Η μαζική παρακολούθηση με τη βοήθεια της τεχνολογίας γίνεται πραγματικότητα. Αυτό δεν είναι κάτι που έχει να κάνει με πιθανολογικές συνωμοσιολογικές θεωρίες, αλλά έχει εκφραστεί επισήμως από επιστήμονες. Πριν από λίγο είχα κάνει παρόμοια δημοσίευση για ένα άλλο
πρόγραμμα
των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών το οποίο φιλοδοξεί να προβλέπει κοινωνικές κρίσεις παρακολουθώντας τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Η παρούσα δημοσίευση είναι για ένα ευρωπαϊκό παρόμοιο πρόγραμμα με περισσότερα όμως στοιχεία που βγαίνουν στο φως.
Όπως και νά’ναι το πρόγραμμα ο σκοπός δε φαίνεται καλός. Πρόκειται για μαζική συστηματική παρακολούθηση του παγκόσμιου γίγνεσθαι με στόχο την πρόβλεψη καταστάσεων και κρίσεων, το οποίο σίγουρα δε θα γίνεται προς «καλό» μας, αλλά προς το συμφέρον κυβερνήσεων, διεθνών οργανισμών, εταιρειών και λοιπών οργανώσεων. Σκεφτείτε τις τεράστιες συνέπειες στις κοινωνίες μας, ασφαλώς και στη ζωή μας, στην ελεύθερη έκφραση των ιδεών μας ή στη δικαιολογημένη συχνά έκφραση της διαμαρτυρίας μας, αλλά και στην ευρύτερη παγκόσμια κατάσταση, στις διακρατικές σχέσεις, στην έκβαση των πολέμων, σε ανερχόμενες επαναστάσεις, σχεδόν σε κάθε μορφή κοινωνικής μεταβολής, αν αυτό πραγματοποιηθεί (ή μήπως πραγματοποιείται ήδη εν αγνοία μας;). Θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί και για μεγάλης κλίμακας κοινωνικά πειράματα με τρομερές ίσως συνέπειες. Και το χειρότερο απ’όλα, αν πρόκειται κάτι τέτοιο να γίνει φανερά, θα μας παρουσιαστεί ως κάτι απαραίτητο για την ασφάλειά μας από τις αρχές, για να το δεχτούμε! Κι εμείς σε τέτοιους καιρούς αβεβαιότητας σίγουρα θα το δεχτούμε.
Ο κόσμος μας θα γίνει μια τεράστια προσομοίωση, ένα ελεγχόμενο καλοκουρδισμένο σύστημα. Αυτό θά’ναι το ζωφερό μέλλον μας.

Διαβάστε το άρθρο παρακάτω, είναι απόο την
Ελευθεροτυπία.

Το ψηφιακό «μαντείο»
Υπεύθυνος: Επιμέλεια: ΟΛΓΑ ΚΟΛΙΑΤΣΟΥ koliatsu@enet.gr Ελβετός επιστήμων θέλει να δημιουργήσει ένα σύγχρονο «μαντείο». Σκοπός του, οι προβλέψεις μέσω υπερ-υπολογιστή εκδήλωσης οικονομικών κρίσεων, πολεμικών συρράξεων, επαναστάσεων και ανατροπής καθεστώτων.

Πότε θα καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα; Πού θα ξεσπάσει ο επόμενος πόλεμος και ποιο καθεστώς θα ανατραπεί; Σ’ αυτά τα «καυτά» ερωτήματα φιλοδοξεί να δίνει απαντήσεις ο υπερ-υπολογιστής που θέλει να δημιουργήσει ένας Ελβετός επιστήμονας (φωτ. Reuters)
Εχοντας στο νου του τη λειτουργία του μαντείου των Δελφών, ο Ελβετός «ερευνητής επικινδύνων καταστάσεων» Ντιρκ Χέλμπινγκ από το Πολυτεχνείο Ζυρίχης σκοπεύει να κάνει κάτι αντίστοιχο, αλλά σε πιο σύγχρονο ύφος – μ’ έναν ηλεκτρονικό εγκέφαλο να προβλέπει το μέλλον. Πότε θα καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα; Πού μπορεί να ξεσπάσουν πόλεμοι; Ποια καθεστώτα θα ανατραπούν;

