Πηγή:
physics4u.gr

Θα ερευνούν Twitter και blogs για να προβλέπουν τις παγκόσμιες κοινωνικές κρίσεις
Submitted by admin on Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2011No Comment.«»

Υπερυπολογιστής αμερικανικής υπηρεσίας θα προσπαθήσει να προβλέπει μεγάλα κοινωνικά γεγονότα, εξετάζοντας έρευνες που γίνονται στο διαδίκτυο, δημοσιεύσεις στα μπλογκ, ροή στο ίντερνετ. Ομοίως θα προβλέπουν πολιτικές κρίσεις και μορφές αστάθειας

Πριν από 60 χρόνια, στη σειρά του «Θεμέλιο», ο συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Ισαάκ Ασίμοφ επινόησε μια νέα επιστήμη – την ψυχοϊστορία, η οποία συνδύαζε τα μαθηματικά και την ψυχολογία, για να προβλέπει το μέλλον. Σήμερα, κοινωνικοί επιστήμονες προσπαθούν να εξερευνήσουν τους απέραντους πόρους στο ίντερνετ, τις έρευνες που γίνονται στο διαδίκτυο, τα μηνύματα στο twitter, στο facebook και τα δημοσιεύματα στα μπλογκ, για να κάνουν το ίδιο.

Οι ερευνητές πιστεύουν πως αυτές οι αποθήκες δεδομένων θα αποκαλύψουν για πρώτη φορά κοινωνιολογικούς νόμους της ανθρώπινης συμπεριφοράς, που θα τους καταστήσουν ικανούς να προβλέπουν πολιτικές κρίσεις, επαναστάσεις και άλλες μορφές κοινωνικής και οικονομικής αστάθειας, όπως οι φυσικοί και οι χημικοί μπορούν να προβλέπουν φυσικά φαινόμενα.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός», λέει ο Thomas Malone, διευθυντής του Κέντρου Συλλογικής Ευφυΐας στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT). «Έχουμε στη διάθεσή μας μια ολόκληρη σειρά από λεπτομερέστατα και πλουσιότατα δεδομένα, καθώς και αλγόριθμους που μπορούμε να τους χρησιμοποιήσουμε για προβλέψεις. Καθίσταται έτσι δυνατό ένα είδος πρόβλεψης, που ήταν αδύνατο μέχρι σήμερα να υπάρξει».

Νέα μυστική υπηρεσία

Η αμερικανική κυβέρνηση ενδιαφέρεται γι’ αυτές τις έρευνες. Φέτος το καλοκαίρι, μια μάλλον άγνωστη στο ευρύ κοινό υπηρεσία πληροφοριών άρχισε να συλλέγει ιδέες από πανεπιστημιακούς κοινωνικούς επιστήμονες και εταιρείες, αναζητώντας τρόπους ώστε να αναλυθεί αυτόματα το ίντερνετ σε 21 χώρες της Λατινικής Αμερικής, με σκοπό να συγκεντρωθεί και να υποβληθεί σε επεξεργασία μια μεγάλη ποσότητα πληροφοριών. Το τριετές πείραμα, που θα αρχίσει τον ερχόμενο Απρίλιο, χρηματοδοτείται από την υπηρεσία Intelligence Advanced Research Projects Activity (IARPA), η οποία ανήκει στο γραφείο του διευθυντή των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Το σύστημα αυτόματης συγκέντρωσης δεδομένων θα επικεντρωθεί σε μοντέλα επικοινωνίας, κατανάλωσης και μετακίνησης πληθυσμών. Θα χρησιμοποιηθούν δεδομένα ανοιχτής πρόσβασης, ανάμεσα στα οποία είναι οι έρευνες που γίνονται στο διαδίκτυο, οι δημοσιεύσεις στα μπλογκ, η ροή στο ίντερνετ, οι δείκτες των αγορών, οι κάμερες ελέγχου της κυκλοφορίας και οι διορθώσεις στις εγγραφές της Wikipedia.

Το σύστημα θα είναι πλήρως αυτοματοποιημένο: ένα είδος «μεγάλου ματιού», που θα αναλύει τα δεδομένα στο ίντερνετ χωρίς καμιά ανθρώπινη παρέμβαση. Η έρευνα δεν θα περιοριστεί στα πολιτικά και τα οικονομικά γεγονότα, αλλά θα διερευνήσει και τη δυνατότητα πρόβλεψης πανδημιών και άλλων τύπων διάδοσης σε μεγάλη κλίμακα, κάτι που προσπαθούν ήδη να κάνουν ανεξάρτητοι ερευνητές και εταιρείες όπως η Google.

Δεν κάνουν δηλώσεις

Στο μεταξύ, αξιωματούχοι της υπηρεσίας πληροφοριών IARPA αρνήθηκαν να μιλήσουν για το ερευνητικό πρόγραμμα, λέγοντας ότι τους έχει απαγορευτεί να δίνουν συνεντεύξεις, μέχρι να κατοχυρωθούν τα συμβόλαια.

Υπάρχει ένα παρόμοιο πρόγραμμα που προωθείται από τη στρατιωτική ομόλογο της IARPA, την Defense Advanced Research Projects Agency ή DARPA, το οποίο έχει στόχο να εντοπίζει αυτόματα κοινωνικά δίκτυα ανταρτών στο Αφγανιστάν. Η στρατιωτική υπηρεσία υποστηρίζει πως η ανάλυσή της μπορεί να αποκαλύπτει πυρήνες τρομοκρατών και άλλες διεθνείς ομάδες προσώπων ακολουθώντας τα ίχνη από τις συναντήσεις τους, την εκπαίδευσή τους, καθώς και από τις ανταλλαγές υλικών και τις μεταβιβάσεις χρηματικών ποσών.

Εξάλλου, ήδη από το 2009 το πρόγραμμα Google Flu Trends της Google είχε επιχειρήσει να προβλέψει τη διάδοση των επιδημιών γρίπης μέσω της μελέτης λέξεων-κλειδιών, που χρησιμοποιούνται στις έρευνες στο διαδίκτυο.

Πηγή: ΑΠΕ

Advertisements