άνθος

Πολύ κοινό είδος που φυτεύεται παντού. Το πουλάνε ως «διμορφοθήκη». Υπάρχουν όμως δύο γένη διμορφοθήκης, το γένος Dimorphotheca και το Osteospermum. Αυτά τα είδη, απ’ό,τι διάβασα, υβριδοποιούνται μεταξύ τους και οι περισσότερες καλλιεργημένες ποικιλίες είναι υβρίδιά τους. Ποιο άραγε γνωστό είδος ή υβρίδιο να είναι; Όποιος έχει την καλοσύνη ας το αναγνωρίσει.

Το κεφάλι της φωτογραφίας είχε διάμετρο περίπου 3-4 εκ. Πάνω-κάτω τόσο μεγάλα είναι τα κεφάλια αυτών των φυτών, αν κι έχω συναντήσει και μεγαλύτερα. Στα περισσότερα φυτά είνια ροζ ή μοβ. Για όσους δε γνωρίζουν, τα άνθη της οικογένειας των αστεροειδών ή σύνθετων είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση. Αυτό που βλέπουμε δεν είναι άνθος, αλλά μια τροποποιημένη ταξιανθία (ομάδα ανθέων) που λέγεται κεφάλι και είναι πάνω σ’ένα συμπυκνωμένο βλαστό, και της οποίας τ’άνθη είναι μικροσκοπικά και λέγονται ανθίδια. Στη μέση βρίσκονται τα δισκοειδή ανθίδια, ενώ περιμετρικά τ’ακτινωτά, των οποίων τα πέταλα εκτείνονται προς τα έξω. Τα κεφάλια της διμορφοθήκης κλείνουν κάπως το βράδυ, όπως και σε πολλά συγγενικά είδη.
Το υπόλοιπο φυτό έχει κολλώδη υφή με λεπτούς βλαστούς κι αντίθετα ωοειδή κι οδοντωτά φύλλα με τρίχες, και όλο μυρίζει δύσοσμα, αλλ’ευτυχώς η μυρωδιά δε φεύγει σε απόσταση εκτός κι αν τριφτεί. Έχω παρατηρήσει δύο μορφές: συμπαγή φυτά με πιο χοντρούς βλαστούς, και μεγαλύτερα με λεπτότερους κι ακανονιστοτερους που απλώνονται.
Καλλιεργείται πανεύκολα σε ήλιο ή ημισκιά με κανονικό πότισμα, γι’αυτό άλλωστε θα το βρείτε παντού, το χειμώνα όμως παγώνει χωρίς προστασία. Εγώ είχα ένα τέτοιο φυτό στα πρώτα χρόνια της εμπειρίας μου με τα φυτά, αλλ’επειδή τότε δεν πολυήξερα ακόμα, το άφησα έξω στο κρύο και μου πάγωσε.

Advertisements