Όπως οι ψυχοδηλωτικές ουσίες μπορούν ν’αποτελέσουν την αφορμή για την εμφάνιση λανθανουσών ψυχικών διαταραχών σ’ένα προδιατεθημένο άτομο, έτσι και το προχθεσινό
άρθρο του Zyklon b για τα ψυχοδηλωτικά (ψυχεδελικά)
μου ήταν η αφορμή να κάνω επιτέλους την αναφορά μου γι’αυτήν τη σημαντικότατη σελίδα, που έτσι κι αλλιώς σχεδίαζα κάποτε να κάνω. Η σελίδα αυτή είναι το erowid.org, μια τεράστια διαδικτυακή αρχειοθήκη για τις ψυχοενεργές ουσίες και γενικότερα για τις εναλλακτικές καταστάσεις συνείδησης.

Το Erowid λοιπόν ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 1995 από δύο βασικά άτομα γνωστά περισσότερο από τα ψευδώνυμά τους Fire Erowid και Earth Erowid, και οι δύο ερευνητές που εργάζονται νυχθημερών για την έρευνα πάνω στα ψυχοενεργά και για τη σελίδα. Από τότε έχουν προσχωρήσει αρκετά άλλα μέλη, από επιστήμονες έως διάφορους ανθρώπους. Το όνομα «Erowid» προέρχεται από τη σύνδεση δύο ινδοευρωπαϊκών ριζών, του έρο- (ero-) = γη και του fιδ- (wid-) = γνωρίζω, γνώση, βλέπω κ.ά., ρίζας των ελληνικών είδα=αόριστος του βλέπω, οίδα=γνωρίζω (με μετάπτωση το ε σε ο), είδος, ιδέα κ.ά., δηλαδή γνώση της Γης. Οι διακομιστές της σελίδας έχουν βάση το Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνιας. Όραμα των ιδρυτών της σελίδας είναι κάποτε να δημιουργήσουν έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τις ψυχοενεργές ουσίες με σεβασμο και ευσυνειδησία, όπου οι άνθρωποι δουλεύουν μαζί για να μοιραστούν τη γνώση με τρόπους που ενδυναμώνουν την κατανόηση των εαυτών τους και διασαφηνίζουν τις σύνθετες επιλογές που αντιμετωπίζουν και τα άτομα και η κοινωνία εξίσου. Η κύρια αποστολή του Erowid είναι να συλλέγει και να διανέμει ανεξάρτητα ακριβείς πληροφορίες. Δε θα χαρακτήριζα τη δουλειά αυτής της σελίδας απλώς πληροφόρηση, παρά λειτούργημα.

Οι ψυχοενεργές ουσίες είναι όσες ουσίες επιδρούν στον ψυχισμό του ανθρώπου, στη διανοητική δηλαδή και στη συναισθηματική του σφαίρα. Τις έχουμε συνδέσει κυρίως με τα ναρκωτικά, αλλά στην πραγματικότητα τέτοιες ουσίες καταναλώνουμε συχνά ή και καθημερινά και απολύτως νόμιμα, όπως καφεΐνη, νικοτίνη, αλκοόλ, ψυχοενερ΄γα φάρμακα κ.ά. Οι ουσίες αυτές χωρίζονται σε τρεις κύριες κατηγορίες: τα διεγερτικά, όπως η καφεΐνη ή η κοκαΐνη, τα παραισθησιογόνα, όπως το lsd ή η μεσκαλίνη και τα κατευναστικά, όπως το αλκοόλ ή οι βενζοδιαζεπίνες (αγχολυτικά και ηρεμιστικά φάρμακα). Η σελίδα λοιπόν αυτή πραγματεύεται κυρίως θέματα τέτοιων ουσιών.

