Η τροποποίηση του ανθρώπινου σώματος, άσχετα αν αρέσει ή δεν αρέσει στον κόσμο, είναι πανανθρώπινο πολιτισμικό στοιχείο που μας ακολουθεί από τις πρωτόγονες εποχές έως σήμερα σ’όλους τους γνωστούς πολιτισμούς, με ποικίλους σκοπούς, όπως θρησκευτικούς, μυστικιστικούς, αναγνωριστικούς, τιμητικούς, στιγματιστικούς, προσωπικούς, συμβολικούς, διακοσμητικούς κλπ, και με διάφορες μορφές ανά πολιτισμό, όπως περιτομή στους Εβραίους και στους μουσουλμάνους, υποτομή της βαλάνου του πέους σε πολλούς Αβορίγινες της Αυστραλίας, χαρακώματα σε φυλέτες της Αφρικής και της Νέας Γουινέας, τατουάζ στους Πολυνήσιους, στους Ιάπωνες και σε βαρβαρικά ΕυρωπαΪκά φύλα, ακρωτηριασμός των αφτιών ή της μύτης σε αιχμαλώτους ή δούλους στην Αίγυπτο και στη Μέση Ανατολή, σκουλαρίκια σε διάφορα μέρη του κόσμου κλπ. Ο σημερινός δυτικός πολιτισμός έχει πάρει αυτές τις πρακτικές, διατηρώντας τες, παραλλάζοντάς τες ή ανακαλύπτοντας νέες, δημιουργώντας μια γενική ιδέα που λέγεται σωματική τροποποίηση
(body modification),
η οποία μπορεί να’ναι κάτι απλό όπως ένα σκουλαρίκι, κάτι πιο βαθύ όπως ένα τατουάζ ή ένα εμφύτευμα, έως κάτι δραστικό όπως κάποια πολύπλοκη πλαστική εγχείριση,
βαθιά χαρακώματα ή κρέμασμα από ψηλά με τσιγκέλια,
βαριά τροποποίηση μερών του σώματος ή
αφαίρεση μελών του.
Οι δραστικότερες περιπτώσεις σωματικής τροποποίησης συχνά μπορεί ν’αποτελούν συμπτώματα ψυχικών διαταραχών όπως σωματοδυσμορφικής διαταραχής, όπου ο ασθενής πιστεύει πως το σώμα του για κάποιον λόγο έχει πρόβλημα, αν και είναι υγιές, σχιζοφρένειας, όπου ο ασθενής χάνει ουσιαστικά την επαφή του με το περιβάλλον, ναρκισσισμού, όπου ο ασθενής έχει υπερβολική ιδέα για τον εαυτό του κλπ. Παρακάτω θα κάνω μια βόλτα στα 15 απ’τα πιο τροποποιημένα άτομα του πλανήτη, ενίοτε με τρομακτικό τρόπο. Ξεκινώ:

Το αγόρι ζόμπι, από Wikipedia.

1. Rick Genest. Ο
Rick Genest
(Ρικ Ζενέ), είναι Γαλλοκαναδός μοντελίστας και ηθοποιός γνωστός για τα εκτεταμένα του τατουάζ στο κεφάλι και στον κορμό που δίνουν εντύπωση αποσυντεθημένου πτώματος, εξού και το άλλο γνωστό του όνομα, Zombie Boy. Γεννήθηκε στις 7 Αυγούστου του 1985 στο Σατογκουέι του Κεμπέκ, και στην ηλικία των 15 υπεβλήθη σε επέμβαση αφαίρεσης εγκεφαλικού όγκου, κάτι που θεωρώ πως ίσως επηρέασε τον εγκέφαλό του ώστε να επιλέξει τόσο δραστική σωματική μεταβολή. Το πρώτο του τατουάζ το’κανε στα 16 του, περιμένοντας ένα χρόνο υποτίθεται από σεβασμό στους γονείς του, ενώ από τα 17 έμεινε μόνος ξεκινώντας την ενασχόληση με τη σωματική τροποποίηση. Η όλη αλλαγή του πήρε περίπου 6 χρόνια υπό τη βελόνα του καλλιτέχνη τατουάζ του Μοντρεάλ Frank Lewis, και κόστισε αρκετές χιλιάδες δολλάρια. Η πρώτη εμφάνισή του έγινε στη βαμπιρική ταινία Cirque du Freak, και σύντομα απέκτησε σελίδα οπαδών στο φέισμπουκ, απ’όπου τον ετόπισε η Lady Gaga με την οποία έκανε ακόμα μερικές εμφανίσεις. Από τότε, οι εμφανίσεις του σε επιδείξεις μόδας και μουσικά συγκροτήματα πληθαίνουν.

