Έγινε παγκόσμιος χαμός. Χιλιάδες σίγουρα άνθρωποι σ’όλον τον κόσμο προσέτρεξαν σε μέντιουμ και μελλοντολόγους όπου άφησαν τα λεφτά τους, πολλές χιλιάδες επίσης προσέτρεξαν στη θρησκεία προσπαθώντας με την προσευχή και την αφοσίωση στο Θεό ίσως να σωθούν, άλλοι άρχισαν τις μυστικιστικές τελετουργίες, κάποιοι πάλι ίσως ξόδεψαν όλην την περιουσία τους ή πραγματοποίησαν τις τελευταίες επιθυμίες τους, ενώ ελάχιστοι ίσως αυτοκτόνησαν. Φυσικά η πλειονότητα των ανθρώπων του πλανήτη μας δεν επηρεάστηκε τόσο έντονα, αν και πάλι αυτή η ατμόσφαιρα ετοιμότητας ήταν διάχυτη παντού άσχετα με την πίστη του καθενός, μόνο γιατί εξαπλώθηκε από φορείς επιρροής στην κοινωνία (το κοπάδι να μην ακολουθήσει;).

Και πέρα από τις παραπάνω κάπως παράλογες προετοιμασίες, έγιναν κι αρκετές
Ακόμα παρανοΪκότερες.
Στον αγώνα αυτόν πρωτοστατούσαν η Αμερική, η Ρωσία και η Κίνα. Στην πρώτη, πολύς ήταν ο κόσμος που έτρεξε να κατασκευάσει καταφύγια και να μαζέψει όπλα, πυρομαχικά και προμήθειες για μια πιθανή επερχόμενη αποκάλυψη των ζόμπι (zombie apocalypse), μία κατάσταση επιστημονικής φαντασίας που εκμεταλλεύτηκε επανειλημμένα το Χόλιγουντ με ταινίες όπου οι νεκροί έρχονταν στη διάσταση των ζωντανών, συχνά με άγριες διαθέσεις. Στη ρωσία ο πανικός είχε λάβει ακόμα πιο ακραίες διαστάσεις, με πολλούς ανθρώπους να μαζεύουν προμήθειες ή να επιθυμούν να κρυφτούν στο καταφύγιο του Στάλιν, 65 μέτρα κάτω από τη γη στην περιοχή Μπάνκα. Η κατάσταση είχε ξεφύγει τόσο πολύ, ώστε ο υπουργός έκτακτων περιστατικών Βλαντιμίρ Πουτσκόφ έκανε ειδική υποστηρικτική τηλεφωνική γραμμή για τον εφησυχασμό των τρομοκρατημένων ανθρώπων. Ο αρχηγός των γνωστών επίσης για τον εξτρεμισμό τους κάποτε βάρβαρων Τσετσένων Ραμζάν Καντίροφ έκανε έκκλιση στον κόσμο να σταματήσει την παράνοιά του.

Στην Κίνα η κατάσταση είχε φτάσει σε ακόμα πιο εξωφρενικά επίπεδα. Ο κάτοικος της Κίνας Λου Ζενγκζού κατασκεύασε κιβωτό κόστους 121.092 ευρώ, ενώ ένας άλλος Κινέζος, ο Γιανγκ Ζονγκφού, είχε κατασκευάσει μικρότερα στρογγυλά καταφύγια τα οποία πουλούσε για 614.811 ευρώ το καθένα (δε γνωρίζω πόσα τελικά πούλησε κι αν πούλησε). Μια άλλη νεοθρησκευτική οργάνωση, η Εκκλησία του Παντοδύναμου Θεού, πίστευε στην έλευση ενός θηλυκού Ιησού κατά τη συντέλεια του κόσμου. Οι κινεζικές αρχές είχαν συλλάβει περίπου 97 άτομα σε 7 επαρχίες για διάδοση θρησκευτικών ιδεών (να μην ξεχνούμε, κομουνισμός), εκ των οποίων οι 37 ήταν μέλη αυτής της οργάνωσης. Ο παραλογισμός αυτός στην Κίνα είχε λάβει κι επικίνδυνες προεκτάσεις, αφού ένας άντρας πρόσφατα στην επαρχία Χενάν επιτέθηκε με μαχαίρι κατά 22 παιδιών δημοτικού και μιας ενηλίκου, αλλά συνελήφθει.

Στη Γουατεμάλα και στο Μεξικό γίνονταν μέχρι πρόσφατα
μαζικές αφίξεις ανθρώπων με προορισμό τους αρχαιολογικούς τόπους των Μάγια,
όπου επίσης έγιναν και κάποιες τελετές. Τέλος, δύο άγνωστα χωριά, το Μπούγκαρατς της Γαλλίας και το Σίριντσε της Τουρκίας, απέκτησαν αμέσως δημοσιότητα λόγω μιας αγνώστου προελεύσεως φήμης που τα θέλει ως τα μόνα μέρη που θα διαφύγουν της παγκόσμιας καταστροφής, των οποίων τα ξενοδοχεία γέμισαν αμέσως κόσμο, ιδίως από Αμερικανούς. Μόνο το Σίριντσε της Τουρκίας 650 κατοίκων, θα δεχότα 15.000 «πρόσφυγες», οι οποίοι αναζητούσαν χώρο διαμονής σε οποιαδήποτε τιμή. Και σίγουρα θα’γιναν πολλά άλλα παράλογα στον κόσμο μας κατά τις «τελευταίες» αυτές μέρες.

