Τακτικοί αναγνώστες, σίγουρα θά’χετε καταλάβει ότι εγώ δεν είμαι από τους συμβατικούς ανθρώπους, αφού δημοσιεύω συχνά και θέματα κάπως πιο εξειδικευμένα ή εκτός της κοινής σφαίρας ενδιαφερόντων. Μη συμβατικός δε σημαίνει υπερβολικά αποκλίνων ή ανώμαλος, αλλ’απλώς με κάπως διαφορετικά ενδιαφέροντα, απόψεις και τρόπο σκέψης. Γι’αυτό ανοίγω και κάποιες κατηγορίες που θα ταίριαζαν στα ενδιαφέροντα και στα αντικείμενα αναζήτησής μου.

Για κατηγορία σεξουαλικότητας δεν είχα σκεφτεί καν εδώ και τόσο καιρό, θεωρώντας μάλιστα την αναφορά στη γενετήσια πράξη και τα περί αυτής, για το ανθρώπινο ειδος περισσότερο, ως κάτι κακό που θα πρέπει ν’αποφύγω να πολυαναφέρω. Δυστυχώς επηρεαζόμαστε από την κοινωνία όπου ζούμε θέλουμε δε θέλουμε, όπως σ’εμένα σ’αυτήν την περίπτωση. Παρόλο που έγινε η δήθεν σεξουαλική απελευθέρωση στα μέσα του 20ου αι., ο κόσμος θεωρεί ακόμα τα περί του σεξ ταμπού και δεν περιμένει να τα διαβάσει ή συζητήσει οπουδήποτε. Το θέμα παραμένει ακόμα κάπως καλυμμένο, τουλάχιστον στο δυτικό κόσμο που είχε το μεσαιωνικό παρελθόν με την ενοχική αντίληψη για το σεξ, η οποία σχηματίστηκε από περίεργες εκκλησιαστικές αντιλήψεις που με τη σειρά τους προέρχονται κυρίως από την ιουδαϊκή θρησκεία. Αντίθετα στην Ιαπωνία για παράδειγμα, που δεν είχε τέτοια προΪστορία (είχε ομως άλλα καλά βλ. σεπούκου, καμικάζι), τα πράγματα εξελίχθηκαν πολύ διαφορετικά. Εκεί ανθούν η πρνογραφία και οι κάθε λογής διαστροφικές συμπεριφορές, για τις οποίες θα πρέπει ν’αναφέρω σε μελλοντικό άρθρο, μια και διαφέρουν από τις δυτικές συνήθειες, είναι όμως παραδόξως το κράτος με τα χαμηλότερα ποσοστά σεξουαλικής βίας. Αυτό θα πρέπει να μας βάλει σε σκέψεις. Μήπως τα δικά μας υψηλότερα ποσοστά οφείλονται στην εντονότερη καταπίεση των ενστίκτων; Βρίσκω όμως τώρα που γράφω και μια άλλη πιθανή εξήγηση, ότι δηλαδή ορισμένες ακόμα πολιτιστικά πιο πρωτόγονες ομάδες θεωρούν το σεξ ως μέσο κυριαρχίας, και ίσως προσπαθούν να επιβάλουν αυτήν την άποψη σε όσους έρχονται σ’επαφή. Αυτό είναι δική μου παρατήρηση από άτομα που γνωρίζω.

Στην κατηγορία αυτήν λοιπόν θα γράφω κυρίως για την αποκλίνουσα σεξουαλική συμπεριφορά ή αλλιώς διαστροφή, καθώς και για διάφορα νέα που σχετίζονται μ’αυτό ή με πιο «κανονικές» πράξεις, αλλάπου είναι παράξενα και πρωτάκουστα. Επίσης θα γράφω για ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία του σεξ σε διάφορες κοινωνίες ανά τον κόσμο και τους αιώνες. Είναι γνωστό ότι μεγάλο μέρος του πολιτισμού της ανθρωπότητας έχει να κάνει με τη σεξουαλικότητα, ακόμα κι αν την αφορά υποσυνείδητα, βλ. π.χ. το περιεχόμενο των περισσοτέρων τραγουδιών. Και αυτό δεν είναι τόσο παράξενο, μιας κι αυτός είναι ο τρόπος, ακόμα τουλάχιστον, της αναπαραγωγής του ανθρώπινου είδους και η φυσική επιλογή ίσως μας τόνισε την ενασχόληση μ’αυτό η μ’αυτά που το αφορούν για τη σίγουρη διασφάλιση της συνέχισής του. Σήμερα βέβαια το σεξ έχει αποκοπεί κατά πολύ από τον αναπαραγωγικό του σκοπό, και μπορούμε να πούμε ότι τό’χουμε εξελίξει ως είδος σε μία περισσότερο πνευματική δραστηριότητα.