Η σελίδα χωρίζεται σε λίγες κύριες ενότητες, όπως φυτά & φάρμακα, νους & πνεύμα, ελευθερία & νόμος, κ.ά., με την ενότητα των φυτών και των ουσιών τη μεγαλύτερη. Η κάθε ενότητα έχει το υλικό της οργανωμένο κατά υποενότητες ή θόλους (vaults), που πραγματεύονται ένα συγκεκριμένο θέμα, π.χ. ο θόλος της ντατούρας, αυτός της μεθαμφεταμίνης, αυτός της καφεΐνης κ.ά. Σε κάθε θόλο υπάρχουν συνήθως αρχικά βασικές πληροφορίες όπως τύπος φυτού ή ουσίας, νομική κατάσταση, φύση της συγκεκριμένης χημικής ουσίας, αποτελέσματα στην υγεία ή τρόπος δράσης, δόση κ.ά. Έπειτα ακολουθούν άρθρα και κείμενα για συχνά ερωτηθήσες ερωτήσεις, επιστημονικές μελέτες, αποσπάσματα βιβλίων, περιοδικών κ.ά., τρόποι χορηγησης και χρήσης, ιστορικά κείμενα και άρθρα, παραδοσιακή ή θρησκευτική χρήση από διάφορους λαούς, καλλιέργεια του συγκεκριμένου φυτικού είδους, χημικά γνωρίσματα και εκχύλιση των συγκεκριμένων ουσιών, εμπειρίες χρηστών, και πολλές φορές προτεινόμενα βιβλία και σύνδεσμοι προς άλλες σελίδες. Καλύπτει φυτά και ουσίες διαδεδομένης χρήσης όπως κάναβη, εφέδρα, Salvia divinorum, lsd, έως σχεδόν άγνωστα ή λίγο χρησιμοποιούμενα όπως τροπανικά αλκαλοειδή όπως αυτά της ντατούρας, κράτομ, πειραματικές ουσίες κ.ά. Σε άλλες από τις κύριες ενότητες τις σελίδας υπάρχουν θέματα για άλλες μορφές απόκτησης εναλλακτικών καταστάσεων συνείδησης όπως ο διαλογισμός, το συνειδητό ονείρεμα κ.ά., καθώς και θέματα παράνομων ουσιών και γενικά προβλήματα με το νόμο, μιας και πολλές εκ των ψυχοενεργών ουσιών είναι παράνομες, θέματα θρησκευτικής, πνευματικής ή φιλοσοφικής φύσεως κ.ά. Ο πλούτος των πληροφοριών είναι τεράστιος, και θα χρειαστεί οργανωμένη διάθεση για να τον ψάξετε.

Οι πηγές τις ΄σελίδας είναι πολυποίκιλες. Οι πληροφορίες μπορεί να προέρχονται από άρθρα μελών ή από έρευνες επιστημόνων και ειδικών μελών της σελίδας, από βιβλία, περιοδικά, τα μμε, διαδικτυακά άρθρα, επιστημονικές μελέτες και περιλήψεις τους, στατιστικές μελέτες, διαδικτυακές συζητήσεις, ιστορικά κείμενα, καθώς και γραφόμενα χρηστών. Πέρα απ’το έργο της πληροφόρησης που προσφέρει αυτή η σελίδα, ένα άλλο σημαντικό στοιχείο της είναι ορισμένα προγράμματά της (projects). Ένα τέτοιο είναι η συλλογή εμπειριών χρηστών διαφόρνω ουσιών. Οι εμπειρίες μπορούν να προέρχονται από οποιονδήποτε, από επιστήμονες, ψαγμένους, ψυχοναύτες, απλά περίεργους, τυχαίους χρήστες, ή ακόμα κι από άτομα που θα χαρακτηρίζαμε τοξικομανείς. Αφού υποβληθούν τα κείμενα, πρώτα ελέγχονται, και πολλές απ’αυτές αναρτώνται. Μπορούν να βρεθούν είτε στον θόλο της κάθε ουσίας ή φυτού, είτε στους δικούς τους θόλους εμπειριών (experience vaults), oργανωμένους πάλι ανά ουσία ή φυτό. Στις ΗΠΑ, εκεί δηλαδή που βασίζεται, χρηματοδοτεί και συμμετέχει στο πρόγραμμα Extasy Data (δεδομένα έκσταση), στο οποίο άνθρωποι υποβάλλουν ανώνυμα τέτοια χάπια για χημική ανάλυση, και τ’αποτελέσματα δημοσιεύονται. Αυτό γίνεται διότι πολλά από τα παράνομα αυτά φάρμακα νοθεύονται, με συνέπιεες χειρότερες απ’αυτές της ίδιας της ουσίας, αν η ουσία έχει σοβαρές παρενέργειες. Επίσης η σελίδα στέλνει στα μέλη της κάθε έξι μήνες τα αποστάγματα του Erowid (Erowid Extracts), με νέα για ενημερώσεις της σελίδας και για τον κόσμο των ψυχοενεργών γενικότερα. Η σελίδα στηρίζεται με δωρεές χρηστών.

