η Λίμπο στην κατασκευή της φωλιάς 9/9/2011


η Λίμπο αμέσως μετά τη γέννα απάνω στη φωλιά και στα κουνελάκια της την ίδια μέρα


κουνελάκια στη φωλιά 11/9/2011, δύο ημερών


κουνελάκι μόλις 3 ημερών 12/9/2011

Όπως ήταν
αναμενόμενο,
αφού ήταν έγκυος, η Λίμπο μου προχθές στις 9 Σεπτεμβρίου γέννησε τρία κουνελάκια. Είναι η τρίτη της αναπαραγωγή. Ζευγάρωσε με τον Πίπη από τις 8 έως τις 10 Αυγούστου (λίγες φορές κάθε μέρα εννοείται, όχι συνεχόμενα!) Περισσότερα για τον πίπη και την κουνελούλα μου τη Λίμπο,
εδώ.

Η αναπαραγωγή όμως αυτή δεν ήταν τόσο ομαλή όπως τις άλλες φορές. Αντίθετα με τις άλλες δυο φορές, η Λίμπο μέχρι την τελευταία στιγμή δεν είχε την ησυχία της για να φτιάξει τη φωλιά της κανονικά και να γεννήσει, διότι αναγκαζόταν να μοιράζεται το χώρο της μ’ένα κουνελάκι της προηγούμενης γέννας που δεν είχα προλάβει να δώσω ακόμα, κι αυτό την εμπόδιζε να κατασκευάσει φωλιά, ανακατεύοντας τα χαρτιά και τρώγοντας τα άχυρα, τα δομικά υλικά. Τελικά έδωσα εκείνο το κουνελάκι στον πατέρα μου όπως είχε κανονιστεί, αλλά είχε μείνει μόνο μισή μέρα για την κουνελού να τελειώσει τη φωλιά. Εκείνες τις μέρες ήταν υπερβολικά φουσκωμένη και νόμιζα ότι θά’κανε παραπάνω από τέσσερα, ο συνηθισμένος αριθμός τις προηγούμενες φορές.
Η φωλιά όμως εξαιτίας του πιεσμένου χρόνου δεν έγινε καλή – ήταν πολύ μεγάλη και σκόρπια -, αλλά το βασικό βαθουλωτό μέρος όπου ζουν τα κουνελάκια ήταν καλό.
Το απόγευμα λοιπόν της ίδιας μέρας είδα τη Λίμπο πάνω από το βαθούλωμα της φωλιάς. Ψάχνοντας από κάτω της βρήκα μαλλιά (μ’αυτά στρώνει τη φωλιά πριν γεννήσει για να είναι μαλακά και ζεστά) και κουνελάκια, ή λιμπάκια ή λιμπονάκια όπως τα λέω, επειδή είναι απόγονοι της Λίμπο. Αμέσως μετά η Λίμπο έφυγε απ’τη φωλιά για φαγητό, όπως κάνει πάντοτε μετά από κάθε γέννα. Τα κουνελάκια όμως γεννήθηκαν σκορπισμένα και κρύωσαν λίγο, γι’αυτό φοβήθηκα μήπως η μάνα δε θα τα τάιζε. Συγκέντρωσα όλα τα κουνελάκια στο βαθούλωμα, κι όλα πήγαν καλά. Έως τώρα οι κοιλίτσες τους φουσκώνουν κάθε βράδυ απ’το γάλα της μάνας.
Με παραξένεψε επίσης το γεγονός ότι αντί για 4, τώρα γέννησε 3. Υπέθεσα ότι μπορεί το τέταρτο να γεννήθηκε νεκρό και να τό’φαγε, αλλά δε βρήκα κάποιο ίχνος. Πιθανότατα όμως είτε δεν αναπτύχθηκε εξαιτίας των κακουχιών που πέρασε στο χωριό από τα παιδάκια που την πειραζαν λίγο παραπάνω είτε δε δημιουργήθηκε καν. Πάντως τα 3 που έχω τώρα παραμένουν υγιέστατα. Το πάχος τελικά οφειλόταν σε λίγη παχυσαρκία, γι’αυτό η Λίμπο θα πρέπει ν’αδυνατίσει
Από την επόμενη μέρα και ακόμα καλύτερα απ’τη μεθεπόμενη, μπόρεσα να διακρίνω το χρώμα τους. Τα δύο είναι άσπρα ενώ το ένα γκρι με καφέ. Πάντα στις προηγούμενες γέννες τα 3 έβγαιναν άσπρα με περισσότερο ή λιγότερο έντονα τα χαρακτηριστικά της Λίμπο, και το ένα καφέ με γκρι και περίεργους σχηματισμούς. Αυτήν τη φορά το καφέ είναι διαφορετικό, με άσπρο κεφάλι και σώμα μ’εναλλαγές ανοιχτότερων και σκουρότερων αποχρώσεων του καφέ με γκρι.
Περισσότερα για την αναπαραγωγή των κουνελιών στο
θέμα για την πρώτη γέννα.

Τα κουνέλια αυτά ανεξαρτητοποιούνται σε περίπου 6-8 εβδομάδεςμ οπότε και θα τα δώσω σε ανθρώπους που τα θέλουν. Τις προηγούμενες φορές αυτό ήταν δυσκολότερο, γιατί δεν έβρισκα εύκολα άτομα να τα πάρουν. Τώρα όμως ηζήτηση έχει ανεβεί πολύ, ξεπερνώντας μάλιστα των αριθμό των ήδη υπαρχόντων κουνελιών.

Ενημέρωση 16/9/2011: Το μικρότερο καφέ κουνελάκι πέθανε 4 ημερών στις 13 Σεπτεμβρίου. Φαινόταν κάπως αδύναμο από την προηγούμενη μέρα. Τ’άλλα κουνελάκια το πατούσαν κι ούτε μπορούσε να πιει γάλα από τη Λίμπο. Οι κουνέλες δε θα βοηθήσουν αδύναμα κουνελάκια ή αυτά που βρίσκονται εκτός φωλιάς. Θα καθίσουν πάνω απ’τη φωλιά, κι όποιο θηλάσει. Ήταν το πιο όμορφο κουνελάκι. Έπρεπε να το στεγνώσω και να το κρατήσω.

το νεκρό κουνελάκι


Αν και ήταν το πιο εντυπωσιακό σε χρωματισμό, ένα από τα δύο υγιή κουνελάκια έχει το χρωματισμό και το σχέδιο των καφέ κουνελιών της Λίμπο, αλλά σε πολύ ανοιχτή απόχρωση. Το άλλο έχει πάνω-κάτω τα χαρακτηριστικά της Λίμπο.

τα δύο κουνελάκια


Τα έβαλα στο μπολ φαγητού της Λίμπο για να μη φεύγουν απ’τη θέση τους ενώ τα φωτογράφιζα.