Σημείωση: Το φύλλο αναγνωρίστηκε ως βράκτιο φλαμουριάς (Tilia).

»πάνω


»κάτω

Τέτοια φύλλα βρίσκω πολύ συχνά στη Σχολή Τυφλών αυτήν την εποχή. Τα πρόσεξα πρώτη φορά φέτος, αφού από φέτος το φθινώπορο άρχισα να μαζεύω χόρτα για τα κουνέλια από τις περιοχές που έπεφταν αυτά τα φύλλα. Δεν ξέρω από ποιο δέντρο προέρχονται, πάντως είναι παράξενη περίπτωση. Δε Γνωρίζω κανένα αγγειόσπερμο φυτό που νά’χει αναπαραγωγικές δομές σ’αυτήν τη θέση. Το φύλλο της φωτογραφίας έχει σπασμένη την κορυφή και λίγο από τη μία πλευρά. Θα κάνω και μια μικρή περιγραφή ως συμπλήρωμα στις φωτογραφίες από πάνω για διευκόλυνση.
Αν και δεν τα έχω μετρήσει, στο περίπου υπολογίζω αυτά τα φύλλα στα 8-10 εκ. σε μήκος και 2-4 εκ. σε πλάτος, μολονότι σπάνια έχω βρει και πολύ μικρότερα, κοντά στα 4 εκ. Το φύλλο δεν είναι ίσιο, αλλά κοντά στη μέση όπου διακλαδίζεται ο αναπαραγωγικός βλαστός κάμπτεται προς τα πίσω. Είναι κιτρινοκαφέ, λεπτό κι εύθραυστο, κάπως οδοντωτό προς ακανόνιστο στην περιφέρεια, με στρογγυλεμένη άκρη, έντονο κεντρικό νεύρω και μικρο ή σχεδόν ανύπαρκτο σε μερικά μίσχο. Από το κεντρικό νεύρο φεύγουν πολλά και πυκνά νεύρα κι απ’τις δύο πλευρές προς την περιφέρεια, προφανώς με δευτερεύοντα που θα τα συνδέουν δικτυωτά, τα οποία όμως δεν έχω διακρίνει έως τώρα καλά. το ενδιαφέρον όμως βρίσκεται στον «καρπό». Το κεντρικό νεύρο του φύλλου διακλαδίζεται κάπου στη μέση του, και το κλαδί που προέρχεται από εκεί φέρει τους «καρπούς». Έχει γωνία περίπου 45 μοίρες από το φύλλο, είναι λεπτό, και προς το τέλος του έχει συχνά σημάδια διακλαδώσεως, αλλ’ακόμα δεν έχω βρει κανένα φύλλο με κάτι σ’εκείνη τη θέση. Στην άκρη φέρει τους «καρπούς», τον καθένα στην άκρη μιας μικρής διακλάδωσης η οποία διευρύνεται λίγο στο σημείο ένωσης με το καρποειδές στοιχείο. Συνήθως είναι 2-3, αλλ’αποκολλώνται πολύ εύκολα από τις άκρες των διακλαδώσεων με αποτέλεσμα να βρίσκω πολλά με λιγότερους ή μόνο έναν, όπως αυτό της φωτογραφίας. Οι «καρποί» ή οι σπόροι» έχουν το μέγεθος μπιζελιού, είναι σφαιρικοί, καφέ, αδροί, πολύ σκληροί (δεν κατόρθωσα να τους ξύσω ή να τους σπάσω με το νύχι ή και με το πόδι), κι απέναντι από το σημείο ένωσης με το βλαστό φέρουν ένα μικρό εξογκωμα. Αυτό που δεν κατάλαβα είναι αν ο αναπαραγωγικός βλαστός βγαίνει από την πάνω ή την κάτω μεριά του φύλλου. Το κεντρικό νεύρο είναι πολύ έντονο και από’τις δύο πλευρές, ώστε να μη μπορώ να διακρίνω εύκολα την πάνω απ’την κάτω. Όπως όμως έχω συμπεράνει από τα περισσότερα βγαίνει στην κάτω μεριά, γι’αυτό και το έγραψα έτσι στις φφωτογραφίες.
Στην περίπτωση που βγαίνει από πάνω, μπορεί να έχω ένα βράκτιο φύλλο που μέχρι τη μέση του είναι συνενωμένο με το βλαστό της ταξιανθίας κι επομένως όχι κάτι τόσο περίεργο. Εάν όμως είναι από κάτω, τότε πραγματικά δε μπορώ να ξέρω τι είναι. Κανένα ανθοφόρο φυτό δε βγάζει καρπούς σε βλαστούς στην κάτω πλευρά του φύλλου, κι όσα γυμνόσπερμα το κάνουν ή το έκαναν, συνήθως έχουν το σπόρο τους απευθείας πάνω στο φύλλο χωρίς κάποιον βλαστό και μάλιστα τόσο μεγάλο. Τι να είναι άραγε; Όποιος φιλοτιμείται να βοηθήσει.

Advertisements