Σε
ένα παλαιότερο θέμα,
κάτω στα σχόλια έκανα λόγο για τη δυσκολία εύρεσης εξωτικών φυτών απλά ψάχνοντας. Ο αναγνώστης του ιστολογίου μου πρότεινε το Διαδίκτυο, αλλά κι αυτό σκέφτηκα ότι θά’ταν δύσκολο, αφού δε μπορώ να πληρώσω, ούτε θα υπήρχε κάποιος διατεθημένος ν’ασχοληθεί.
Πρόσφατα όμως ο πληροφορικός μου έψαχνε σε διάφορες σελίδες για εξωτικές ποικιλίες μπανανιάς να φυτέψει, κι έτσι με την ευκαιρία του ζήτησα κι εγώ να ψάξει μερικά φυτά για μένα. Τελικά μάλλον θα πάρω σπόρους από τρία: από εφέδρα (Ephedra sinica), που ήταν και το θέμα του παραπάνω διαλόγου πώς θα την έβρισκα, από κινέζικη σεκόγια ή μετασεκόγια (Metasequoia glyptostroboides), ένα φυλλοβόλο αρχαίο κωνοφόρο ύψους 20-40 μ. συγγενικό με τις αμερικανικές σεκόγιες, και ένα από τα πιο ποθητά και έως τώρα νομιζόμενα ακατόρθωτο να βρω φυτά, τη βελβίτσχια (Welwitschia mirabilis). Οι βελβίτσχιες είναι πολύ περίεργα γυμνόσπερμα φυτά από την έρημο Ναμίμπ της Ναμίμπιας και της Αγκόλας της ν. Αφρικής, αποτελούμενα από έναν κοντό κορμό και μόνο δύο φύλλα αναπτυσσόμενα καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Τα αρσενικά και τα θηλυκά φυτά είναι ξεχωριστά, και παράγουν διαφορετικού είδους κώνους. Τα φυτά αυτά πολλαπλασιάζονται μόνο με σπόρο, κι αν και θεωρούταν έως αρκετά πρόσφατα πανδύσκολα στην διατήρηση και πέρνονταν υπερβολικά μέτρα για τη «σωστή» καλλιέργειά τους, αποδείχθηκε ότι δεν είναι και τόσο δύσκολα. Οι βελβίτσχιες, οι εφέδρες κι ένα άλλο γένος φυτών, το γνήτο, ανήκουν στη συνομοταξία ή διαίρεση των γνητόφυτων στα γυμνόσπερμα (μη ανθοφόρα σπερματόφυτα). Οι υπόλοιπες είναι τα πολύ γνωστά μας κωνοφόρα, τα γινκγόφυτά
(γίνκγο)
και τα κυκαδόφυτα.
Από κυκάδες θά’παιρνα το πιο κοινό ειδος, τον Cycas revoluta, αλλά τελικά δεν ξέρω αν έγινε η παραγγελία αυτή. Αν δεν έγινε, θα πάρω ένα έτοιμο λίγο μεγαλωμένο φυτό από κάποιο φυτώριο, μιας και ο κύκας έχει υπερβολικά αργή ανάπτυξη. Το άλλο κυκαδόφυτο που έψαχνα ήταν η στανγκέρια της Νότιας Αφρικής (Stangeria eriopus), αλλά μόνο 10 σπόρι της κόστιζαν 130 ευρώ!
Το κόστος ωστόσο των σπόρων που παρήγγειλα ήταν πολύ μικρό, 6 ευρώ για το πακέτο 50 σπόρων της εφέδρας (είναι λίγο πολλοί) και 6 για το πακέτο των σπόρων της βελβίτσχιας (δεν αναφέρεται πόσοι), που γι’αυτήν νόμιζα ότι θά’ταν πολύ μεγαλύτερο. Η μετασεκόγια είναι 10 σπόροι και θα τη μοιραστώ με τον πληροφορικό.
Τελικά το Διαδίκτυο πολύ χρήσιμο εργαλείο. Από εκεί μπορείς να βρεις ό,τι θέλεις κι ό,τι ψάχνεις, ακόμα κι αν νομίζεις ότι είναι εντελώς δυσεύρετο. Οι παραγγελίες γίνονται πανεύκολα, και το κόστος σηυνήθως είναι χαμηλό, ανάλογα πάντοτε με τι αγοράζεις.

