Τις προάλλες ψάχναμε μ’ένα φίλο μου στο youtube για βίντεο με γυφτόνια, κυρίως για δενδροπόταμο. Έχει πολλά πράγματα, με εξέχοντα τα δημοσιογραφικά ρεπορτάζ. Στην πραγματικότητα δηλαδή μικρά ντοκιμαντέρ, μιας και παρουσιάζουν έναν εντελώς άλλο κόσμο. Το πρώτο:

Είναι τις νετ κι ανέβηκε πριν 4 μήνες. Εδώ ο δημοσιογράφος μας κάνει αναφορά κι έπειτα παίρνιε συνεντεύξεις από τους κατοίκους. Τραγική κατάσταση, με ναρκωτικά και κατώτατο βιωτικό επίπεδο. Όπως λένε τάχα οι ίδοι, φταίνε οι Ρώσι (υπάρχει πολλοί Ρώσοι) που τους πήραν τις θέσεις των πάγκων στις λαϊκές, κι επειδή επίσης δε μπορούν ν’ασκήσουν τα παραδοσιακά τους επαγγέλματα, π.χ. γυρολόγοι και πλανόδιοι (γιατί δούλευαν οι Γύφτοι ποτέ σταθερά;), σήμερα έχουν υποτίθεται περιπέσει σ’αυτήν την κατάσταση. Το άλλο:

Ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους με γύφτικη μουσική και γύφτικους στίχους με εικόνες και στιγμιότυπα από τη ζωή του δενδροποτάμου. Στο τέλος μιλάνε οι Τσιγγάνοι, που μας λένε εδώ πως ζουν μια χαρά, και μάλιστα ένας είναι παντρεμένος από τα 20 κι έχει ένα παιδί! Δεν εκπλήσσομαι τόσο από τη μικρή ηλικία, όσο από τη λίγο μεγάλη, μιας κι αυτοί παντρεύονται από την εφηβική ηλικία.

Πάρτε και λίγα ακόμα δείγματα πολιτισμού και καθημερινών δραστηριοτήτων:

Και ευαγγελιστικός προσηλιτισμός (ιεραποστολή) στο Δενδροπόταμο:

Ο Χριστός μας λέει, επειδή φορτώθηκε όλες τις αμαρτίες των ανθρώπων, έγινε κατάρα (δεν ξέρω τι εννοεί), και γιατί ο Θεός δε θέλει να μας βλέπει με αμαρτιες δεν ήθελε να δει ούτε το Χριστό με αμαρτίες γι’αυτό σταυρώθηκε; Κάπως έτσι κατάλαβα.

Μια διευκρίνιση σημαντική χρειάζεται για τα παραπάνω: δεν είναι όλες οι Τσιγγάνικες κοινότητες έτσι. Ο Δενδροπόταμος αποτελεί τη χειρότερη περίπτωση, άλλες όπως αυτή στα Διαβατά είναι κάπως καλύτερα, τουλάχιστον χωρίς ναρκωτικά. Εννοείται πως δεν υπάρχει Τσιγγάνικη κοινότητα στην κατάσταση μιας κανονικής ελληνικής. Λέγοντας Έλληνες εννοώ τους από καταγωγής Έλληνες, γιατί και οι Τσιγγάνοι Έλληνες πολίτες θεωρούνται.

Βλέπουμε τα παραπάνω βίντεο και στεναρχωριόμαστε για το καλό τους.Οι ίδιοι όμως , όπως φαίνεται δε δυσανασχετούν τόσο πολύ. Σίγουρα θα θέλουν κάποια στοιχεία της ζωής τους ν’αλλάξουν, όμως δεν επιθυμούνν σε καμία περίπτωση να εγκαταλείψουν τον παραδοσιακό τρόπο ζωής τους. Αυτό καλό από μια άποψη, διότι δεν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος εισροής τους και επομένως αλλοίωσης του δικού μας πολιτισμού και συστήματος αξιών. Καλά είναι εκεί που είναι. Το κράτος θα μπορούσε να οριοθετήσει απομονωμένες περιοχές ως καταυλισμούς Τσιγγάνων, όπου θα μένουν και θά’χουν ένα βαθμ΄΄ο αυτονομίας με συμβολικές υποδομές και λίγη χρηματική υποστήριξη, όπως περίπου γίνεται και με τους Ιθαγενείς στην Αυστραλία.

Οι Τσιγγάνοι γενικότερ αποτελούν ξεχωριστό «είδος», για το οποίο οφείλω να κάνω αναφορά κάπποτε αργότερα παρουσιάζοντας διάφορα ενδιαφέροντα στοιχεία τους, που σίγουρα θα προκαλέσουν πολιτισμικό σοκ.

Advertisements