Λίγο καιρό πριν βρήκα στις λέξεις-κλειδιά, που διάφοροι χρήστες χρησιμοποιούν κι έτσι βρίσκουν αυτό το ιστολόγιο, μια πολύ ιδιαίτερη αποφθεγματική πρόταση: «Δεν υπάρχει απλή μηχανική πλεονεξία χωρίς πνευματική δύναμη.»
Μου φάνηκε περίεργο και κάπως ασυνάρτητο και αντιφατικό. Αφού η πλεονεξία θεωρείται αμαρτία, άρα κάτι κατώτερο, ζωώδες κι ενστικτώδες (απλό και μηχανικό) και πολεμάτε με την πνευματική δύναμη (δηλαδή με πολλή προσπάθεια και τη δύναμη της θέλησής μας να διώχνουμε σκέψεις πλεονεξίας από το νου μας), πώς γίνεται η πλεονεξία να προϋποθέτει πνευματική δύναμη;
Αυτήν τη φράση δεν την είχα ξανακούσει ποτέ. Το δεύτερο βήμα ήταν να κάνω μια αναζήτηση στο γκουγκλ μ’αυτούς τους όρους. Εκτός του ότι δε βρέθηκε καμία σελίδα που να περιείχε αυτήν την πρόταση, το τρίτο αποτέλεσμα ήταν το ιστολόγιό μου. Δεν ξέρω γιατί, αλλά πιθανόν το βρίσκει με βάση κάποιες σκόρπιες λέξεις αυτής της πρότασης που μπορεί να υπάρχουν σε διάφορα άρθρα.

Πιθανότατα όποιος έψαχνε να έγραψε λάθος ένα απόφθεγμα που δεν ξέρω, ή, αν αυτή η πρόταση τελικά υπάρχει, μπορεί να μην έχει ξαναγραφτεί στο διαδίκτυο.

Advertisements