Φέτος το καλοκαίρι που ήμουν διακοπές στο χωριό μου (Πύργοι Κοζάνης) είχα την ευκαιρία να φωτογραφίσω δύο άγνωστα προς το παρόν για μένα είδη φυτών.

άγνωστο καλλωπιστικό μονοκοτυλήδωνο


Το παραπάνω είναι ένα καλλιεργούμενο μονοκοτυλήδωνο, που βρίσκεται σε δύο σπίτια, στο δικό μας και σ’ένα άλλο. Δεν τό’χω ξαναδεί κάπου αλλού. Είναι πολυετές και οι υπέργειοι βλαστοί του καταστρέφονται το χειμώνα κάθε χρόνο. Δεν ξέρω αν έχει βολβούς, κορμούς, κονδύλους ή ριζώματα. Οι βλαστοί του είναι ποώδεις καλαμοειδής, με πυκνά, εναλλάξ κοντά λογχοειδή άμισχα φύλλα. Κάθε φυτό έχει λίγους βλαστούς. Στην κορυφή ο βλαστός διακλαδίζεται σε αρκετά κλαδιά και στις άκρες τους φέρει τ’άνθη. Τα μπουμπούκια είναι επίμηκη κι ανοίγουν το καλοκαίρι. Τα άνθη είναι μεγάλα, πορτοκαλί, με 6 τέπαλα, 6 στήμονες κι ένα μακρύ στύλο στο κέντρο. Δε μυρίζουν. Μόλις γονιμοποιηθούν, τα τέπαλα και οι στήμονες πέφτουν και μένει μόνο ο στύλος. Μερικά σχηματίζουν καρπό, ο οποίος είναι πράσινος, με 6 τρόπιδες και αυλάκια, που μάλλον θ’αντιστοιχούν στα καρπόφυλλα. Εσωτερικά είναι χυμώδης και περιέχει τους ανώριμους σπόρους. Πιθανόν ο καρπός θα ξεραίνεται όταν ωριμάσει.

άγνωστο άγριο σολανοειδές


Το δεύτερο φυτό είναι ένα άγριο πιθανότατα σολανοειδές φυτό και μοιάζει επιφανειακά με την πετούνια, με μικρό μέγεθος, κολλώδη υφή και παρόμοια άνθη. Ωστόσο διαφέρει από την πετούνια στο ότι είναι αρκετά μικρότερο και τα πέταλά του φύονται από το στερεό ωοειδή πεντάγωνο κάλυκα, χωρίς το άνθος να είναι σωληνοειδές. Επίσης έχουν ένα πολύ ωραίο άρωμα. Πιθανόν είναι ετήσιο. Δεν είναι αρκετά κοινό φυτό, και τό’χω συναντήσει ανάμεσα σ’άλλα χόρτα, κοντά στο ποταμάκι, σε πλαγιές και ξηρότερες τοποθεσίες. Έχω βρει φυτά με φούξ, μοβ και λευκά άνθη. Δυστυχώς το φυτό που φωτογράφισα είχε μόνο άγουρες κάψες κι έτσι δε μπόρεσα να πάρω σπόρο για να καλλιεργήσω. Στη συλλογή μου πλέον, εκτός από τις ήμερες ποικιλίες μονοετών λουλουδιών, αρχίζω να περιλαμβάνω και άγρια.

Παρακαλώ αν είναι δυνατόν κάποιος να μου τ’αναγνωρίσει. Θά’ταν πολύ σημαντικό. Ευχαριστώ.

Advertisements