Όλα αυτά έγιναν λοιπόν εξαιτίας μιας μάλλον ηθελημένης
παρερμηνείας του ημερολογίου των Μάγια,
κατά το οποίο ένας μεγάλος κύκλος 5.200 ετών θα έκλεινε φέτος, και για μυστικιστικούς λόγους η ημερομηνία καθορίστηκε στις 21 Δεκεμβρίου, στο χειμερινό ηλιοστάσιο, κι απλώς θα άνοιγε ένας νέος. Κάποιες θρησκευτικές οργανώσεις λοιπόν και το Χόλιγουντ εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός, και το παρουσίασαν ως την ημερομηνία της συντέλειας του κόσμου. Πόσο εύπιστη λοιπόν είναι τελικά η ανθρωπότητα για να πιστέψει κάτι τέτοιο; Ακόμα κι αν η πρόβλεψη είχε γραφεί πράγματι, ποιος θα την πίστευε χωρίς ούτε μία επιστημονική ένδειξη για κάτι τέτοιο; Αν και είναι σχεδόν μοιραίο ότι σε διάστημα δισεκατομμυρίων ετών το ηλιακό μας σύστημα θα καταστραφεί εξαιτίας της γήρανσης του άστρου μας, και αργότερα
ίσως το σύμπαν,
αλλά αυτό είναι πάρα, μα πάρα πολύ μακρινό μέλλον για να ανησυχούμε, αφού ίσως ως τότε έχουμε εξαφανιστεί από κάποια δική μας γήινη μαλακία, πράγμα που πιστεύω πως θα γίνει κατά 99%. Ακόμα κι επιστήμονες της ΝΑΣΑ
έσπευσαν να βεβαιώσουν τον κόσμο δημοσίως
πως δεν πρόκειται τίποτα να γίνει εκείνη τη μέρα, δημοσιεύοντας μάλιστα βίντεο στο youtube για το Σάββατο 22 του μηνός πριν την Παρασκευή. Απορώ γιατί ασχολήθηκαν μ’αυτό το θέμα. Όσον αφορά τις υποτιθέμενες ημερομηνίες της συντέλειας του κόσμου,
τέτοιες έχουν δοθεί άπειρες ως τώρα,
στην πραγματικότητα αυτή είναι η 198η. Αυτό και μόνο καταδεικνύει την τρομερή ευπιστία του είδους μας, η οποία ξεπερνά συχνά τα όρια της ηλιθιότητας. Δε μπορώ, όσο κι αν προσπαθώ, να φανταστώ κατοίκους ανεπτυγμένων αρκετά χωρών όπως η Ρωσία ή η Αμερική, ακόμα όμως και η Κίνα και φυσικά πολλών άλλων χωρών του κόσμου να πιστεύουν τέτοιες αερολογίες, πόσο μάλλον να δρουν τόσο παράλογα γι’αυτές. Τελικά η εκτίμηση του μέσου παγκόσμιου δείκτη νοημοσύνης στο 79 περίπου από τον Richard Lynn ίσως αληθεύει.

Επειδή όμως ήταν προφανές σε πολλούς πως αποκλειόταν η συντέλεια του κόσμου, είχαν επινοηθεί επίσης κάποια άλλα κοσμοΪστορικής σημασίας, αλλ’όχι καταστροφικά γεγονότα. Για παράδειγμα κυκλοφορούσε η άποψη πως ο δέκατος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος (πλέον δεν υπάρχει ούτε έννατος, ο Πλούτων υποβιβάστηκε σε νάνος πλανήτης μαζί με λίγους ακόμα μικρούς και παγωμένους πίσω του), ή πλανήτης χ ή Νιμπίρου κατά τη βαβυλωνιακή υποτίθεται κοσμολογία, θα απεράσει πολύ κοντά από τη γη τη συγκεκριμένη ημερομηνία, με συνέπεια την πρόκληση σοβαρότατων καταστροφών όπως τερατώδεις σεισμοί, παλιρροΪκά κύματα, αναστροφή των πόλων, βροχή μετεωριτών κλπ, ίσως και την επίσκεψη εξωγήινων ή Νεφελίμ κατά το Λιακόπουλο. Ορισμένοι ερμηνεύουν την έλευσή του ως σύγκρουση, οπότε θά’χουμε καταστροφή της Γης ή δημιουργία κάποιου άλλου συστήματος. Υπέρμαχος αυτής της αερολογίας ήταν ο Ρώσος μυστικιστής, συνωμοσιολόγος και ψευδοΪστορικός
Ζαχαρίας Σίτσιν,
ο οποίος πιστεύει πως το ανθρώπινο είδος είναι γενετικό κατασκεύασμα αρχαίων εξωγήινων φυλών κι ότι η Ζώνη των Αστεροειδών είναι τα λείψανα ενός αρχαίου κατεστραμμένου με υπερτεχνολογία πλανήτη. Η χρονολογία έλευσης του Νιμπίρου θα’ταν αρχικά το 2003, αλλ’έπειτα με συνοπτικές και γρήγορες διαδικασίες μετακινήθηκε στο 2012, ώστε να συμπέσει με το τέλος του μεγάκυκλου του ημερολογίου των μάγια. Φυσικά τέτοιος πλανήτης δεν υπάρχει, και κανένα σώμα τόσο μεγάλο δεν έρχεται σε πορεία σύγκρουσης με τη Γη.

Πράγματι λοιπόν αρκετοί άνθρωποι ακόμα πιστεύουν τέτοια παράλογα πράγματα. Κι έπειτα θέλουμε να προχωρήσουμε δήθεν πνευματικά ως είδος.