κοινό λευκό νούφαρο (Nymphaea alba)


μπλε νούφαρο (N. caerulia)


αιγυπτιακό λευκό νούφαρο (N. lotus)

Από:
εδώ

Μετάφραση: Bolko

Συγγραφέας: Dr Gareth Evans – Ενημερώθηκε: 26 October 2010 |

Με την πυκνή τους επιπλέουσα βλάστηση και τα κομψά εμφανή τους άνθη, τα νούφαρα είναι πιθανόν τα πιο γνωστά και αμέσως αναγνωρίσιμα από τα υδρόβια φυτά και συμβάλλουν πολύ στη γενική εμφάνιση κάθε νερόκηπου. Διαθέσιμα σε μια μεγάλη ποικιλία μεγεθών, με άνθη από ανοιχτά και αστεροειδή έως κλειστά σαν κύπελα και σε χρώματα από λευκά έως χτυπητές αποχρώσεις του κίτρινου, κόκκινου και μοβ, μεγάλη ή μικρή η λίμνη, υπάρχει μια ποικιλία που θα ταιριάξει. Είτε επιλέγεται απλές ιθαγεννείς μορφές είτε κάποιες από τις πιο εξωτικές καλλιεργημένες ποικιλίες, η καλλιέργεια των νούφαρο ανάγεται στην κατανόηση των αναγκών τους και στην παροχή λίγης φροντίδας και προσοχής – την οποία θα ανταποδώσουν πανέμορφα!

Γενικά, τα νούφαρα χρειάζονται αρκετές ώρες απευθείας ήλιου κάθε μέρα για ν’ανθίζουν σωστά, αν και το ακριβές ποσό ποικίλει σημαντικά ανάμεσα στα διάφορα είδη, έτσι αν η λίμνη δε βρίσκεται σε παχιά σκιά, θα είναι δυνατό να βρείτε ένα που θα τα πάει καλά. Τείνουν επίσης να τα πηγαίνουν καλύτερα σε ατάραχο νερό, έτσι αν είναι δυνατό, θα πρέπει να φυτευθούν μακριά από συντριβάνια και καταράκτες. Στην επιλογή της ποικιλίας θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το τοπικό κλίμα – τα τροπικά είδη τείνου ν’αναπτύσσονται ταχύτερα, αλλά χρειάζονται προστασία από την παγωνιά και ζεστό νερό για να ευδοκιμήσουν, κάνοντάς τα υποψήφια για λίμνες θερμοκηπίων, ή θερμότερα μέρη της χώρας. Για παράδειγμα ποικιλίες που ανθίζουν το απόγευμα, όπως η «Missoyri» και η «Red Flare», δίνουν μία εκπληκτική και ασυνήθιστη εντύπωση όταν οι συνθήκες επιτρέπουν, ιδίως αν τονίζονται με λίγο καλαίσθητο φωτισμό. Σε αμ’ίθεση, για ψυχρότερα ή πιο εκτεθειμένα μέρη, το ιθαγεννές λευκό νούφαρο (Nymphaea albA) Ή ΤΟ ΚΊΤΡΙΝΟ (nuphar lutea) χαρίζουν όλη τη μαγεία ΤΩΝ μεγαλύτερων, πιο επιδεικτικών συγγενών τους, ενώ οι νάνες μορφές Εδίνουν τη δυνατότητα ακόμα και σε μικρότερη των λιμνών να φιλοξενήσει ΈΝΑ ΝΟΎΦΦΑΡΟ. Επιλέγοντας σοφά τα νούφαρά σας για να αρμόζουν στις δικές σας ιδιαίτερες ανάγκες είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για τη σίγουρη επιτυχία.

Φύτεμα

Τα νούφαρα θα πρέπει να φυτεύονται έξω άνοιξη-καλοκαίρι, έτσι ώστε να μπορούν να προσαρμοστούν πριν την έναρξη του χειμώνα. Οι τροπικές μορφές δε θα πρέπει να φυτευθούν μέχρι ο κίνδυνος παγωνιάς έχει περάσει, και, ανάλογα με την ευπάθειά τους, μπορεί να χρειαστεί να μετακινηθούν και να προστατευτούν από το χειρότερο κρύο – αποθηκεύοντάς τα σε υγρή άμμο σε θερμοκρασία περίπου 4-7 βαθμών Κελσίου. Τα φυτά θα πρέπει να προετοιμαστούν κόβοντας όποιες μακριές ρίζες και αφαιρώντας πολύ μεγάλους μίσχους ή παλιό φύλλωμα για να ενθαρρύνεται νέα ανάπτυξη πριν τα βάλετε σε καλάθια από πλαστική σίτα για λίμνες του κατάλληλου μεγέθους. Αρχικά, θα πρέπει να υποστηρίζονται ώστε να μην είναι περισσότερο από 15 εκατοστά από την επιφάνεια – ένας στύλος από τούβλα είναι ιδανικός – και μετά βαθμιαία να κατεβαίνουν όσο αναπτύσσονται μέχρι τελικά το δοχείο να μπορεί να κάτσει στον πυθμένα της λίμνης.