Το Αίνιγμα, από Wikipedia.

2. Enigma (Αίνιγμα). Το
Αίνιγμα
Είναι μουσικός και ηθοποιός από το Σιάτλ των ΗΠΑ με κανονικό όνομα Paul Laurence, ο οποίος έχει εμφυτεύματα κεράτων, τροποποιημένα αφτιά, πολλαπλά σκουλαρίκια κι ένα ολόσωμο ζιγκ-ζαγκ τατουάζ. Η διαδικασία ζωγραφίσματός του ξεκίνησε το 1992 από τη βελόνα της κυρίας γάτας, την οποία αργότερα παντρεύτηκε, αν κι αργότερα χώρισαν. Ασχολείται με τη μουσική και τις επιδείξεις σε διάφορες εκδηλώσεις.

3. Κυρία γάτα (Katzen). Η
Katzen
(γάτες στα γερμανικά) είναι η πρώην γυναίκα του Αινίγματος, με το οποίο είχαν δημιουργήσει το μουσικό συγκρότημα «Ανθρώπινα Θαύματα (Human Marvels)”. Έχει ζωγραφιστεί ολόσωμα ως τίγρις, και φορά προσθετικά μουστάκια μέσω τεχνητών οπών στο πρόσωπο. Είχε αποκτήσει ένα παιδί με το Αίνιγμα, ενώ τώρα, με τον επόμενο σύντροφό της, έχει ακόμα ένα (άραγε πώς να είναι αυτά τα παιδιά, ιδίως το πρώτο;). Δουλεύει κυρίως ως καλλιτέχνης τατουάζ.

Το φοβερό αγόρι, ειρηνιστής, από Wikipedia.

4. Το φοβερό αγόρι. Το φοβερό αγόρι
(the Scary Guy)
Με Κανονικό όνομα Earl Kenneth Kaufman, γεννήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου του 1953στη Νέα Ελπίδα (New Hope) της Μινεσότα, είναι τραγουδιστής, κωμωδός, ειρηνιστής και καλλιτέχνης τατουάζ. Έκανε το πρώτο του τατουάζ στην ηλικία των 30, κι από τότε αποτυπώνει κάθε σημαντική στιγμή της ζωής του, καλή ή κακή, πάνω στο σώμα του, με αποτέλεσμα σήμερα νά’χει το 85% του σώματός του ζωγραφισμένο. Στα προγράμματά του ζητά ειρήνη απ’τους ανθρώπους, με διάφορες δοκιμασίες όπως την αποχή κακών λόγων ή σκέψεων για μια βδομάδα. Θεωρεί πως οι προσβολές κάποιου προς εμάς αποδεικνύουν στην πραγματικόττητα το ποιόν του δικού του χαρακτήρα, και δε θα πρέπει να μας ταράζουν. Με την κωμωδία του προσπαθεί να δείξει πως με το γέλιο μπορούν να υπερνικηθούν τα μίση και οι διαφορές μεταξύ των ανθρώπων. Ας πούμε. Εκτός από τα τατουάζ, φορά σκουλαρίκια στη μύτη, στα αφτιά και στα φρύδια.

5. Η Ζωγραφισμένη Κυρία. Η
Ζωγραφισμένη Κυρία
(Illustrated Lady), κανονικά Julia Gnuse, είναι η γυναίκα με τα περισσότερα τατουάζ παγκοσμίως. Γεννήθηκε το 1959 στο Φλιντ του Μίσιγκαν, ενώ σήμερα μένει στο Ράντσο του Πρόποδα του Λόφου (Foothill Ranch) στην Καλιφόρνια. Ξεκίνησε τη ζωγραφική πάνω της στα 35 της, εξαιτίας της πορφυρίας, μιας σπάνιας αιμοποιητικής πάθησης, κατά την οποία υπάρχει πρόβλημα στη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης με πολλές άλλες παρενέργειες, όπως σκάσιμο του δέρματος στον ήλιο. Τα τατουάζ ωστόσο δεν απέτρεψαν το σκάσιμο, αλλά αυτή συνέχισε, μέχρι που έφτασε να’ναι καλυμμένη κατά σχεδόν 95%.