Οι σελίδες απ’όπου έγιναν οι παραγγελίες:
jungleseeds.co.uk
Μια μεγάλη βρετανική σελίδα που εμπορεύεται σπόρους κυρίως από τροπικά φυτά, με ιδιαίτερα μεγάλη ποικιλία στους φοίνικες, στις μπανανιές και στις μπρουγκμάνσιες. Επίσης υπάρχουν τροπικά φρούτα, ανθοφόρα, τροπικά αναρριχητικά, παράξενα φυτά, καθώς και σπόροι μονοετών λουλουδιών και λαχανικών. Η σελίδα επίσης εμπορεύεται ριζώματα απ’όσες ριζωματώδεις ποικιλίες φυτών είναι στείρες και άρα δεν παράγουν σπόρο, έτοιμα φυτά, ακόμα και τροπικές πεταλούδες. Οι μπανανιές που παρήγγειλε ο πληροφορικός και η μετασεκόγια είναι από εδώ.

b-and-t-world-seeds.com
Παγκόσμια σελίδα με τρομερή ποικιλία σπόρων (περίπου 35000 είδη φυτών). Εκεί βρήκα την εφέδρα και τη βελβίτσχια. Υπάρχει σχεδόν οποιοδήποτε γνωστό και άνγωστο φυτό μπορείτε να φανταστείτε, και με την αναζήτηση κατάφερα να βρω διάφορα φυτά που μου κίνησαν το ενδιαφέρον.

seedman.com
Μια αμερικανική σελίδα με μεγάλη ποικιλία που όμως δε στέλνει εκτός Η.Π.Α. Μόνο για να βλέπεται τα διαθέσιμα είδη.

Πέρα από τους σπόρους, τώρα το σαββατοκύριακο που ήμουν στο χωριό μου (Πύργοι Κοζάνης) έκοψα λίγο ρίζωμα από μεγάλο ή τελμάτειο πολυκόμπι (Equisetum telmateia), το ψηλότερο είδος πολυκομπιού στο βόρειο ημισφαίριο, έως και 2 μ. Τα πολυκόμπια ή ιππουρίδες είναι φυτά συγγενικά με τις φτέρες, αν και πολύ διαφορετικά στην εμφάνιση, με ιστορία κοντά στα 370000000 χρόνια. Πέρυσι είχα κόψει το πολύ κοινότερο και ανθεκτικότερο πολυκόμπι των αγρών (E. arvense), αλλά από καθαρά δικό μου λάθος καταστράφηκε. Το E. telmateia πάντως είναι μεγαλύτερο, εντυπωσιακότερα και δυσευρετότερο από το E. arvense, και γι’αυτό το προτιμώ. Περιμένω λιπόν να εμφανιστούν σημεία ανάπτυξης.

Την άνοιξη λοιπόν η συλλογή μου αναμένεται να αυξβηθεί με κάποιο επιπλέον εξωτικά είδη.

Ενημέρωση 19/11/2011:
Το πολυκόμπι τελικά σάπισε. Τα πακέτα των σπόρων έχουν έρθει. Έχω 50 σπόρους εφέδρας, 5 βελβίτσχιας και 3 μετασεκόγιας. Σήμερα έκανα μερικές ακόμα παραγγελίες: δύο κυκαδόφυτα (Cycas revoluta και Dioon edule), αραουκάρια της Χιλής (Araucaria araucana), στέβια (φυτό που παράγει ζάχαρη Stevia rebaudiana), σπόρους γίνκγο (Ginkgo biloba) για να φυτέψω κατά μήκος του ποταμιού στο χωριό μου (Πύργοι Κοζάνης), τσάι (Camellia sinensis) και σπόρια της σκληρής δενδρώδους φτέρης της Αυστραλίας (Cyathea australis). Το τελευταίο γίνεται πειραματικά, μιας και θά’ναι η πρώτη μου φορά με σπόρια. Για να γλιτώσω χρόνο ανάπτυξης την άνοιξη, θα ξεκινήσω τα περισσότερα φυτά αυτήν την εποχή μέσα με τεχνητό φως και ζέστη.
Ενημέρωση 3/12/2011:
τα φύτεψα
σχεδόν όλα και τώρα περιμένω.

Advertisements