Τα νέα τις τελευταίες μέρες για τη ρωσική ομάδα επιστημόνων στην Ανταρκτική είχαν πλημμυρίσει το Διαδίκτυο. Ο λόγος είναι μια πολύ σημαντική πρόοδος, που ίσως μας δώσει στοιχεία για την κατανόηση των συνθήκών τις εξωγήινης ζωής.

Πριν από λίγες μέρεςοι ομάδα αυτή χτύπησε για πρώτη φορά την επιφάνεια της Λίμνης Βοστόκ, της μεγαλύτερης υποπαγετωνικής λίμνης στην Ανταρκτική, η οποία παραμένει απομονωμένη απ’τον κόσμο της επιφάνειας για περίπου 15-20 εκατομμύρια χρόνια. Η γεώτρηση στο βάθος των 3766 μέτρων έγινε με τεράστιας ισχύος γεωτρύπανο που χρησιμοποιούσε βενζίνη κι αντιψυκτικό για την εργασία. Περιβαλλοντιστές κι επιστήμονες αντιτέθηκαν στο εγχείρημα, προβάλλοντας τον πιθανό κίνδυνο μόλυνσης της παρθένας λίμνης με δυνητικά καταστροφικά χημικά. Οι Ρώσοι ωστόσο διαβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται να μολυνθεί η λίμνη, και γι’αυτό φέτος που βρίσκονταν μόνο πέντε μέτρα από την επιφάνεια, χρησιμοποίησαν θέρμανση για ν’ανοίξουν τον πάγο. Το μηχάνημα διέθετε αισθητήρα στην άκρη του, ο οποίος τους ειδοποίησε για την ύπαρξη υγρού νερού κι εκεί σταμάτησαν λόγω του επερχόμενου ανταρκτικού χειμώνα. Οι έρευνες θα μπορούν να συνεχιστούν το επόμενο καλοκαίρι 2012-2013 (οι εποχές πάνε ανάποδα στο Ν. Ημισφαίριο).

Εντούτοις τις ελευταίες μέρες των διαδικασιών τα πράγματα εξελίχθηκαν κάπως μυστηριωδώς. Σύντομα μετά το χτύπημα της επιφάνειας και της αναγγελίας απ’τους επιστήμονες ότι βρέθηκε κάτι σοβαρό, η επικοινωνία με τους έξω διακόπηκε για λίγο καιρό εγείροντας την ανησυχία. Γενικά το θέμα είναι μυστήριο και οι πληροφορίες αντικρούονται. Για παράδειγμα σε
άρθρο του in.gr
από τις 7 του μήνα αναφέρει ότι η φετινή γεώτρηση ματαιώθηκε λόγω της έλευσης του χειμώνα, ενώ οι έρευνες θα συνεχιστούν του χρονου με την κάθοδο αποστειρωμένου ρομποτικού βαθυσκάφους. Αντίθετα, σε χθεσινό
άρθρο του defencenet.gr,
μας αποκαλύπτονται διάφορα παράξενα πράγματα. Υποτίθεται ότι οι Ρώσοι ανακάλυψαν πιθανές ενδείξης επίσκεψης νοημόνων όντων στον πλανήτη μας πριν εκατομμύρια χρόνια, η οποία ίσως επηρέασε την εξέλιξηβ της ζωής και του ανθρώπινου είδους. Συγκεκριμένα η κάμερα του μηχανήματος εντόπισε ένα αντικείμενο σαν χρυσή σβάστικα (golden-like swastika), και κοντά κάποια άλλα αποδεικτικά στοιχεία, τα οποία δεν αναφέρονται. Λήφθηκαν επίσης δείγματα νερού για ανάλυση κι αναζήτηση μικροοργανισμών. Σύμφωνα με πληροφορίες η επικοινωνιακή σιγή επιβλήθηκε από το ρωσικό υπουργείο άμυνας για λόγους μυστικότητας, μέχρι να τους έρθουν ειδικές συσκευές με τεχνολογία μηδενικής υποκλοπής, πιθανόν με ειδική πτήση. Μόνο τότε μπόρεσαν να φύγουν από την περιοχή σπάζοντας την επικοινωνιακή σιγή. Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι τα ευρήματα θα πρέπει να είναι πολύ σημαντικά, ίσως και ανατρεπτικά για την εξέλιξή μας, όπως λέει το άρθρο, για ν’αποκαλυφθούν. Το ρωσικό υπουργείο άμυνας δεν ανακοινώνει ακόμα κάτι σχετικό.

