Αν κι ένα από τα πιο εύχρηστα σύγχρονα μηχανήματα, βρίσκεται στο στόχαστρο πολλών απόψεων που μπορούν να θεωρηθούν μύθοι.
Τρεις είναι οι βασικές ανησυχίες σχετικά μ’αυτό το μηχάνημα: ο υποτιθέμενος κίνδυνος της ακτινοβολίας, η θρεπτική υποβάθμιση των τροφίμων και η υποτιθέμενη μεγάλη κατανάλωση ενέργειας.

Ο κίνδυνος της ακτινοβολίας δεν έχει ουδεμία επιστημονική βάση, αλλά μάλλον βασίζεται στο φόβο που έχει δημιουργηθεί στους ανθρώπους προς οτιδήποτε εκπέμπει ακτινοβολία. Τα μικροκύματα δουλεύουν δονώνταςμόρια του νερού και των λιπαρών των τροφίμων προκαλώντας ΘΕΡΜΌΤΗΤΑ. Το μήκος κύματός τους είναι πολύ μεγαλύτερο απ’αυτό των επιζήμιων ακτινοβολιών όπως οι ακτίνες γ, χ, και οι υπεριώδεις; υψηλής συχνότητας. Όταν το μηχάνημα σβήνει, χάνεται και η ακτινοβολία, όπως όταν σβήνει η λάμπα φεύγει το φως, επομένως ακόμα κι αν ήταν επικίνδυνη δε θα μπορούσε να μας βλάψει μέσω των τροφίμων.
Επίσης κάθε μορφή μαγειρέματος αλλοιώνει λίγο τη θρεπτική αξία των τροφίμων, γι’αυτό για όσα τρόφιμα είναι δυνατό είναι προτιμότερο να τα τρώμε ωμά. Η
κύρια πηγή μου
δίνει κάποιες συμβουλές για την ελαχιστοποίηση της αλλοίωσης. Προτείνει μείωση του χρόνου μαγειρέματος, την προσθήκη νερού στα λαχανικά για τη δημιουργία ατμού που εγκλωβίζει τα θρεπτικά συστατικά, την κάλυψη των τροφίμων με πλαστικό (προφανώς θα εννοεί ειδικό πλαστικό, δεν ξέρω) και τη χρήση γυάλινων σκευών που βοηθούν την ταχύτερη και ομοιόμορφη θέρμανση.
Όσον αφορά τη δαπάνη ενέργειας, ένας φούρνος μικροκυμάτων στη μέγιστη κλίμακα καίει περίπου όσο και μια εστία, αλλ’επειδή ο χρόνος μαγειρέματος είναι πολλύ λιγότερος, η δαπάνη τελικά είναι πολύ μικρότερη.

Αυτό πάντως για το οποίο είμαι σίγουρος είναι ότι ο φούρνος μικροκυμάτων είναι μια σωτήρια εφεύρεση. Μπορείς να ζεστάνεις φαγητό σε πολύ λίγο χρόνο χωρίς να χρειάζεται ν’ανάψεις ολόκληρο φούρνο καίγοντας πολλαπλάσια ενέργεια, μπορείς να ζεστάνεις υγρά, να καβουρδίσεις ξηρούς καρπούς, να ψήσεις καλαμπόκι, ποπκόρν, κάστανα, λαχανικά όπως κουνουπίδι (τουλάχιστον αυτά έχω δοκιμάσειπρος το παρόν, άλλοι έχουν μαγειρέψει κι άλλα πολλά πράγματα εκεί). Σ’επόμενη ανάρτηση θα γράψω αναλυτικότερα για τα φαγητά που γίνονται με φούρνο μικροκυμάτων. Προσοχή όμως: ποτε μη βάλετε αβγά! Λόγω της υψηλής θερμοκρασίας εκρήγνυνται και έχουν καταγραφεί περιπτώσεις όπου
ακόμα και βρασμένα που έσκασαν
προκαλώντας τραυματισμό. Ο κίνδυνος αυτός εξαλείφεται πλήρως αν ανοιχθούν πολλές τρύπες στο τσόφλι του αβγού.