6. Τομ η Λεοπάρδαλη (Tom Leopard). Ο
Tom Leopard
Γεννήθηκε στο Γούντμπριτζ της Βρετανίας το 1934-1935 (προφανώς η οικογένειά του, όπως συχνά γινόταν δυστυχώς παλαιότερα, ιδίως σε απομακρυσμένες περιοχές, δεν κατέγραψε ακριβώς στο ληξιαρχείο την ημερομηνία γέννησής του) είναι πρώην στρατιωτικός, πρώην κάτοχος του ρεκόρ του πιο ζωγραφισμένου με τατουάζ άντρα παγκοσμίως. Πριν πολλά χρόνια εγκατέλειψε την κοινωνία για ν’ασκητέψει στο νησί του Ουρανού (Isle of Skye) της Σκοτίας, αφού είχε δώσει περίπου 5.500 λίρες για το ζωγράφισμα του σώματός του σε μοτίβο λεοπάρδαλης, με μαύρα στίγματα και χρυσοκίτρινο ενδιάμεσα. Ταξίδευε κάθε βδομάδα με καγιάκ στην ξηρά για ν’αγοράζει τα απαραίτητα. Πιστεύω πως ίσως απ’το στρατό ή την οικογένειά του είχε αποκτήσει κάποιο σοβαρό ψυχικό τραύμα. Το 2008, λόγω μεγάλης ηλικίας, αποφάσισε να εγκατασταθεί πάλι στην ενδοχώρα.

Το μεγάλο Όμι, από Wikipedia.

7. Horace Ridler (Οράτιος Ρίντλερ). Ο
Horace Ridler
Γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1892 και πέθανε το 1969 σε ηλικία 75 ετών, ήταν Βρετανός ηθοποιός εκδηλώσεων ζωγραφισμένος με τατουάζ σε μαύρες και άσπρες κάθετες γραμμές, σαν ζέβρα, ή σαν το μεγάλο όμι όπως έλεγε (κανονικά η ζέβρα έχει εγκάρσιες γραμές). Πολλά στοιχεία της ζωής του είναι ασαφή, πέρα από ότι ήταν γόνος αριστοκρατικής οικογένειας και συμμετείχε στο 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η διαδικασία αλλαγής του συντελέστηκε μεταξύ του 1927 και του 1934, υπό τη βελόνα του τότε George Burchett με κόστος 3.000 λιρώνν, αν κι ο ίδιος υποστήριζε πως είχε πληρώσει 10.000 λίρες.

Ο Lucky Diamond Rich, από Wikipedia.

8. Lucky Diamond Rich. Ο
Lucky Diamond Rich
(τυχερός πλούσιος με διαμάντια), με κανονικό όνομα Gregory Paul McLaren, γεννήθηκε το 1971 στη Νέα Ζηλανδία και είναι ηθοποιός εκδηλώσεων, ζογκλέρ, και ταχυδακτυλουργός. Μπορεί να καταπίνει σπαθιά και να χειρίζεται πολλά αντικείμενα ταυτόχρονα σ’ένα μονόκυκλο ύψους 4 μέτρων. Κατέχει το ρεκόρ Γκίνες ως ο πιο ζωγραφισμένος με τατουάζ άντρας στον κόσμο, με κάλυψη σχεδόν 100%, ακόμα και μέσα στο στόμα, μέσα στις βλεφαρίδες, στα αφτιά, και στο εσωτερικό της πόσθης του πέους του. Επειδή δεν υπάρχει άλλος χώρος πάνω του για περισσότερα τατουάζ, τώρα δημιουργει νέα σχέδια πάνω στα προηγούμενα ή βάζει χρώμα στα μαύρα μέρη.

Η Elaine Davidson, από Wikipedia.

9. Elaine Davidson. Η
Elain Davidson
(Ελέιν Ντάβιντσον) είναι κατά τα ρεκόρ Γκίνες η πιο τρυπημένη για σκουλαρίκια γυναίκα του κόσμου. Γεννήθηκε στη Βραζιλία και σήμερα κατοικεί στο Εδιμβούργο της Σκοτίας, όπου εμφανίζεται σε διάφορες εκδηλώσεις. Παλαιότερα ήταν νοσοκόμα. Η πρώτη φορά που μετρήθηκε ως υποψήφια των Γκίνες ήταν το 2000, οπότε είχε 462 σκουλαρίκια, με 192 στο πρόσωπο. Το 2001 έγιναν 720, το 2005 3.950, έχοντας πλέον 500 στα γεννητικά της όργανα, και εξωτερικά και εσωτερικά, και κατά την τελευταία μέτρηση του 2008, έχει 5.920. Το βάρος των κοσμημάτων της υπολογίζεται σε πάνω από 3 κιλά. Άραγε για ποιον λόγο να’κανε τη συγκεκριμένη τροποποίηση;

