Πριν τρεις μέρες το βράδυ παρατήρησα κάτι ανησυχητικό στην
κουνελίτσα μου,
τη Λίμπο. Στα δεξιά και μπροστά της κάτω σιαγόνας υπήρχε ένα γρομπαλάκι, περίπου σε σχήμα μπιζελιού και ίσως πιο μακρόστενο, σχετικά σκληρό, και ελαφρά κινητό. Η κουνελούλα πονούσε λίγο όταν της το πίεζα και τιναζόταν. Αυτό με άγχωσε πολύ και υποπτεύθηκα όγκο.
Την επόμενη μέρα απευθύνθηκα στο
My Bunny,
το κουνελοφόρουμ όπου είμαι γραμμένος, για βοήθεια. Μου σύστησαν να την πάω σε νθα συγκεκριμένη κτηνίατρο ειδικευμένη στα κουνέλια, τα μικρά και τα εξωτικά ζώα, μήπως είναι κάποιο απόστημα.
Τελικά κλείσαμε ραντεβού για χθες και την πήγαμε. Μας το διέγνωσε ως απόστημα από μόλυνση με παστερέλα στον κάτω δεξιό κοπτήρα. Το απόστημα αυτό είναι στερεό και κινητό, επομένως η θεραπεία του θα είναι ευκολότερη. Μας έδωσε φάρμακα, αντιβιοτικό και προβιοτικό για την αποκατάσταση της χλωρίδας του εντέρου που θα επηρεαστεί απ’την αντιβίωση, αλλ’επειδή αυτό το διάστημα έχει
μικρά
(λιμπάκια) στην πρώτη τους εβδομάδα που μπορεί να επηρρεαστούν από το αντιβιοτικό στο γάλα, θα καθυστερήσουμε να της τα χορηγήσουμε για μια εβδομάδα, έως ότου τα λιμπάκια θ’αρχίσουν να τρώνε και λίγο μόνα τους.
Εάν το απόστημα δε συρρικνωθεί με τα φάρμακα, ίσως χρειαστεί να κάνουμε μια μικρή επέμβαση για να το αφαιρέσουμε. Ίσως τότε χρειαστεί να κάνουμε ακτινογραφία, για να δούμε αν επηρεάζεται η ρίζα του δοντιού. Αν το δόντι είναι σάπιο, θ’αφαιρεθεί κι αυτό.

Η κτηνίατρος ήταν πολυ καλή, αγαπούσε τα ζώα, ωστόσο κάτι με προβλημάτισε. Έλεγε ότι οι κοπτήρες είναι άχρηστα δόντια για το κουνέλι εφόσον το ταΐζω εγώ, αφού μασάνε με τα πίσω, κι άρα αν αφαιρεθεί κάποιος δε θα πειράζει. Σίγουρα μ’ένα δύο δόντια λιγότερα δε θα πειράζει, αλλά γιατί οι κοπτήρες να είναι άχρηστοι αφού μ’αυτούς κόβει την τροφή του; Άλλωστε εγώ δεν της τα δίνω σε κομματάκια, μόνη της τη κόβει.

Τα στοιχεία της συγκεκριμένης κτηνιάτρου είναι τα εξής:

Κομνηνού Αναστασία

Επίκουρη Καθηγήτρια Κτηνιατρικής Σχολής ΑΠΘ – Χειρουργική – Οφθαλμία

Ιατρική Εξωτικών και Άγριων Ζώων.

Πρότυπο Ιατρείο Μικρών Ζώων

Χάλκης 3, Θεσσαλονίκη

Τηλ: 2310-838614

Κιν: 6945531850

Σημείωση: Βολικό για όσους ζουν στη Θεσσαλονίκη ή γύρω. Για όσους μένουν κάπου αλλού σίγουρα θα υπάρχει κάποιος εξειδικευμένος στην περιοχή τους.

Ενημέρωση 21/9/2011: Παρατήρησα ότι το φούσκωμα μειώθηκε. Ίσως να μη χρειαστούν τελικά φάρμακα, την κατάσταση θα την εκτιμήσει η γιατρός.

Το κόστος της επίσκεψης ήταν 30 ευρώ.