Πηγή:
meteo-news.gr

Τα Μερομήνια!

Αρχαία Μαντική πρόβλεψη του καιρού.Είναι κατάλοιπο παλαιών αστρολογικών αντιλήψεων.Πίστευαν ότι μπορούσαν να μαντέψουν τον καιρό που θα έχει κάθε μήνας αν εξέταζαν τις πρώτες τρεις ή εξη ή δώδεκα μέρες των μηνών Ιουλίου ή Αυγούστου ή Ιανουαρίου.Τα Μερομήνια (Μήνας+ημέρα) είναι γνωστά και ως Μηναλλάγια (Μήνας+αλλαγή).Σε άλλες περιοχές της χώρας μας είναι γνωστά ως: Μεραμήνια, Μηνολόγια, Καταμήνια, Νερομήνια, Κεφαλομήνια, Καταμηνάτα,Αλλαξομήνια, Δρίμες, Δρίματα.

Έτσι λέγονται ορισμένες μέρες Ιουλίου ή Αυγούστου ή Ιανουαρίου. Τις ημέρες αυτές παρατηρούν εμπειρικά τον καιρό οι λαϊκοί μετεωρολόγοι.

Σπουδή των Μερομήνιων ( παλαιά γκραβούρα )

Βάσει των παρατηρήσεων που κάνουν αποφαίνονται ότι:

Οποιο καιρό θα κάνει τη πρώτη μέρα της παρατήρησης τον ίδιο καιρό θα κάνει το πρώτο μήνα του χρόνου. Ο υπολογισμός των μηνών για τις καιρικές προβλέψεις αρχίζει από τον Αύγουστο. Στην Ηλεία (Πελοπόννησος) ο καιρός της πρώτης Αυγούστου αντιστοιχεί για τον καιρό που θα κάνει το μήνα Αυγουστο. Η δεύτερη μέρα του Αυγούστου αντιστοιχεί για το Σεπτέμβριο και ούτω καθεξής. Στη Λέσβο αρχίζουν τις παρατηρήσεις και προβλέψεις του καιρού από τις 26 Ιουλίου ως τις 6 Αυγούστου.Στα Κύθηρα αρχίζουν από τις 20 Ιουλίου γιορτή του Προφήτη Ηλία.

Ο Προφήτης Ηλίας ήταν εξαιρετικά δραστήριος και δυναμικός. Έζησε το 1000 πΧ. Το εβραϊκό του όνομα ήταν Ελιγιαχού= Ο Θεός μου είναι ο Ιεχωβά. Ο Ηλίας με τη προσευχή του κατέβασε τρεις φορές φωτιά από τον ουρανό. Με τη γλώσσα του εμπόδισε τη βροχή και δεν έβρεξε επί τριάμισι χρόνια. Ανάστησε το γιο της χήρας στα Σερεπτά. Είδε το Θεό στο όρος Χωρήβ. Εσχισε τον Ιορδάνη με τη μηλωτή του.Ανελήφθη στον ουρανό πάνω σε πύρινη άμαξα. Στη Μεταμόρφωση του Ιησού στο όρος Θαβώρ στάθηκε δίπλα του με τον Μωυσή. Στον Πόντο μετρούν τις πρώτες ημέρες του Γενάρη. Οι παρατηρήσεις του καιρού της 1ης Γενάρη αφορούν τη πρόβλεψη του Γενάρη και ούτω καθεξής. Σε άλλα μέρη της χώρας αρχίζει σε άλλες ημερομηνίες Σε πολλούς λαούς υπάρχει η πίστη ότι οι μέρες αυτές είναι αποφράδες όπως οι δρίμες. Κατά συνέπεια τις ημέρες των Μερομήνιων απαγορεύονται οι εργασίες. Πίστευαν ότι αν τις ημέρες εκείνες ο ξυλουργός έκοβε ξύλα, η ξυλεία θα σάπιζε. Αν οι νοικοκυρές έπλυναν τα ρούχα τότε αυτά θα φθειρόταν πολύ γρήγορα. Πρόσεχαν πολύ τη κάθε εκδήλωση τους. Δεν έκαναν γάμους και προξενιά τις ημέρες των Μερομήνιων διότι πίστευαν ότι οι γάμοι θα διαλυόταν και τα προξενιά θα χαλούσαν. Τα Μερομήνια βασίζονται σε παμπάλαιες αντιλήψεις των αρχαίων που πίστευαν ότι τα ουράνια σώματα επηρεάζουν την ατμόσφαιρα της γης. Ειδικά εκείνοι που μετρούσαν τα Μερομήνια από τις 20 Ιουλίου πίστευαν ότι τότε γίνεται η εμφάνιση του Αστερισμού του Κυνός.