Φροντίδα και διατήρηση

Αν και τα άνθη τους είναι όμορφα, ζουν λίγο, τυπικά 3 ή 4 μέρες και κάποιες από τις εξωτικές μορφές ακόμα λιγότερο απ’αυτό. Μόλις αρχίζουν να δείχνουν σημάδια ότι μαραίνονται, θα πρέπει ν’αφαιρεθούν μαζί με τυχόν παλιά φύλλα και να πεταχτούν πριν χαλάσει το χρώμα τους και αρχίσουν να σαπίζουν.

Μία από τις ειρωνίες των νούφαρων είναι ότι όσο τους καλύπτεται τις ανάγκες, τόσο γρήγορα θα καταλήγουν ν’αυξάνονται υπερβολικά, έτσι περιοδικά για να διατηρήσετε υγιή ανάπτυξη, θα είναι απαραίτητο να διαιρέσετε τα φυτά. Για να κρατήσετε το νούφαρο δυνατό, κόψτε τμήματα του κορμού, αφού βεβαιωθείτε ότι επιλέγετε δυνατούς, νεαρούς βλαστούς με καλό κόνδυλο 15 εκ. πάνω τους.

Πολλαπλασιάζοντας νούφαρα

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι πολλαπλασιασμού νούφαρων, ανάλογα με τον τύπο που καλλιεργείται. Τα περισσότερα νούφαρα έχουν παχείς κονδύλους και μπορούν να πολλαπλασιαστούν με μοσχεύματα ματιών, αν και κάποια είδη παράγουν μάτια σαν αυτά της πατάτας, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή νέων φυτών. Η διαίρεση του ριζώματος συνήθως θα δουλέψει για ριζωματώδη νούφαρα, ενώ μερικά από τα τροπικά νούφαρα που ανθίζουν τη μέρα παράγουν φυτάρια που μπορούν να διαχωριστούν από το γονικό φυτό. Σε αντίθεση με τ’ανθεκτικά νούφαρα, πολλά ευπαθή η τροπικά νούφαρα παράγουν μεγάλη ποσότητα σπόρου, ο οποίος μπορεί να γίνει ένας ενδιαφέρων τρόπος για την παραγωγή νέων φυτών αν μπορεί να δημιουργηθεί ένα κατάλληλο περιβάλλον – χρειάζονται για να ευδοκιμήσουν μια σταθερή θερμοκρασία 15-18 βαθμών Κελσίου.

Τα νούφαρα είναι από τα πιο διακοσμητικά κι εντυπωσιακά από τα υδρόβια φυτά κι ακόμα ένας πολύ μικρός αριθμός αυτών είναι μια ευπρόσδεκτη προσθήκη σε μια λίμνη ενώ από πρακτικής πλευράς, τ’απλούμενα φύλλα τους σκιάζουν κι μειώνουν την ανάπτυξη της άλγης. Μάθετε τη φροντίδα και την καλλιέργειά τους σωστά και θά’χετε βέβαιο ένα θέαμα να είστε περήφανοι – όποια από τις πολλές τους ποικιλίες διαλέξετε.

Επιπλέον σημειώσεις

Εκτός από εξωτερικές λιμνούλες, μερικά τροπικά είδη όπως το N. lotus μπορούν να καλλιεργηθούν και σε ενυδρεία, τα οποία ωστόσο θα πρέπει να έχουν λίγο αέρα ανάμεσα στη στάθμη του νερού και το καπάκι για να βγαίνει το άνθος κανονικά.

Το λευκό νούφαρο
Nymphaea alba
που αναφέρεται στο άρθρο κι έχω βάλει ως πρώτη φωτογραφία είναι ένα πολύ κοινό είδος, εξαπλωμένο σε Ευρώπη, Δυτική Ασία και Βόρεια Αφρική. Έχει ελαφριές ηρεμιστικές ιδιότητες.

Το νούφαρο της δεύτερης φωτογραφίας είναι το
N. caerulia
ή μπλε λωτός, ένα υποτροπικό φυτό ιερό στην Αρχαία Αίγυπτο, από το οποίο σύμφωνα με το μύθο γεννήθηκε ο ηλιακός θεός Ατούμ ή Ρα, ανάλογα με την εκδοχή. Τα μπλε πέταλα συμβολίζουν τα αρχέγονα νερά ενώ το κίτρινο κέντρο τον αναδυόμενο ήλιο. Πιθανόν είχε ελαφρές ναρκωτικές ιδιότητες και πιθανόν χρησιμοποιούταν σε αρχαία αιγυπτιακά μυστήρια. Περισσότερα
εδώ.

Το νούφαρο
N. lotus
ή αιγυπτιακός λευκός λωτός της τρίτης φωτογραφίας είναι κι αυτό ένα υποτροπικό είδος που καλλιεργούταν ως καλλωπιστικό στην Αρχαία Αίγυπτο, όπου και πιστευόταν ότι έδινε δύναμη. Το αριθμητικό σύμβολο 1000 συμβολίζεται μ’αυτό το άνθος.

Η τάξη των νούφαρων, τα
νυμφαιώδη,
είναι μια ιδιαίτερα αρχαία ομάδα ανθοφόρων φυτών, με τα πρώτα της απολιθώματα να χρονολογούνται στο κάτω Κρητιδικό πριν 130000000 χρόνια.