Ο κανιβαλισμός, η πράξη της καταναλώσεως ατόμου του ίδιου είδους, είναι ένα άλλο μυστήριο θέμα. Όντας ένα από τα μεγαλύτερα ταμπού της περισσότερης ανθρωπότητας, κι έχοντας τόση ιστορία και τελετουργικά πίσω του, μου έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον, θεωρητικά φυσικά. Πράγματι δεν έχει η πράξη αυτή, της κατανάλωσης ενός ατόμου από ένα άλλο του ίδιου είδους, με συγγενικό dna δηλαδή και ίδιο αριθμο χρωμοσωμάτων, και κατά πολύ κοινά χαρακτηριστικά στο σώμα και στο μυαλό, ιδίως αν γίνεται μεταξύ ανθρώπων, που κανονικά θά’πρεπε να συνεργάζονταν ή να διαιώνιζαν το είδος, με δικές του εμπειρίες και σκέψεις, και ιδίως αν συνοδεύεται από τελετουργικά, θρησκευτικές πεποιθήσεις, ή σεξουαλική διάθεση, κάποια μυστικιστική χροιά; Δε φτάνει να έχει έως και ιερό μυστηριακό χαρακτήρα; Τουλάχιστον σ’εμένα έτσι μου φαίνεται. Κι εδώ έχω να σημειώσω ότι ο κανιβαλισμός δε συνεπάγεται και πάντα το φόνο, ο καταναλισκόμενος μπορεί να είναι ήδη νεκρός.
Δε χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση για το τι θα βάζω εκεί, η κατηγορία αυτή θα περιέχει οτιδήποτε έχει να κάνει με κανιβαλισμό.

Θα μου πείτε ότι είχα κατηγορία να βάλω τα παραπάνω θέματα, την κατηγορία «ανωμαλία», υποκατηγορία στα «παράξενα & πρωτότυπα). Εκείνη όμως είναι πιο γενικευμένη. Η ανωμαλία μπορεί να έχει είτε σοβαρή σημασία σημαίνοντας το πραγματικά εγκληματικό, είτε απλά τη σημασία του υπερβολικά παραλόγου ή αλλόκοτου, ή ακόμα και αστεία σημασία του απλά κάπως ασυνήθιστου. Επίσης οι εκεί «ανωμαλίες» έχουν να κάνουν με παράξενα και πρωτότυπα θέματα, όπως δηλώνει άλλωστε η γενική κατηγορία, εδώ αυτό δεν είναι απαραίτητο. Δεν αποκλείεται ωστόσο ένα θέμα να είναι ταξινομημένο και σε μία απ’τις δύο ή και στις δύο καινούργιες και σ’εκείνην την κατηγορία. Έτσι κι αλλιώς αυτό το σύστημα των πολλαπλών ταξινομήσεων το εφαρμόζω συχνά εδώ.

Τρίτη κατηγορία που άνοιξα έχει να κάνει με τα όνειρα, αυτήν τη μαγική πύλη στη σκέψη και στο υποσυνείδητο του ανθρώπου, εκεί που οι εμπειρίες της πραγματικότητας διαπλέκονται με τις υποσυνείδητες σκέψεις και παρορμήσεις κι όλα αυτά εννώνονται κατά τέτοιον τρόπο από τον εγκέφαλο, ώστε ν’αποκτούν συχνά λογική σιερά. Εδώ θα βάζω οτιδήποτε σχετικό με τα όνειρα, το υποσυνείδητο, ίσως και γι’άλλες εναλλακτικές καταστάσεις συνείδησης. Επίσης θα υπάρχουν θέματα για το συνειδητό ονείρεμα, καθώς και για δικές μου εμπειρίες.

Προς το παρόν κάθε σημερινή κατηγορία περιέχει μόνο δύο θέματα, τα οποία όμως αναμένεται ν’αυξηθούν.