επιτρέπει, είναι νόμιμο. Αλλά… όταν λένε οι υπέρμαχοι του νόμου ότι η οπλοφορία θα βοηθήσει στην προσαρμογή των τυφλών στην κοινωνία, τι εννοούν ακριβώς; Ότι η προσαρμογή ενός αναπήρου στην κοινωνία αξιολογείται με την ικανότητά του να χρησιμοποιεί όπλο ή να κάνει οτιδήποτε άλλο που θεωρείται απαραίτητο; Όχι, εδώ δε συμφωνώ. Για να γίνει η ένταξη, πρώτο απ’όλα θα πρέπει η υπόλοιπη κοινωνία να δεχτεί τον ανάπηρο με τις ιδιαιτερότητές του και να προσαρμοστεί σ’αυτόν. Οι υποστηρικτές του νόμου αυτού συζητούν το θέμα από εντελώς λανθασμένη θεωρητική βάση, η οποία έχει αποδειχθεί καταστροφική για τη ζωη των αναπήρων για χρόνια, φορτώνοντάς τους με πρακτικά και ψυχολογικά βάρη, σύνδρομα κατωτερότητας κλπ. Αυτή η οπτική θά’πρεπε ν’αλλάξει.