10. Cindy Jackson. Η
Cindy Jackson
(Σίντι Τζάκσον) κατέχει το ρεκόρ Γκίνες για τις περισσότερες πλαστικές εγχειρίσεις. Γεννήθηκε στις 24 Απριλίου του 1956 στο Χάζαρντ (Κίνδυνο) του Κεντάκι των ΗΠΑ, ενώ σήμερα κατοικεί στο Λονδίνο και στην Αυστρία. Έχει σπουδάσει στη Βασιλική Σχολή Τεχνών, και είναι συγγραφέας, τηλεοπτική προσωπικότητα, και σύμβουλος για τις πλαστικές επεμβάσης. Καταγράφηκε στο βιβλίο Γκίνες το 2000, κι από τότε διατηρεί ακόμα το ρεκόρ. Από το 1987 έχει κάνει 14 επεμβάσεις με 52 τροποποιήσεις, συμπεριλαμβανομένων ανασηκώσεων προσώπου, δύο επεμβάσεων στη μύτη, ανασηκώσεων των οφθαλμών, λιποαναρρόφησης στο γόνατο, στη μέση, στην κοιλιά και στους μηρούς, εγχείρισης στη σιαγόνα, εμφυτευμάτων στα χείλη και στα μάγουλα, χημικών απολεπίσεων, και μειώσεως του σαγωνιού με μειωση του γναθικού οστού. Προφανώς θα είχε μεγάλο ψυχολογικό πρόβλημα με το σώμα της.

11. Ο άνθρωπος-σαύρα. Ο
Άνθρωπος-σαύρα
(Lizardman), με κανονικό όνομα Erik Sprague, γεννήθηκε στις 12 Ιουνίου του 1972 στο Fort Campbell (φρούριο του Κάμπελ) του Κεντάκι των ΗΠΑ, ενώ μένει στο Όστιν (Αυγουστίνο) του Τέξας, κι εργάζεται ως ηθοποιός σε εκδηλώσεις. Είναι πλήρως τροποποιημένος σε σαύρα, φέροντας ολόσωμο τατουάζ με φολιδωτό σχέδιο και υποδόρια εμφυτεύματα σε διάφορα μέρη του προσώπου, έχοντας τροχίσει τα μπροστινά του δόντια κι έχοντας μειώσει και πλατύνει το ρινικό του διάφραγμα. Είναι επίσης απ’τους πρώτους, αν όχι ο πρώτος, που υπεβλήθει σε επέμβαση διχοτόμησης της γλώσσας, ώστε να μοιάζει διχαλωτή σαν ενός ερπετού. Φήμες λένε πως θέλει να κάνει μεταμόσχευση ουράς, τις οποίες ο ίδιος διαψεύδει ως κάτι αδύνατον. Αμάρα πάντως ακόμα δεν έφτιαξε.

Ο άνθρωπος-γάτα, από Wikipedia.

12. Η Γάτα που παραμονεύει. Η
Γάτα που Παραμονεύει
(Stalking Cat) είναι το ινδιάνικο όνομα του Dennis Avner, άντρα ινδιάνικης καταγωγής από το Φλιντ του Μίσιγκαν, ο οποίος δούλευε ως προγραμματιστής υπολογιστών. Θέλοντας ν’ακολουθήσει το τοτέμ του της τίγρης, προσπάθησε όσο γινόταν με επεμβάσεις να τροποποιήσει το πρόσωπό του ώστε να γίνει σαν αιλουροειδές. Οι τροποποιήσεις του περιλαμβάνουν εκτεταμένα τατουάζ στο σώμα και στο πρόσωπο, τροποποίηση των μαλλιών, τρύπημα στο πάνω χείλος με διαδερμικά εμφυτεύματα ως το μέτωπο για την υποστήριξη των τεχνητών μουστακιών, υποδόρια εμφυτεύματα στο πρόσωπο για ν’αλλάξει η εμφάνιση του φρυδιού, του μετώπου και της μύτης, πλάτυνση της μύτης με τροποποίηση του διαφράγματος, τρόχισμα και κάλυψη των δοντιών ώστε να μοιάζουν περισσότερο με γάτας, πράσινους φακούς επαφής με σχισμώδεις ίριδες, επιμήκυνση των αφτιών ώστε να μοιάζουν μυτερά κι επέκταση των λοβών, ενέσεις σιλικόνης στα χείλη, στα μάγουλα, στο σαγόνι κι αλλού στο πρόσωπο, και διχοτόμηση του άνω χείλους. Επίσης σχεδίαζε να εμφυτεύσει βάση στο κεφάλι του για τη στήριξη προσθετικών αφτιών. Στις 5 Νοεμβρίου όμως του 2012, το πτώμα του βρέθηκε στο σπίτι του στην Τονόπα της Νεβάδας, αν και τα νέα για το θάνατό του κυκλοφόρησαν μετά τις 13 του μηνός. Μολονότι δεν αναφέρεται αιτία θανάτου, προφανέστατα επρόκειτο για αυτοκτονία. Ε, ήταν κάπως αναμενόμενο από μια τέτοια περίπτωση.

