Χθες έλαβα ένα μήνυμα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μου από το mailing list του
maty.gr,
με τίτλο «Διαβάστε για τη νέα αμερικανική ανωμαλία». Φυσικά εγώ από περιέργεια μπήκα να δω, συνηθισμένος στις διάφορες «ανωμαλίες», που πλέον δε μπορούν να με σοκάρουν τόσο εύκολα.
Έλεγε ότι μια αμερικάνικη εταιρεία έχει σχεδιάσει τα λεγόμενα genpets, γενετικά τροποποιημένα ανθρωποειδή με στοιχεία άλλων ζώων, με μέγεθος και συμπεριφορά μωρού, που προορίζονται ως κατοικίδια-παιχνίδια για τα παιδιά. Αυτά τα ανθρωποειδή, έως ότου βγουν από το κουτί τους, βρίσκονται σε κάτι παρόμοιο με χειμέρια νάρκη. Ζουν 1-3 χρόνια, δεν αναπαράγονται – κάτι σαν τους σπόρους terminator, πατέντα της εταιρείας -, έχουν διάφορα χρώματα που αντιστοιχούν σε ξεχωριστές προσωπικότητες, και η συμπεριφορά τους μπορεί να ελεγχθεί αν χρειάζεται με ψυχιατρικά φάρμακα. Ο αποστολέας έδωσε και τη διεύθυνση της
σελίδας για τα genpets
για επαλήθευση.
Πριν να μπω στη σελίδα θεωρούσα ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει κάποτε στο μέλλον, με κάποιες αμφιβολίες. Αναλογίστηκα την τεράστοια δυσκολία και το κόστος χρηματοδότησης αυτού του εγχειρήματος κατασκευής τέτοιων όντων, καθώς και τα ηθικά εμπόδια σ’αυτό. Δε φαίνεται πραγματικά απάνθρωπο και «ανωμαλία», όπως το’λεγε και ο αποστολέας, να δημιουργούνται όντα με τροποποίηση του ανθρώπινου dna προς διασκέδαση των παιδιών; Τι θα δίδασκε αυτό στα παιδιά; Ότι υπάρχουν «ανθρωποειδή» όντα, κατώτερα και ανίκανα για φυσιολογική ζωή, τα οποία μπορούν να τα κάνουν ό,τι θέλουν; Τέλος διάφορες λειτουργίες αυτών των όντων όπως η τεχνητή χειμέραι νάρκη θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σ’ανθρώπους για να τους διασώσει από επειγουσες καταστάσεις, και σίγουρα όχι για τη δημιουργία ενός γενετικά ζωντανού παιχνιδιού. Τέλος, υπάρχει ένας κανόνας που αναγκάζει τους επιστήμονες να καταστρέφουν τα πειραματικά γενετικά τροποποιημένα ανθρώπινα έμβρυα ύστερα από λίγες κυτταρικές διαιρέσεις. Κι αν κάτι παρόμοιο κάποτε γινόταν, σίγουρα θα ήταν για ιατρικούς ή ερευνητικούς σκοπούς, και όχι βέβαια για παιχνίδι.

Η σελίδα ήταν ρεαλιστικότατη, με πληροφορίες, συχνά ερωτηθήσες ερωτήσεις (ffaq), ακόμα και φόρουμ στο οποίο συζητούσαν όσα μέλη της εταιρείας είχαν πάρει και δοκίμαζαν genpet. Αυτό ακριβώς με βεβαίωσε τελικά για το ψεύτικο της υπόθεσης, ότι δήθεν έχουν ήδη δημιουργηθεί τέτοια όντα και ακόμα δοκιμάζονται.
Πράγματι το όλο έργο ήταν μια απάτη του Αμερικανού καλλιτέχνη, ο οποίος έφτιαξε αυτά τα όντα με λάστιχο κι εγκατέστησε ρομποτικά μηχανήματα που δίνουν την εντύπωση της ζωής. Μόνο 19 υπάρχουν, κι εκτίθενται σε μουσεία και γκαλερί ανά τον κόσμο. Σκοπός του καλλιτέχνη ήταν να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για την κακή εφαρμογή της βιοτεχνολογίας.

Σκεφθείτε όμως υποθετικά πώς θα’ταν ο κόσμος μας με genpets και παρόμοια τροποποιημένα ανθρώπινα όντα. Αν το καλοσκεφτείτε, η ιδέα κατασκευής ανθρωποειδών όντων με μειωμένη νοητική ικανότητα για ιατρικούς ή άλλους σκοπούς δε θα’ταν και κάτι τόσο κακό. Η φυσιολογία των πειραματόζωων που χρησιμοποιούνται συχνά διαφέρει κατά πολύ απ’αυτήν του ανθρώπου, ακόμα κι αν αυτά είναι γενετικά τροποποιημένα με ανθρώπινα γονίδια. Άρα, μόνο το ανθρώπινο σώμα είναι το καταλληλότερο για ιατρικές μελέτες και δοκιμές.

Advertisements