Δυσκολεύομαι να πιστέψω τα παραπάνω. Ειδικότερα η χρυσή σβάστικα με παραπέμπει στις συνωμοσιολογικές θεωρίες που θέλουν γερμανικά υποβρύχια να μετέφεραν σ’εκείνο το μέρος τα λείψανα του Αδόλφου Χίτλερ και της συζύγου του Έβας Μπράουν, μέχρι να γίνει η μελλοντική κλονοποίησή τους. Επίσης φημολογείται ότι εκεί βρίσκονται μυστικά αρχεία του Χίτλερ για το Τρίτο Ράιχ. Από εκεί πιθανόν ο Λιακόπουλος πήρε την ιδέα για ελληνική παρουσία στην Ανταρκτική και για τα υποτιθέμενα ιπτάμενα οχήματα «Χανεμπού» που σχεδίαζε εκεί η ναζιστική Γερμανία με τεχνολογία των αρχαίων ινδικών βιμάνας «βλ. Βιμανίκα Σάστρα), τα οποία προέρχονται από τα ιπτάμενα οχήματα των Ελ.

Σύμφωνα τέλος με
ξένο άρθρο
η σβάστικα ήταν περίπου 100 μέτρα κι ανακαλύφθηκε στις 30 Ιανουαρίου.

Παραμένω σκεπτικός μέχρι ν’αποκαλυφθούν περισσότερα δεδομένα. Το σίγουρο είναι πάντως ότι εκεί θα βρεθεί κάτι παράξενο, όχι πιθανότατα τέτοιας φύσης, αλλά ζωντανοί οργανισμοί, που σίγουρα δε θά’ναι εξωγήινοι, αλλά κανονικοί γήινοι προσαρμοσμένοι στις ιδιαίτερες συνθήκες του περιβάλλοντός τους που ίσως θα μας φανούν ξένοι, όπως τα είδη που έχουν ανακαλυφθεί σε παρόμοια ακραία οικοσυστήματα, π.χ. σε υποθαλάσσιες γεωθερμικές πηγές. Η λίμνη ωστόσο αυτή θα μπορούσε να μας δώσει χρήσιμα στοιχεία για την πιθανή ύπαρξη και μορφή της ζωής σε εξωγήινα σώματα που κρύβουν νερό κάτω απ’την επιφάνειά τους, όπως ο δορυφόρος του Δία Ευρώπη και αυτός του Κρόνου Εγκέλαδος.

Κατά την
αγγλική βικιπαίδεια
βοστόκ σημαίνει στα ρώσικα ανατολή, εξαιτίας της θέσης της λίμνης στο ανατολικό μέρος της ηπείρου. Στην επιφάνεια εκείνου του σημείου βρίσκεται ο ομώνυμος ρωσικός σταθμός, όπου έχει καταγραφεί η χαμηλότερη θερμοκρασία παγκοσμίως, -89 βαθμούς Κελσίου στις 21 Ιουλίου του 1983. Η λίμνη ανακαλύφθηκε από το ρώσο εξερευνητή Αντρέι Καπίτσα το 1960. Ύστερα σις αρχές της δεκαετίας του ’70 βρετανικά ραντάρ έδωσαν ενδείξεις για την ύπαρξή της, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν το 1991 από το Βρετανό επιστήμονα Jeff Ridley με δορυφόρο.
Η λίμνη έχει μήκος τα 250 μέτρα, πλάτος τα 50 μέτρα,, βάθος 300-500, κατά τόπους κοντά στα 900 μέτρα, και υψόμετρο τα 500 μέτρα. Η επιφάνειά της είναι 1570 τετραγονικά χιλιόμετρα, ενώ ο όγκος νερού τις υπολογίζεται στα 5400 κυβικά χιλιόμετρα. Η θερμοκρασία του νερού υπολογίζεται στους -3 βαθμούς Κελσίου. Παραμένει υγρό λόγω των τεράστιων πιέσεων από τον υπερκείμενο πάγο και ίσως ο πυθμένας θερμαίνεται γεωθερμικά. Έχει ανακαλυφθεί ότι χωρίζεται σε δύο βαθιές λεκάνες, ενώ το 2005 ανακαλύφθηκε ένα νησάκι στο κέντρο. Το νερό της δεν είναι στατικό για τόσα εκατομμύρια χρόνια όπως πιστευόταν, αλλά ανανεώνεται με τις κινήσεις των υπερκείμενων πάγων με χρόνο πλήρους ανανέωσης τα 13300 χρόνια. Ίσως επίσης η λίμνη αυτή, όπως κι άλλες ανταρκτικές, να δικτυώνεται μ’άλλες μέσω υποπαγετωνικών ρευμάτων. Οι οργανισμοί που ίσως ζουν εκεί μέσα θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στη χαμηλή θερμοκρασία, στο απόλυτο σκοτάδι, στη λίγη τροφή και στον υψηλό κορεσμό οξυγόνου εκείνων των νερών.

Έχουμε ακόμα πολλά να μάθουμε γι’αυτόν τον τόσο διαφορετικό κόσμο.

Advertisements