Για το φιλόδοξο σχέδιό του, ονόματι «FuturICT», ο Ντ. Χέλμπινγκ έχει συγκεντρώσει ήδη περισσότερους από 300 ειδικούς πληροφορικής, κοινωνιολόγους, οικονομολόγους και μαθηματικούς από έγκριτα ιδρύματα -όπως το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ή το Κέντρο Ερευνών του Γιούλιχ. Επιπλέον, έχει καταθέσει στην Ε.Ε. αίτηση για χρηματοδότηση ύψους ενός δισ. ευρώ -και οι προοπτικές του κάθε άλλο παρά άσχημες εμφανίζονται. Ο Χέλμπινγκ είναι φυσικός και στον κόσμο του όλα υπόκεινται σε νόμους και κανόνες -το μόνο που χρειάζεται είναι να τους διακρίνει κανείς. Αλλά βασίζεται και στη συμβολή τού Διαδικτύου και άλλων ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης. Για το FuturICT θέλει να σχηματίσει ειδικές ομάδες, οι οποίες θα αντλούν υλικό από όσα καταθέτουν σ’ αυτά οι χρήστες τους, να κάνουν συσχετισμούς και ν’ ανακαλύπτουν νομοτέλειες.

Ο ίδιος το αποκαλεί αυτό «Reality Mining» και παραλληλίζει την αξιολόγηση με την πρόβλεψη των καιρικών συνθηκών. Κατά τι πολυπλοκότερη.

Είναι αρκετός, για παράδειγμα, ο συνδυασμός σ’ ένα μοντέλο οργισμένων σχολίων μιας ιστοσελίδας με τη διαπίστωση ανόδου στις τιμές των αγαθών και την απροθυμία ηγετών για μεταρρυθμίσεις για την πρόβλεψη μιας επανάστασης; Ή πρέπει να συνυπολογιστούν κι άλλοι παράγοντες, όπως καταδυναστευτικές υπηρεσίες ασφαλείας, πολιτική κατάσταση γειτονικών χωρών και έλλειψη θετικής προοπτικής για τη νεολαία;

Οι σκέψεις και η εργασία τού Ελβετού φυσικού έχουν ενθουσιάσει τον επιστημονικό κόσμο της Ευρώπης και, όπως λέει χαρακτηριστικά ο Κ. Γκράμκε, από το ελβετικό Ινστιτούτο Prognos «η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά -αλλά με προσοχή, όχι με τυφλή εμπιστοσύνη στο δήθεν αλάνθαστο των προγνωστικών».

Ενα σημαντικό στοιχείο τού σύγχρονου «μαντείου» θα είναι, μετά την εκτίμηση των πιθανοτήτων, η στάθμιση δυνατοτήτων επέμβασης σε μια κατάσταση. Οι προσομοιώσεις του Η/Υ είναι σοβαρές, αλλά δεν σημαίνει πως δεν επιδέχονται περαιτέρω έλεγχο ή αμφισβήτηση. «Δεν είμαστε αφελείς», δηλώνει ο Χέλμπινγκ, «έχουμε συνειδητοποιήσει ότι οι ανθρώπινες κοινωνίες είναι πολύ πιο απρόβλεπτες απ’ ό,τι ο αυριανός καιρός. Δεν ισχυριζόμαστε πως μπορούμε να λύσουμε κάθε πρόβλημα σ’ όλο τον κόσμο -αλλά ορισμένα χρήσιμα συμπεράσματα είμαστε σε θέση να εξαγάγουμε».

Advertisements