Η βία στα γήπεδα είναι πασίγνωστο φαινόμενο, δυστυχώς αρκετά έντονο εδώ στη χώρα μας. Θα τό’χετε συνδέσει με ντέρμπι καίριας σημασίας ή τουλάχιστον με παιχνίδια γνωστών κι αντίπαλων ομάδων, αλλά αν υπάρχει φανατισμός μπορούν να γίνουν οι χειρότερες πράξεις σε οποιαδήποτε κατάσταση.

Τη μαρτυρία την έχω από το γυμναστή μου, ο οποίος βρισκόταν τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου στον αγώνα μπάσκετ Μακεδόνα Λητής και Μεγάλου Αλεξάνδρου Μελισσοχωρίου, ομάδες που μόλςι τώρα έμαθα, που διεξαγόταν στο Δρυμό κοντά στον Λαγκαδά. Τα χωριά αυτά απέχουν ελάχιστα μεταξύ τους, παρόλα αυτά η έχθρα μεταξύ των δύο ομάδων είναι υπερβολική.

Όπως μου είπε, η ατμόσφαιρα ήταν τεταμένη απ’την αρχή του παιχνιδιού με βρισιές και από τις δύο πλευρές, αλλά δε μπορούσε να φανταστεί αυτό που θα γινόταν αργότερα. Σιγά-σιγά εξάφθηκαν οι οπαδοί, αντάλλασσαν βρισιές αλλά και απειλές «Βούλγαροι», ‘»θα σας γαμήσουμε» κ.ά. Ακόμα τα πράγματα όμως δεν έχουν ξεφύγει. Ξαφνικά μέσα στην αναταραχή στο γήπεδο έπεσε ένας κάδος, ευτυχώς χωρίς ατυχήματα. Κάπου στο μέσο ένας μόνος οπαδός της Λητής κάτι είπε σε μερικούς ύποπτους της άλλης ομάδας, το οποίο προφανώς τους θύμωσε για τα καλά και ήταν πλέον αποφασισμένη να του το ανταποδώσουν «Θα τα πούμε έξω.» Το παιχνίδι συνέχιζε κανονικά, με νικητή στο τέλος τη Λητή.

Με τη λήξη του παιχνιδιού, κι αφού όλοι βγήκαν έξω, περίπου 30 άτομα επιτέθηκαν άγρια σ’εκείνον το μόνο που προανέφερα δίνοντας μπουνιές και κλοτσιές μέχρι να τον ρίξουν κάτω. Έπειτα τα αχαρακτήριστα αυτά όντα, όπως μου μετέφερε, τον χτυπούσαν μ’όλη τους τη δύναμη κλοτσώντας στο κεφάλι και στα πλευρά, λες και ήθελαν πραγματικά να τον σκοτώσουν. Ο γυμναστης μετά έφυγε. Δεν ξέρουμε αν πήγε στο νοσοκομείο ή αν έγιναν μηνύσεις, πάντως πουθενά στο Διαδίκτυο ψάχνοντας δε βρήκα κάτι σχετικό. Φαίνεται ότι μόνο σε μεγάλους αγώνες έχουν αυτά σημασία. Η νοημοσύνη πάντως τον δραστών θα πρέπει να είναι μηδαμινή. Έμεινα έκπληκτος.

Την ευθύνη πιστεύω την έχει καθαρά η διοργάνωση, η οποία δεν είχε εκεί έτοιμη την αστυνομία για να τα προλάβαινε όλα, μολονότι σίγουρα θα γνώριζε για το πρόβλημα αυτό – τέτοια επεισόδια δύσκολο να γίνονται χωρίς προηγούμενο. Το επόμενο που θά’πρεπε να γίνει είναι οι υπαίτιοι να είχαν σημανθεί και συλληφθεί απ’την αρχή «εσύ, εσύ, εσύ στο ΄κρατητήριο!» με συνοπτικές διαδικασίες. Λίγοι μήνες μέσα δε θα τους έκαναν και κακό.

Αυτό θα μου πείτε δε γίνεται ούτε σε μεγάλα ματς, εδώ θα γινοταν; Ε, λέμε τι θα θέλαμε να γινόταν κι όχι τι γίνεται στην πράξη.

Advertisements