Μανιτάρια συνήθως λέμε τα μακροσκοπικά καρποσώματα των μυκήτων, δηλαδή τις αναπαραγωγικές τους δομές, οι οποίες διασπύρουν τα σπόρια. Η ταυτοποίησή τους είναι αρκετές φορές δύσκολη, αλλά μπορεί να χρειαστεί π.χ. κατά τη συλλογή τους για διάφορες χρήσεις. Επειδή τα περισσότερα μανιτάρια έχουν σταθερά κι εύκολα αναγνωρίσιμα στοιχεία, ένα κλειδί ταυτοποίησης γι’αυτά μπορεί να γίνει σχετικά εύκολα. Τα κλειδιά ταυτοποίησης είναι μέθοδοι αναγνώρισης οργανισμών με βάση την ποιότητα συγκεκριμένων χαρακτηριστικών τους, κι έχουν γίνει για πολλές βιολογικές ομάδες.

Το συγκεκριμένο
κλειδί ταυτοποίησης μανιταριών
είναι δωρεάν στα αγγλικά, και καλύπτει την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Ζητά την επιλογή διάφορων στοιχείων, όπως χρώμα, σχήμα πίλου (ομπρέλας), μορφή στύπου (κοτσανιού), χρώμα σπορίων, τόπος ανάπτυξης, γενικό μέγεθος, γενική μορφή, οσμή, σύσταση σάρκας, κλπ. Τουλάχιστον 3 στοιχεία θα πρέπει να καταχωρηθούν για μια ακριβή αναγνώριση, όσο όμως πιο λεπτομερής η περιγραφή τόσο καλύτερα. Με την αναζήτηση έπειτα εμφανίζεται ένας κατάλογος σελίδων με τα πιθανά είδη, στις οποίες ο χρήστης μπορεί να μπει και με τις φωτογραφίες και την περιγραφή εκεί να συγκρίνει με το αναζητούμενο είδος κι έτσι να το ταυτοποιήσει με μεγάλη βεβαιότητα. Η σελίδα δεν έχει καμία ευθύνη σε περίπτωση δηλητηρίασης από λανθασμένη αναγνώριση.

Τη βρήκα χθες ψάχνοντας για κλειδί αναγνώρισης μανιταριών, επειδή
βρήκα ένα μεγάλο μανιτάρι,
προφανώς κοινό είδος, το οποίο δεν τό’χει αναγνωρίσει ως τώρα κανείς. Η επιτυχια μου εκεί δεν ήταν πολύ μεγάλη, προφανώς εξαιτίας της μεγάλης ποικιλίας ειδών και της μικρής μου ακόμα γνω΄σης για τα μανιτάρια, αλλά πιο κοντά το είδο ςπου βρήκα βρίσκεται στα Melanoleuca cognata και Amanita vaginata.

Κάθε φορά λοιπόν που βρίσκεται ένα άγνωστο είδος, μπορείτε ν’απευθύνεστε εκεί και να πάρετε το αποτέλεσμα που ψάχνατε.

Advertisements