Πληροφορήθηκα γι’αυτό το νέο όπλο από άρθρο του
defencenet.gr.
Για όσους δεν το ξέρουν, το defencenet.gr είναι η πιο ακριβής κι ενημερωμένη ελληνικη σελίδα στα στρατιωτικά θέματα, πρώτος και καλύτερος σταθμός για τους πολεμολάγνους. Ενημερώνεται τακτικά, ακόμα και μερικές φορές μέσα σε μία μέρα.

Η σφαίρα αυτή κατασκευάστηκε στα εθνικά εργαστήρια των Η.Π.Α. Sandia της εταιρείας Lockheed Martin για λογαριασμό του Αμερικανικού Στρατού. Είναι ένα αντικείμενο σαν βελάκι μήκους περίπου 10 εκατοστών και βελινεκούς περίπου 1,5 χιλιομέτρου. Η σφαίρα αυτή μπορεί να στοχεύσει με ακρίβεια μακρινούς αλλά και κινούμενους στόχους. Ο στόχος σημαδεύεται μ’ένα λέιζερ, το οποίο ανιχνεύει ένα όργανο στην άκρη της, κι αναλόγως κανονίζεται η πορεία της μέχρι να τον πετύχει χάρη σε μικρά πτερύγια που βρίσκονται στη βάση της. Μπορεί να αλλάξει διεύθυνση 30 φορές το δευτερόλεπτο, ενώ τρέχει με την ταχύτητα του ήχου. Το επίτευγμα αυτό έχει δοκιμαστεί επιτυχώς.

Σύμφωνα με τον ερευνητή της Sandia Ρεντ Τζόουνς, τώρα πλέονν υπάρχει η «πολλά υποσχόμενη» τεχνολογία για την κατασκευή τέτοιων μικρών κατευθυνόμενων βλημάτων. Σύμφωνα με τη Sandia επίσης, ενώ μια συμβατική σφαίρα μπορεί ν’αστοχήσει έως κι 9 μέτρα αν ριφθεί από απόσταση ενός χιλιομέτρου, αυτή η σφαίρα αστοχεί μόνο 20 εκατοστά.

Δηλαδή εάν κάποιος είναι στοχοποιημένος, δεν ξεφεύγει εύκολα απ’αυτούς που τον καταδιώκουν. Η τεχνολογία σ’αυτόν τον τομέα έχει εξελιχθεί δυσανάλογα υπερβολικά, κι αυτό μπορείτε να το διαπιστώσετε ψάχνοντας για μεθόδους κατασκοπίας, ιδιαίτερα βλήματα κλπ, για καλό ή για κακό, όπως το νοήσει κανείς. Δε θα μου φανεί όμως καθόλου περίεργο ν’ακούσω σε λίγο ότι δημιουργήθηκε μικρό βλήμα που κατευθύνεται χωρίς τη βοήθεια κανενός λέιζερ, μόνο με μια αρχική αναγνώριση του στόχου. Έχω πια πιστέψει βαθιά ότι ο άνθρωπος μπορεί ν’αναλώνει όλες του τις νοητικές δυνατότητες στην κατασκευή αποτελεσματικότερων όπλων, κι όσο η παγκόσμια κατάσταση παραμένει όπως είναι και υπάρχουν τεράστιες πολεμικές βιομηχανίες, αυτό δε φαίνεται ν’αλλάζει.

«Ελπιδοφόρο» είναι και το τέλος του άρθρου, όπου αναφέρονται οι πιθανές μελλοντικές χρήσεις του. Πέρα απ’το στρατό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην αστυνομία (ωραία, δεν ξεφεύγει κανείς, κι αν γίνει και κανένα λάθος δεν πειράζει), αλλά και για τους… ερασιτέχνες κυνηγούς! Θα είναι το αποτελεσματικότερο όπλο: θα στοχεύει επιλεκτικά ζώα χωρίς τρόπο αποφυγής. Θα είναι όμως και «οικολογικό», δε θ’αφήνει κάλυκες κάτω, και οικονομικό, αφού δε θα σπαταλώνται σφαίρες. Φυσικά αυτά ως αστείο: είναι άλλωστε τίμιο κυνήγι αυτό που γίνεται σήμερα;

Ένα τέτοιο μηχάνημα υπήρχε εδώ και πολύ καιρό στη φνατασία μου. Φανταζόμουν μια τρομακτική περίπτωση όπου ένα μικρό όπλο θα με ακολουθούσε όπου κι αν βρισκόμουν με σκοπό να με κάνει κακό, να μου κόψει κανένα κομμάτι, να με βγάλει ένα μάτι, ή να μπει στον εγκέφαλό μου για να τον καταστρέψει, και το οποίο θα περίμενε επ’αόριστον απ’έξω αν έμπαινα κάπου κλειστά. Κάτι παρόμοιο όμως, όπως βλέπουμε, έχει γίνει πραγματικότητα.