Πανελλήνιο θόρυβο προκάλεσαν οι πρόσφατες απαράδεκτες εξελίξεις με την υπόθεση ενός 27χρονου που διατηρούσε ομάδα στο facebook με όνομα «Γέρων Παστίτσιος (Elder Pastitsios)», η οποία προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από διάφορα άτομα και ομάδες με καταγγελίες που τελικά οδήγησαν στη σύλληψη του ανθρώπου στο σπίτι του στα Ψαχνά της Εύβοιας την Παρασκευή στις 21 Σεπτεμβρίου από τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος με τη βοήθεια των ηλεκτρονικών του ιχνών, με τις κατηγορίες της κακόβουλης βλασφημίας και καθύβρισης θρησκευμάτων και την
οδήγησή του στην εισαγγελία πρωτοδικών Αθηνών.

Το θέμα δικαιολογημένα έλαβε πολιτικές διαστάσεις, αφού με την πράξη αυτήν, της σύλληψης ενός ανθρώπου για ένα τέτοιο θέμα, αμφισβητείται σοβαρά η δημοκρατικότητα της χώρας μας και η σχέση μας με την υπόλοιπη Ευρώπη. Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παπάς έκανε ερώτηση στη Βουλή την Τρίτη στις 18 του μηνός για το θέμα της βλασφημίας, παρόλα αυτά δε φαίνεται η Χρυσή Αυγή να ενεπλάκη στη σύλληψη του 27χρονου. Ο ΣΥΡΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, και η Δημοκρατική Αριστερά αντέδρασαν λέγοντας πως αυτές οι πράξεις προσβάλλουν την ελευθερια του λόγου και της έκφρασης, παραπέμποντας περισσότερο στο Μεσαίωνα παρά σε σύγχρονη χώρα. Θεωρούν πως οι νόμοι περί βλασφημίας θα πρέπει ν’αναβαθμιστούν. Κατακρίνουν ακόμα την κυβέρνηση για σιωπηρή συνενοχή με τη Χρυσή Αυγή όσον αφορά αυτό το γεγονός. Η Εκκλησία ωστόσο έμεινε κατά βάση αμέτοχη.

Κατά τη γνώμη μου θά’πρεπε η αντίδραση να ήταν πιο μεγάλη και πιο συγκροτημένη. Μπορεί δυστυχώς η Κρίση νά’χει καλύψει όλα τα υπόλοιπα θέματα στο μυαλό μας, αυτό όμως δε θά’πρεπε να μας αφήνει αδιάφορους για ό,τι άλλο γίνεται γύρω μας. Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε μια κατάφορη προσβολή της δημοκρατίας, της θρησκευτικής ελευθερίας, και της ελευθερίας έκφρασης, που όχι μόνο μας απομακρύνει αισθητά απ’τον ανεπτυγμένο κόσμο παραπέμποντας σε κανονική θεοκρατία, αλλά ίσως είναι και μια πρώιμη προειδοποίηση για τις πράξεις οι οποίες πρόκειται να γίνουν αν ακραία κόμματα και θεσμοί καταλάβουν τελικά την εξουσία. Κι εμείς δεν αντιδρούμε. Θα πρέπει ν’αντιδράσουμε, να διαμαρτυρηθούμε, να μην αδιαφορήσουμε αφήνοντας αυτούς να πράττουν σύμφωνα με αντιδυτικές και αντικοσμικές αξίες. Δε θα πρέπει να τους δεχτούμε σε καμία περίπτωση/! Ανεχόμαστε τη θρησκεία, αλλά δεν ανεχόμαστε κανένα φανατικό πρόσωπο ή θεσμό ο οποίος προσπαθεί να επιβάλλει την άποψή του διά της προπαγάνδας ή δια της βίας, όπως στην προκειμένη περίπτωση, σ’όσους έχουν διαφορετικές θρησκευτικές απόψεις ή δεν πιστεύουν καν.