Η ουράνια σφαίρα. Με το βέλος σημειώνεται ο αστερισμός του Κυνός Ο Αστερισμός αυτός ήταν προσφιλής στους Αστρολόγους και στους Μάγους για μαντικές παρατηρήσεις. Ταυτίζεται η αρχή των Μερομήνιων με τη γιορτή του Προφήτη Ηλία διότι πίστευαν ότι ο Προφήτης Ηλίας ήταν κύριος της βροχής και των μετεωρολογικών φαινομένων. Σε άλλα μέρη της χώρας μετρούν τις πρώτες 6 ημέρες με αφετηρία την 20η Ιουλίου. Πιστεύουν ότι ο καιρός της 20ης Ιουλίου (από το πρωί ως το μεσημέρι) αφορά το μήνα Ιούλιο.Από το μεσημέρι ως το βράδυ αφορά το μήνα Αύγουστο. Και ούτω καθεξής. Από απλή περιέργεια και μόνο, χωρίς να πιστεύω σε αστρολόγους και μάντεις κράτησα στο ημερολόγιο μου κάποιες σημειώσεις σχετικά με τον καιρό τις επίμαχες ημέρες. Συγκεκριμένα άρχισα τη καταγραφή του καιρού την 20η Ιουλίου που υποτίθεται ότι ότι καιρό θα έκανε εκείνη την ημέρα,θα έκανε και όλο το μήνα Ιούλιο. Η 20η Ιουλίου ήταν στο Σκαλοχώρι ήταν ημέρα καλοκαιριάτικια ζεστή χωρίς τίποτα το απρόοπτο. Πράγματι και ο μήνας Ιούλιος κύλησε ομαλά. Την 21η Ιουλίου ο καιρός στην αρχή συνέχισε να είναι καλός.Αργότερα σηκώθηκε αγέρας που όλο και δυνάμωνε. Σας θυμίζω ότι σύμφωνα με τις «μαντικές» προβλέψεις των Μερομήνιων η 21η Ιουλίου αντιστοιχεί στο καιρό του Αυγούστου. Εδώ διαπίστωσα ότι η πρόβλεψη ήταν εν μέρει επιτυχής καθόσον ο Αυγουστος κύλησε άστατος. Την 22α Ιουλίου σημείωσα τον καιρό της ημέρας.Ο καιρός ήταν αίθριος με δυνατούς αγέρηδες. Η ημέρα αυτή αντιστοιχούσε στη πρόβλεψη καιρού του μηνός Σεπτέμβρη.Ηρθε ο μήνας Σεπτέμβρης. Κύλησε άστατος . Οι πρώτες μέρες του ήταν ζεστές καλοκαιρινές. Μετά οι επόμενες μέρες κύλησαν με αγέρηδες και πτώση της θερμοκρασίας.

Κρύωσε για λίγο ο καιρός. Έφερε πολλές συννεφιές, ομίχλες και δυνατές βροχές από τις 8 έως τις 15 Σεπτέμβρη. Μετά έστρωσε και πάλι. Η 23η Ιουλίου ήταν ημέρα ζεστή,καλοκαιρινή με αγέρα. Η ημέρα αυτή αντιστοιχεί στο μήνα Οκτώβριο, Ο μήνας αυτός κύλησε άστατος με βροχές,αγέρηδες,αλλά και με καλοκαιρία. Η 24η Ιουλίου ήταν μέρα καλοκαιρινή ζεστή. Αντιστοιχεί στο μήνα Νοέμβριο. Και ο Νοέμβριος κύλησε με πολλές μέρες καλοκαιρίας αλλά και με καιρό βροχερό.Φθάσαμε αισίως στο μήνα πρώτο μήνα του Χειμώνα το Δεκέμβριο. Ο καιρός μέχρι τώρα ήταν πολύ καλός. Ηπιος.Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Το πώς θα κυλήσουν οι επόμενες μέρες ο Θεός ξέρει. Πάντως η μαντική πρόβλεψη των Μερομήνιων εμένα προσωπικά δεν με έπεισε. Συγκρίνετε και εσείς τις δικές σας προβλέψεις και μετά τα ξανάλεμε. Ως τότε μπορεί να παρακολουθούμε τα Δελτία Πρόγνωσης Καιρού της ΕΜΥ, αλλά για καλό και για κακό ας συμβουλευόμαστε και τα σημάδια της Φύσης.

Ευχαριστούμε τον κο Αντώνη Τενέδιο από το Σκαλοχώρι

Advertisements