Οι τακτικοί μου αναγνώστες ξέρουν ότι είμαι φανατικός αναγνώστης του fridge.gr. Το Ψυγείο είναι μια ελληνική διαδικτυακή κοινότητα αρθρογράφων εναλλακτικού περιεχομένου, που καλύπτει θέματα από τέχνη, μουσική, βιβλία, ταινίες έως επιστήμη, βιογραφίες κλπ. Οι σύνδεσμοι μου προς αυτό βρίθουν στα άρθρα μου, αφ’ενός επειδή το χρησιμοποιώ ως πηγή ή αφορμή εκκίνησης άρθρων, και αφ’ετέρου για να το γνωστοποιήσω σε όσους περνάνε από εδώ και για ν’ανεβάσω την επισκεψιμότητά του. Κάθε συγγραφέας του Ψυγείου έχει συνήθως μια δική του στήλη, στην οποία γράφει μια συγκεκριμένη μέρα της εβδομάδας, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις ανταλλαγής στηλών ή έκτακτης αρθρογραφίας του ενός στη στήλη του άλλου. Εγώ λοιπόν παρακολουθώ φανατικά κάθε Παρασκευή τη στήλη «Sci-zophrenia” του Zyklon b, που καταπιάνεται με επιστημονικά θέματα, αν κι ο τρόπος με τον οποίον τα αναπτύσσει θα σας κάνει να το αγαπήσετε και να εξαρτηθείτε. Πρόσφατα επίσης άρχισα να παρακολουθώ κάθε Τετάρτη τη στήλη “Notorious Lives (Διαβώητοι Βίοι)» του Ανό, όπου ανεβαίνουν βιογραφίες πολλών ενδιαφερουσών περιπτώσεων της ιστορίας. Μολονότι και οι δύο συγγραφείς αναφέρονται με ουδέτερα ονόματα, για το Ανό ξέρουμε ότι είναι γυναίκα, όπως αναφέρει και η ίδια, ενώ η περίπτωση του Ζικλονίου είναι ακόμα ανεξιχνίαστη, γιατί πέρα απ’τη συγγραφική του ταυτότητα δε δίνει άλλα στοιχεία, και παραμένει απροσδιόριστη οντότητα. Μπορεί νά’ναι άντρας, γυναίκα, ερμαφρόδιτος, τρανσέξουαλ, πνεύμα, εξωγήινος, κουνέλα, ρομπότ, πρόγραμμα στον υπολογιστή, πολλά άτομα και οτιδήποτε άλλο, όλα είναι πιθανά.

Την Τετάρτη λοιπόν, στις 27 Φεβρουαρίου, ανέβασε επιτέλους το Ανό μια
βιογραφία για το Δαρβίνο,
έπειτα από δική μου παράκληση σε σχόλιο παλαιότερης βιογραφίας για την
Ισαβέλα της Ισπανίας
πριν δύο εβδομάδες, την Τετάρτη (13 Φεβρουαρίου) αμέσως μετά την παγκόσμια ημέρα του Δαρβίνου (12 Φεβρουαρίου), όπου την επέπληξα για την παραμέληση του συγκεκριμένου σημαντικότατου ιστορικού προσώπου. Μου είπε πως τον είχε στο μυαλό της, αλλά τον ανέβαλε συνεχώς. Εντάξει όμως τελικά μπήκε, καιέσπευσα εγώ να κάνω το πρώτο σχόλιο, εκφράζοντας το παράπονό μου για το μη ιδιαίτερα εξελικτικό περιβάλλον του Ψυγείου. Ακόμα και το Ζικλόνι, αν κι έχει αναφέρει την εξέλιξη φευγαλέα σε πολλά άρθρα του, δεν έχει συγγράψει ως τώρα ένα ολοκληρωμένο άρθρο κανένα 2-3 σελίδες να χαιρόμαστε να το διαβάζουμε. Ελπίζω πως με τη βιογραφία του Δαρβίνου έγινε μια καλή αρχή γι’αυτό. Το άρθρο λοιπόν τα είχε όλα τέλεια όπως έπρεπε, μ’όλα τα αξιοσημείωτα στοιχεία της ζωής του Δαρβίνου στη σειρά και επιγραμματικά τις αρχές της εξέλιξης διά φυσικής επιλογής. Τα σχόλια ωστόσο μολύνθηκαν από το γνωστό παράσιτο.

Εκεί έχει χωθεί ένας δημιουργιστής με ψευδώνυμο “Designer”, ο οποίος προσπαθεί συνεχώς να καταστρέψει τη συζήτηση με τα ανίσχυρα επιχειρήματά του. Όπως όλοι οι δημιουργιστές, έτσι κι αυτός δεν έχει σκοπό να συμμετάσχει ομαλά σε μια συζήτηση, παράνα επιβάλει την άποψή του θεωρώντας ασήμαντο ό,τι αντιτίθεται στις πεποιθήσεις του. Προσπάθησαν λοιπόν όλοι να του υποδείξουν που σφάλλει στη σκέψη του, αλλά ο ίδιος επέμενε στα ίδια ή υπέβαλε άλλες ερωτήσεις και παρανοήσεις που έχουν όμως εξηγηθεί επιστημονικά πολλές φορές. Εγώ αρχικά προσπάθησα ν’απέχω απ’τη συζήτηση, μετά όμως δεν κρατήθηκα κι αποφάσισα να συμμετάσχω σ’αυτήν την παραφθορά διαλόγου που δεν οδηγεί πουθενά. Όσες φορές κι αν μίλησα σ’αυτόν, δεν καταλάβαινε, αντίθετα έπαιρνε άσχετα κομμάτια των λεγομένων μου, τα διαστρέβλωνε όπως ήθελε κι έβγαζε τα δικά του συμπεράσματα. Στην επιχειρηματολογία του έχει μπλέξει τους δαρβινιστές με το Χίτλερ και τα εγκλήματά του, τη Νέα Τάξη Πραγμάτων, το σιονισμό, τους άθεους υλιστές μηδενιστές, ακόμα και το Διάβολο. Πιθανόν αυτός, όπως έχει βρεθεί σε μελέτες εγκεφάλων φονταμενταλιστών,
έχει μικρότερο ένα κομμάτι του προμετωπιαιου φλοιού που σχετίζεται με την αμφιβολία,
κι έτσι δυσκολεύεται ν’αμφιβάλλει, ώστε να πασχίζει να ταιριάζει οτιδήποτε ακούει στις φανατικές απόψεις του, ή αλλιώς να το αγνοεί ή να προσπαθεί να το αντικρούσει ανεπιτυχώς. Υποθέτω πως μόνο εδώ στην Ελλάδα και στην Αμερική με τους φανατικούς φονταμενταλιστές παίρνουν τόσο συχνά τέτια τροπή οι συζητήσεις περί εξέλιξης. Το μόνο «καλό» που ίσως προσέφερε το άρθρο αυτό είναι η αύξηση της επισκεψιμότητας του fridge.gr. Επισκεφθείτε λοιπόν το άρθρο στον παραπάνω σύνδεσμο, διαβάστε το, κι αν θέλετε, μπορείτε να σχολιάσετε.

Τη δική μου λοιπόν βιογραφία του Δαρβίνου και περιγραφή της εξελικτικής θεωρίας μπορείτε να διαβάσετε
Εδώ.

Advertisements