Εντωμεταξύ ο 27χρονος, του οποίου το όνομα δε δόθηκε στη δημοσιότητα, αναφέρει τους λόγους που τον οδήγησαν να δημιουργήσει τη συγκεκριμένη ομάδα στο facebook και της καταχώρησης βλάσφημου υποτίθεται περιεχομένου
σε συνέντευξη.

Όπως αναφέρει, δεν ήθελε ακριβώς να προσβάλει τη μνήμη του Γέροντος ΠαΪσίου, αλλά προσπαθούσε να σατιρήσει τη θρησκοληψία, την ευπιστία στα θαύματα πολλών, καθώς και την εμπορευματοποίηση της θρησκείας. Ο ίδιος δε θα συλλαμβανόταν αν δεν είχε κάνει μια πετυχημένη φάρσα που εξόργισε πολλούς, έδειξε όμως συγχρόνως πόσο εύπιστοι είναι μερικοί άνθρωποι.

Ο εν λόγω κάτοχος της ομάδας του facebook έκανε λοιπόν το εξής: Κατασκεύασε ο ίδιος το περασμένο καλοκαίρι μια ιστορία, την οποία δημοσίευσε ως πιθανό νέο θαύμα του αγ. Παϊσίου. Υποτίθεται πως ένας 18χρονος ναρκομανής τραυματίστηκε στο κεφάλι σε αυτοκινητικό ατύχημα, και οι γιατροί δε μπορούσαν να βρουν το ακριβές πρόβλημά του. Η μητέρα του πήγε στον τάφο του Γέροντος ΠαΪσίου όπου προσκήνησε για το καλό του γιου της και πήρε λίγο χώμα το οποίο έκανε φυλακτό και τό’βαλε κάτω απ’το μαξιλάρι του. Στον ύπνο της έπειτα είδε τον Παΐσιο να της λέει πως το παιδί της θα γίνει καλά, και την επόμενη μέρα ο γιος της σηκώθηκε. Αυτο το «θαύμα» διαδόθηκε κατευθείαν σε διάφορες εφημερίδες, περιοδικά και ιστολόγια θρησκευτικού κι ακροδεξιού προσανατολισμού, χωρίς στην πραγματικότητα οι περιρσσότεροι των αναδημοσιευτών να ελέγχουν την αξιοπιστία των γραφομένων. Όταν ο 27χρονος αποκάλυψε το Σεπτέμβριο την αλήθεια, προκάλεσε την οργή όλων αυτών που το πίστεψαν, με αποτέλεσμα την αντιδημοκρατική σύλληψή του. Σκέφτομαι λοιπόν κι εγώ πόσα απ’τα αναγνωρισμένα θαύματα της εκκλησίας ήταν στην πραγματικότητα πλάνες. Γι’αυτο δυσπιστώ έντονα σε κάθε θαύμα.

Ως αντίδραση στη σύλληψη του 27χρονου κι ένδειξη διαμαρτυρίας και υποστήριξης, άρχισαν αν πετάγονται σαν μανιτάρια παντού πάρα πολλές ομάδες με τίτλους όπως «Γέρων Παστίτσιος», «Γέρων Παρίσιος» (με σύμβολο τον Πύργο του Άιφελ), κι άλλες, με μεγαλύτερη την παγκοσμίου ρεύματος ομάδα στο twitter «freegeronpastitsios», βέβαια όχι και κάτι θετικό για τη χώρα μας. Μπορει η Γερμανία κι οποιαδήποτε άλλη ανεπτυγμένη χώρα να μας βρίσει γι’αυτό το γεγονός έχοντας απόλυτο δίκιο. Και η δική μου δημοσίευση θα μπορούσε να θεωρηθεί ένδειξη διαμαρτυρίας και υποστήριξης του συγκεκριμένου προσώπου. Δε με νοιάζει αν στοχοποιηθώ με κκακόβουλα σχόλια, αυτοί οι φανατικοί θεοκράτες πάντως που υποκίνησαν τη σύλληψή του δεν έχουν θέση σε μια δημοκρατική κοινωνία.

Advertisements