Σήμερα η μητέρα μου πήγε στο Ικέα, και βλέποντας να πουλάνε κάτι μικράυδρόβια φυτά σε πλαστικά κουπάκια και πολλούς να τ’αγοράζουν, μου πήρε ένα σαν κάτι παράξενο, χωρίς να ξέρω καν τι είναι, αν είναι σίγουρα υδρόβιο (μερικές φορές πουλάνε κάποια χερσαία για υδρόβια γιατί μπορούν ν’αντέξουν για λίγους μήνες στο νερό), και τι ακριβώς χρειάζεται. Ακόμα δε μπορώ ν’ανεβάσω φωτογραφία, αλλά θα το κάνω σε λίγο. Βρίσκεται σ’ένα μικρό πήλινο γλαστράκι μ’ένα κεντρικό άνοιγμα στον πυθμένα με πετροβάμβακα και άμμο, όπως στα γλαστράκια των υδρόβιων φυτών που πουλάνε για ενυδρεία, σ’ένα ψηλό και πλατύ γυάλινο βάζο με νερό.

Φτάνει τα 10 εκατοστά με λίγους όρθιους λεπτούς και κυλινδρικούς βλαστούς με μικρά, πολύ λεπτά, στρογγυλά αντίθετα φύλλα, το ένα ζευγάρι σε ορθή γωνία ως προς το επόμενο, με μικροσκοπικό μίσχο στα μεγαλύτερα κατώτερα ενώ άμισχα και μικρότερα προς την κορυφή. Τα γόνατα των βλαστών είναι ελαφρώς διογκωμένα, κι αν και οι βλαστοί είναι αδιακλάδιστοι, βρήκα μικρά ματάκια ή κλαδάκια στις μασχάλες των κατώτερων φύλλων προς τη βάση. Δεν ξέρω καθόλου τι είναι. Πρέπει οπωσδήποτε ν’ανεβάσω φωτογραφία για να δούμε τι είναι, μάλλον κάποιο απ’τα κοινά υδρόβια είδη όπως δείχνει η μορφολογία του, σίγουρα όμως όχι Egeria densa (το κοινότερο υδρόβιο).

Όπως φαίνεται απ’την κατασκευή του θα φυτρώνει σε κανονικό έδαφος, όχι δηλ. να επιπλέει ή να πιάνεται σε στερεές επιφάνειες, γι’αυτό κι εγώ αργότερα θα το βγάλω απ’τη γλάστρα του και θα το χώσω σε άμμο. Εάν ζήσει και μεγαλώσει, τότε μπορεί να προσθέσω κανένα βοτσαλάκι, κανένα βρύο ή και κανένα μαλάκιο για να συμπληρώσω το μικρό υποτυπώδες οικοσύστημα.

Ενημέρωση 1/4/2012: Το φυτό ζει, χωρίς ωστόσο εμφανή ανάπτυξη. Προχθες το φωτογράφισα.

Είναι έξω απ’το νερό για καλύτερη φωτογράφιση. Σκοπεύω να το μεταφυτεύσω από το πήλινο γλαστράκι του σε άμμο. Τι να είναι; Όποιος γνωρίζει το ακριβές είδος ή κατά προσέγγιση να μου κάνει σχόλιο.

Advertisements