13. Stelarc. Ο
Stelarc
(Στελάρκ), με κανονικό όνομα Στέλιος Αρκαδίου, είναι Κυπριοαυστραλός κι ο μόνος βαριά τροποποιημένος νοτιοευρωπαΪκής καταγωγής που βρήκα, ο οποίος το 2007 μεταμόσχευσε ένα αφτί καλλιεργημένο από βλαστοκύτταρα στο αριστερό του χέρι (μόνο το πτερύγιο). Η περίπτωσή του είναι ενδιαφέρουσα, και θα πρέπει να του αφιερώσω στο μέλλον ένα δικό του άρθρο. Μένει στην Αυστραλία, όπου θεωρείται φουτουριστικός καλλιτέχνης. Η κεντρική του ιδέα είναι ότι το ανθρώπινο σώμα είναι πλέον απαρχαιωμένο, και θα πρέπει να επεκταθεί με κάποιον τρόπο. Στις εμφανίσεις του συχνά συνδέεται, ελέγχει ή ελέγχεται από ρομποτικά αντικείμενα, ενώ αρκετές φορές έχει κρεμαστεί με άγκιστρα δια μέσου του σώματός του από ψηλά.

Ο Φακίρης Μουσαφάρ, από Wikipedia.

14. Φακίρης Μουσαφάρ. Ο
Φακίρης Μουσαφάρ
(Fakir Musafar) μπορεί να θεωρηθεί ο ιδρυτής του κινήματος των σύγχρονων πρωτόγονων
(modern primitives),
ένα κίνημα πνευματικού χαρακτήρα που υποστηρίζει πως μέσα από διαδοχικές μυήσεις με σωματικές τροποποιήσεις και δοκιμασίες, ο άνθρωπος κατακτά ανώτερα πνευματικά πεδία. Γεννήθηκε στις 10 Αυγούστου του 1930 με το όνομα Roland Loomis στο Άμμπερντιν της Νότιας Ντακότα των ΗΠΑ. Έχει εφαρμόσει πάνω του διάφορες τροποποιήσεις όπως κρέμασμα από άγκιστρα, περισφύξεις, τρυπήματα, τατουάζ και χαρακώματα, κι έχει διδάξει άλλους σ’αυτές τις τεχνικές, και τις έχει καταγράψει σε πολλά ντοκιμαντέρ κι εκπομπές, όπως σε ντοκιμαντέρ του περιοδικού National Geographic, στο Discovery Channel, στην ταινία Modify κι αλλού. Η σχέση του με το μυστικισμό είναι πολύ παλιά,ααφού υποτίθεται ότι από την ηλικία των 4 βίωνε όνειρα προηγούμενων ζωών. Από τα 12 έκανε το πρώτο του τρύπημα για σκουλαρίκι, το 1966 ή 1967 άρχισε ν’ασχολείται με τα κρεμάσματα, ενώ με το όνομα «Μουσαφάρ» πρωτοεμφανίστηκε το 1977 στην πρώτη παγκόσμια συνάντηση τατουάζ στις ΗΠΑ. Εξαιτίας της κεντρικής σημασίας του πόνου στις διδασκαλίες του περί πνευματικής υπέρβασης, έχει γίνει πολύ δημοφιλής στις σαδομαζοχιστικές και φετιχιστικές κοινότητες.

