Στο σχολείο έχουμε ένα παιδάκι που το λένε Αντωνάκη, με πρόβλημα όρασης κι αυτός, αλλά και μ’άλλες αναπηρίες. Κατάγεται από το Ομόλιο της Λάρισας και μιλάει με τον τρόπο που μιλούν εκεί. Δε μιλάει όμως μόνο με διαφορετική προφορά, χρησιμοποιεί και κάποιες ιδιαίτερες λέξεις.
Δύο, οι πιο αστείες, είναι τα λιμπανιστήρια και ο γιακοβής. Τα λιμπανιστήρια ή λιμπά όπως συχνά τα λέει είναι οι όρχεις, τ’αρχίδια, τα μπαλάκια, τα κάκαλα, τα αχαμνά, ή όπως αλλιώς θέλετε να τα πειτέ, ενω΄ο γιακοβής δεν είναι Ιάκωβος, Ιακώβ, Γιάκομπ, είναι ο κάδος των σκουπιδιών! Αρχικά δεν ήξερα τι εννοεί αλλά μετά τον ρώτησα και κατάλαβα. Μαθαίνετε δύο παράξενες λέξεις λοιπόν. Σημειωτέον ότι ως τώρα δεν υπήρχαν στο ελληνικό διαδίκτυο. Τα λιμπανιστηρια τα βρήκα μόνο σ’ένα ανέκδοτο: «Πώς λέγονται τα μη επανδρωμένα αμερικανικά αεροσκάφη, που φωτογραφίζουν τις θέσεις των Ταλιμπάν; Τα λιμπανιστήρια.» Κανείς όμως δε θα το καταλάβαινε χωρίς να ξέρει τη λέξη. Όσο για το Γιακοβή, το βρήκα μόνο ως επώνυμο. Πιστεύω πώς θα υπήρχε κάποιος στο χωριό τους με τέτοιο επώνυμο που κάτι θα είχε να κάνει με τα σκουπίδια, κι έτσι βγήκε τ’όνομα και για τον κάδο.

Θα πρέπει επίσης ν’αναφέρω ότι το εν λόγω παιδί έχει κάνει και μερικές ύποπτες δηλώσεις. Όταν μια φορά με ρώτησα τι έκαναν τα κουνελάκια μου (είχα τότε αυτά της
τέταρτης γέννας),
και του είπα ότι τρέμουν. Έτρεμαν διότι ακόμα δεν είχαν δυναμώσει οι μύς τους και προσπαθούσαν να περπατήσουν κανονικά. Μου λέει «Ωχ, ωχ, αν τρέμουν έχουν αρρώστια και θα πεθάνουν». Από τότε έχω υποψίες ότι τα πρόβατα της οικογένειάς του έχουν τρομώδη νόσο και ίσως κάποιοι άνθρωποι εκεί έχουν πάθει Κρόιτσφελντ-Γιάκομπ. Ακόμα τρομακτικότερο ήταν αυτό που μου είπε σήμερα ότι η μάνα του τρώει μυαλά. Ωχ!
Και ψάχνοντας στο γκουγκλ βρήκα ότι η περιοχή της Λάρισας έχει τέτοια κρούσματα. Στη Λάρισα μάλιστα βρίσκεται διαγνωστικό κέντρο για τρομώδη νόσο.

Advertisements