Σίγουρα ο Zyklon b θα χαρει πολύ
μ’αυτήν την εξέλιξη.
Για όσους δε γνωρίζουν, τα
ig Nobels
αποτελούν παρωδία των πραγματικών βραβείων Νόμπελ. Ξεκίνησαν από ομάδα φοιτητών ενός των μεγάλων κέντρων καλά χωμένων και δικτυομένων ανθρώπων με υψηλότατη νοημοσύνη, του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ της Αμερικής, και βραβεύουν ετησίως τις πλέον πρωτότυπες και περίεργες επιστημονικές μελέτες. Η σελίδα αυτών των επιστημόνων που κάνουν αυτές τις έρευνες είναι η
Απίθανη Έρευνα
(Improbable Research), όπου θα διαβάσετε επιστημονικές μελέτες κουφές όσο θέλετε. Μη χαίρεσαι όμως, Zyklon b, γιατί οι ιγκνομπελίστες δεν ήταν οι Έλληνες. Επικεφαλής της μελέτης ήταν δύο Γάλλοι, οι Εμμανιουέλ Μπεν-Σουσάν (το μπεν δηλώνει πιθανότατα εβραΪκή καταγωγή) και Μισέλ Αντονιέτι, ενώ οι Έλληνες, ο Σπύρος Λαδάς κι ο Γιώργος Καραμανώλης, αναφέρονται στη βιβλιογραφία. Εντούτοις είναι η πρώτη φορά όπου αναφέρονται Έλληνες στα Ιγκνόμπελ. Η μελέτη συμβουλεύει τους γιατρούς πώς γίνεται να μειώσουν την πιθανότητα ανάφλεξης των αερίων του εντέρου κι άρα έκρηξης του ασθενούς κατά την κωλονοσκόπηση. Μπορείτε να τη βρείτε
εδώ
σε μορφή pdf.

Τα υπόλοιπα φετινά Ιγκνόμπελ:

Ψυχολογίας: Anita Eerland και Rolf Zwaan (Ολλανδία) και Tulio Guadalupe (Περού, Ρωσία, Ολλανδία) για τη μελέτη τους «Το να γέρνει κανείς προς τα αριστερά κάνει τον πύργο του Άιφελ να φαίνεται μικρότερος».

Ειρήνης: Στη ρωσική εταιρεία SKN, η οποία βρήκε τρόπο να μετατρέψει παλιά πυρομαχικά σε διαμάντια.

Ακουστικής: Kazutaka Kurihara και Koji Tsukada (Ιαπωνία) για τη δημιουργία του SpeechJammer- μιας συσκευής που παραμορφώνει την ομιλία κάνοντας τον ομιλητή να ακούει τα δικά του λόγια με μια μικρή καθυστέρηση.

Νευροεπιστήμης: Craig Bennett, Abigail Baird, Michael Miller και and George Wolford (ΗΠΑ). ‘Εδειξαν ότι οι νευροεπιστήμονες μπορούν να χρησιμοποιήσουν περίπλοκα όργανα και απλές σστατιστικές μεθόδους προκειμένου να ανιχνεύσουν εγκεφαλική δραστηριότητα σε νεκρούς σολομούς Ατλαντικού.

Χημείας: Johan Pettersson (Σουηδία και Ρουάντα). Έλυσε το μυστήριο της εμφάνισης πράσινων μαλλιών σε κατοίκους ορισμένων σπιτιών στην πόλη Άντερσλεβ της Σουηδίας.

Λογοτεχνίας: Στο Ελεγκτικό Συνέδριο της αμερικανικής κυβέρνησης, το οποίο συνέταξε έκθεση σχετικά με τις εκθέσεις για τις εκθέσεις, η οποία συνιστά τη σύνταξη έκθεσης αναφορικά με τις εκθέσεις για τις εκθέσεις σχετικά με τις εκθέσεις.

Φυσικής: Joseph Keller (ΗΠΑ), Raymond Goldstein (ΗΠΑ και Βρετανία) Patrick Warren και Robin Ball (Βρετανία) για τον υπολογισμό της ισορροπίας δυνάμεων οι οποίες καθορίζουν το σχήμα και την κίνηση των τριχών σε μια ανθρώπινη κοτσίδα.

Δυναμικής Ρευστών: Rouslan Krechetnikov (ΗΠΑ, Ρωσία, Καναδάς) και Hans Mayer (ΗΠΑ) για τη μελέτη της δυναμικής του πιτσιλίσματος υγρών. Διερεύνησαν τι συμβαίνει όταν κανείς περπατά κρατώντας μια γεμάτη κούπα καφέ.

Ανατομίας: Frans de Waal (Ολλανδία, ΗΠΑ) και Jennifer Pokorny (ΗΠΑ), Ανακάλυψαν ότι οι χιμπατζήδες μπορούν να αναγνωρίζουν ο ένας τον άλλο κοιτώντας φωτογραφίες των πισινών τους.

Το τελευταίο πάντως είναι σημαντικό εύρημα, μιας και μας δίνει επιπλέον στοιχεία για τη νοημοσύνη και τις κοινωνικές ικανότητες του πλησιέστερου συγγενούς μας. Φυσικά και η πρόληψη των κωλονικών εκρήξεων είναι σημαντική, όσο και σπάνιο αν είναι το γεγονός. Δεν το λέω ειρωνικά, το εννοώ πραγματικά. Σκεφτείτε κάποιος να χρειαστεί να εξεταστεί από πρωκτού για κάτι σχετικά απλό και να εκραγεί κατά τη διαδικασία, κοστίζοντας τη σωματική του ακεραιότητα ή και τη ζωή του. Επειδή κάτι μπορεί να γίνεται σπάνια δε σημαίνει πως πρέπει να το αγνοούμε, ιδίως αν είναι σοβαρό.

Advertisements