Αυτοί ήταν οι 14 άνθρωποι που έχουν υποστεί εκτεταμένες σωματικές τροποποιήσεις. Εκτός από ελάχιστους, οι περισσότεροι ζουν ακόμα, αντανακλώντας την πρόσφατη εμφάνιση αυτού του φαινομένου. Δεν ξέρω πόσοι απ’αυτούς πάσχουν από κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα, αλλά σίγουρα αρκετοί κάποιο πρόβλημα θά’χουν με τον εαυτό τους ή κάποια εμμονή. Λέγοντας για ψυχικο πρόβλημα δεν εννοώ κάτι που απαραίτητα φαίνεται στις δημόσιες εμφανίσεις τους ή και στις συνεντεύξεις τους. Πολλά προβλήματα καλύπτονται από τον ασθενή και φαινομενικά χάνονται. Θά’ταν ενδιαφέρουσα μια ψυχαναλιτική προσέγγιση όλων των παραπάνω περιπτώσεων.

Το πράγμα ωστόσο που με εξέπληξε περισσότερο δεν ήταν ούτε τα ποσά ππου έδωσαν, ούτε τα εσωτερικά κίνητρα για τόσο ριζικές σωματικές αλλαγές, αλλά ο έντονος γεωγραφικός περιορισμός αυτών των περιπτώσεων. Εκτός του αναγκαίου ότι όλοι κατάγονται από ανεπτυγμένες χώρες, οι περισσότεροί τους κατάγονται από τις ΗΠΑ, λιγότεροι από τη Βρετανία, ένας μόνο είναι Γάλλος του Καναδά, ένας είναι Νεοζηλανδός, κι ένας ακόμα είναι Κύπριος, αλλά μένει στην Αυστραλία. Οι περισσότεροι δηλαδή κατάγονται από ανεπτυγμένες αγγλόφωνες χώρες, και κανείς από Μεσόγειο (πολλοί Κύπριοι έχουν βρετανικές πολιτισμικές επιρροές), Μέση Ανατολή, Αφρική, Νότια Αμερική, ή Νότια ή Ανατολική Ασία, αν και στην τελευταία η Ιαπωνία έχει μεγάλη παράδοση στη σωματική τροποποίηση. Το φαινόμενο αυτό έχει αρκετά βαθιά αίτια, πουέχουν να κάνουν μ’αυτό που οι κοινωνιολόγοι αποκαλούν ως τάσεις ατομισμού ή συλλογισμού σ’έναν πολιτισμό. Οι βορειότερες, πιο ανεπτυγμένες και καπιταλιστικές χώρες έχουν έντονο ατομιστικό προσανατολισμό, με μεγαλύτερη έμφαση στο άτομο και στην προσωπική του ανάπτυξη κι ευημερία, ενώ οι νοτιότερες, οι ανατολικοασιατικές και οι υπανάπτυκτες είναι πιο συλλογικές, με περισσότερη έμφαση δηλαδή στην κοινωνικη συνοχή, στην αλληλεγγύη, στους κανόνες κλπ. Για μια βαθύτερη ανάλυση της εξέλιξης αυτής της διαφοροποίησης από βιολογική σκοπιά δείτε
Εδώ.
Επομένως θα πρέπει να περάσουν πολλά χρόνια μέχρι να έχουμε κι εμείς στην Ελλάδα μια τέτοια καλή περίπτωση, και ίσως δε θα την έχουμε ποτέ. Το άλλο χαρακτηριστικό αυτών των ανθρώπων είναι ότι οι περισσότεροι δουλεύουν ως ηθοποιοί, μάγοι, ταχυδακτυλουργοί, επιδειξίες κλπ σε διάφορες εκδηλώσεις, ή εμφανίζονται σε διάφορα μουσικά συγκροτήματα. Αυτή πράγματι είναι η ευκολότερη δουλειά για κάποιον που έχει τόσο παράξενο σώμα, αφού αμέσως θα εντυπωσιάζει τους πάντες. Για όσους όμως δεν είχαν επιλέξιε αρχικά τέτοια δουλειά και την άρχισαν μετά τις τροποποιήσεις τους, αυτό έγινε λόγω ανάγκης, αφού αλλού πιθανόν να μη γίνονταν δεκτοί, ή το σχεδίαζαν από πριν;

Τέλος ενδιαφέρουσα θα είναι η ταινία “Modify”, ένα ντοκιμαντέρ ακριβώς γι’αυτούς τους ανθρώπους, την οποία θα πρέπει να ψάξω και να δω οπωσδήποτε.

Θ’ακολουθήσει άραγε κανένας αναγνώστης μου τα παραδείγματα των παραπάνω;

Advertisements