Πλέον το Erowid έχει γίνει ένας διεθνώς αναγνωρισμένος ιστότοπος που χρησιμοποιείται ως πηγή ή παραπομπή από συγγραφείς βιβλίων, διδακτορικούς φοιτητές πανεπιστημίων, επιστημονικά ή ιατρικά περιοδικά, τα μμε, άλλες διαδικτυακές σελίδες, κι άλλους πολλούς. Η επισκεψιμότητά του υπολογίζεται στους 93000 τη μέρα.

Η σελίδα σε καμία περίπτωση δεν προωθεί τη χρήση κάποιας ουσίας. Αντίθετα προσπαθεί να πληροφορήσει το κοινό με όσο το δυνατόν πιο ουδέτερο και ισορροπημένο τρόπο. Όπως παρουσιάζονται τα πιθανά οφέλη των ουσιών αυτών, έτσι παρουσιάζονται και οι παρενέργειες. Εάν τώρα κάποιος δεν τις δώσει ιδιαίτερη σημασία δε θα είναι η ευθύνη της σελίδας αν γίνει κάτι δυσάρεστο, αλλά δική του. Όπως είπα και στην αρχή, θεωρώ πως η σελίδα αυτή πράττει λειτούργημα, για το λόγο ότι ασχολείται διεξοδικότατα με θέματα παραμελημένα και λίγο συζητημένα, με φυτά και ουσίες παρεξηγημένες και δαιμονοποιημένες, που συχνά λόγω κατάχρησης ή και για όχι τόσο προφανείς λόγους κατέληξαν να γίνουν παράνομες. Ίσως κρυφός πόθος των μελών και πολλών αναγνωστών της ιστοσελίδας αυτής είναι να δουν κάποτε έναν κόσμο κοντά στο όραμα των ιδρυτών, έναν κόσμο ειρηνικό όπου αυτές οι ουσίες θα χρησιμοποιούνται νομίμως και συνετά για δημιουργικούς μόνο σκοπούς. Αμφιβάλλω εάν αυτό αρχίζει να πραγματοποιείται έστω και λίγο μέσα στις επόμενες δεκαετίες.

Επισκεφθείτε τη σελίδα
εδώ.

Λίγες άλλες σελίδες είναι τόσο πλούσιες και οργανωμένες ώστε να τις θεωρώ πολύ σημαντικές, όπως:
το
lycaeum
(Λύκαιον), pου πλέον δυστυχώς μάλλον δε λειτουργεί, το
Entheogeneisis Australis
(αυστραλιανή σελίδα, το
Plot55
(σελίδα για καλλιέργεια, χρήση, ιστορία ψυχοενεργών φυτών, προτεινόμενα βιβλία κ.ά.), αλλά και μεγάλα φόρουμ συζητήσεων όπως το
Bluelight,
το
Shroomery,
και το
Entheogen Network.
Σίγουρα υπάρχουν άλλα που είτε μου διέφυγαν είτε δεν τα γνωρίζω, όμως τα παραπάνω είναι μερικά από τα μεγαλύτερα. Παρόλα αυτά θεωρώ το erowid.org από τις καλύτερες, αν όχι την καλύτερη, και θα το πρότεινα μέσα στις πρώτες πηγές σε κάποιον που έψαχνε. Εννοείται πως όλες οι παραπάνω σελίδες και φόρουμ ειναι στα αγγλικά. Η μόνη μεγάλη ελληνική σελίδα που ξέρω για ψυχοενεργά και γενικότερα για εναλλακτικές καταστάσεις συνείδησης είναι η
Ενθαλλαγή.
Υπάρχουν όμως και βιβλία ελήνων συγγραφέων που πραγματεύονται τέτοια θέματα.

Το erowid.org μου είναι γνωστό εδώ και λίγα χρόνια. Συχνά μπαίνω και ψάχνω το περιεχόμενό του. Τό’χω μάλιστα χρησιμοποιήσει ως πηγή ή σημαντικό σύνδεσμο στα άρθρα μου για ψυχοενεργά φυτά όπως
στο άρθρο για τη
ντατούρα,
για τη
μπρουγκμάνσια,
για το
μανδραγόρα,
το
πήγανο,
τη
Salvia divinorum,
την
εφέδρα,
και άλλα.

Είναι μια σελίδα που σίγουρα θα σας φανεί χρησιμη.

Advertisements