από αριστερά προς τα δεξιά: δυόσμος, λεβαντίνη και οινοθήρα στο τέλος του καλοκαιριού


πλατύφυλλος βασιλικός στο τέλος του καλοκαιριού

Τα παραπάνω είναι κάποια από τα φυτά μου που οφείλουν τη μεγάλη ανάπτυξή τους στο σύστημα του αυτόματου ποτίσματος. Χωρίς αυτό, θα είχαν εξασθενήσει σημαντικά ή και μπορεί να είχαν ξεραθεί.
Φέτος έγινε μια μεγάλη αλλαγή προς το καλύτερο στα φυτά μου. Εγκατέστησα σύστημα αυτόματου ποτίσματος βάζοντας τέλος στα προβλήματα για την φροντίδα των φυτών που προκύπτουν όταν πρέπει να φύγω για διακοπές. Τώρα πλέον μπορώ να φεύγω για όσο καιρό θέλω χωρίς ν’ανησυχό για το πότισμα των φυτών μου, ούτε να χρειάζεται να υποχρεώνω κάποιον άλλον, ο οποίος μπορεί νά’χει άλλες δουλειές ή και να το θεωρεί ως αγκαρεία, να τα ποτίζει. Το αυτόματο πότισμα αναλαμβάνει γι’αυτό.
Την καλή αυτήν ιδέα την πήρα απ’τον πατέρα μου, που χρησιμοποιεί αυτό το σύστημα εδώ και μερικά χρόνια για να ποτίζει τις πάρα πολλές γλάστρες του τεράστιου μπαλκονιού του όταν λείπει. Εγώ αν και δεν έχω τόσες γλάστρες, πάλι χρειαζόμουν το σύστημα αυτό για να κρατώ όλη τη συλλογή μου σε καλή κατάσταση όσο λείπω, όχι ίσα-ίσα να επιβιώνει, αλλά να συνεχίζει ν’αναπτύσσεται. Έως τώρα, όταν έλειπα το καλοκαίρι, θά’πρεπε να βεβαιώνομαι ότι κάποιος φροντίζει τα φυτά μου κατά αραιά τουλάχιστον διαστήματα, και περιοριζόμουν κυρίως σε φυτά ανθεκτικά στην ξηρασία. Αν και κάθε χρόνο είχα μερικές απώλειες από μονοετή από την ξηρασία, σχεδόν ποτέ δεν έχασα πολυετές φυτό, αλλά πάντοτε στο τέλος του καλοκαιριου μερικά φυτά γίνονταν αρκετά ταλαιπορημένα και χρειάζονταν τουλάχιστον μισό μήνα για ν’ανακάμψουν. Τώρα, το πρόβλημα αυτό δεν υπάρχει πλέον. Έχω αποδεσμευθεί από τ’ανθεκτικά στην ξηρασία φυτά και δεν έχω καμία απώλεια από την ξηρασία. Ακόμα, το αυτόματο πότισμα προσφέρει ένα επιπλεόν θετικό: Μπορώ να συνεχίζω να φυτεύω, να πολλαπλασιάζω και να βοηθώ στην ανάκαμψη εξασθενημένων φυτών ενώ όσο λείπω. Για παράδειγμα, φέτος φύτεψα μια μπανανιά, λίγους σπόρους από
μπρουγκμάνσια
και κοκκάρια, κι όταν επέστρεψα στο μέσο του καλοκαιριού, είχαν ήδη φυτρώσει κι αναπτυχθεί σημαντικά. Επίσης το
γίνκγο
μου, ένα αρχαίο και ξεχωριστό είδος δέντρου, που είχε καταστρέψει η
κουνέλα
μου, ανέκαμψε χάρη στο σταθερό πότισμα που παρείχε το μηχάνημα. Τέλος πιο υδρόφιλα φυτά όπως ο
δυόσμος
και οι
βασιλικοί
είχαν φουντώσει εντυπωσιακά, ενώ και τ’ανθεκτικά στην ξηρασία φηυτά όπως τα παχύφυτα, τα
γιούκα
και το φασκόμηλο παρέμειναν υγιή και συνέχισαν κανονικά την ανάπτυξή τους. Όλα τα φυτά έχουν ωφεληθεί. Όταν επιστρέφω για λίγο μέσα στο καλοκαίρι, ελέγχω όλα τα φυτά, τα λιπαίνω κι επαναρρυθμπίζω τις ποσότητες νερού σε κάθε φυτό, αν αυτό χρειάζεται.
Αρχικά το είχα ρυθμίσει για ένα λεπτό κάθε δύο μέρες, αλλ’αυτό δεν αρκούσε. Το χώμα στέγνωνε γρήγορα και μερικά φυτά είχαν μειωμένη ανάπτυξη. έπειτα το ρύθμισα στα τρία λεπτα κάθε δύο μέρες κι όλα πήγαιναν καλά, εκτός από μία ζαρντινιέρα. Η συγκεκριμένη ζαρντινιέρα ήταν μια μικρή που είχα κρεμασμένη στα κάγκελα και μέσα στην οποία καλλιεργούσα φραουλιές και κάθε χρόνο μονοετή και
βολβούς.
Αυτή λοιπόν δεν είχε ανοιγμένες τις τρύπες αποστράγγισης – εκτός από ένα μικρό ράγισμα που έφευγε κάποτε το πλεονάζον νερό -, αλλ’επειδή ήταν πάντοτε κρεμασμένη ψηλά, και το βάθος του χώματος μικρό, το νερό στέγνωνε γρήγορα απ’τον ήλιο. Ήταν η γλάστρα που στέγνωνε γρηγορότερα κι αυτή με το μεγαλύτερο πρόβλημα το καλοκαίρι. Γι’αυτό και στο αυτόματο σύστημα έβαλα δύο μπεκάκια, αλλά την είχα τοποθετήσει σε πιο δροσερή και σκιερή θέση, με αποτέλεσμα η γλάστρα να πλημμυρίσει και τα φυτά που περιείχε να σαπίσουν. Αυτές μόνο ήταν οι φετινές απώλειες, όχι από ξηρασία, αλλά από υπερβολικό νερό. Τώρα έχω αντικαταστήσει τιςσ φραουλιές και πρέπει ν’ανοίξω με το τρυπάνι από κάτω τις τρύπες.

Το κύριο πρόβλημα το έχω το καλοκαίρι, τότε που η θερμοκρασία είναι υψηλή και λείπω γι’αρκετό καιρό. Τα Χριστούγεννα έτσι κι αλλιώς είναι χειμώνας, η θερμοκρασία χαμηλή και το πότισμα αραιό, ενώ το Πάσχα, αν κι ακόμα η θερμοκρασία δεν έχει ανέβει υπερβολικά, μερικά φυτά στρεσσάρονται από την έλλειψη νερού, γι’αυτό μάλλον τότε θατο χρησιμοποιήσω σε μερικά φυτά τουλάχιστον.

Το σύστημα αυτόματου ποτίσματος είναι της εταιρείας Gardena, η οποία παράγει είδη κηπουρικής. Είναι αρκετά απλό αποτελούμενο από τέσσερα μέρη: την ηλεκτροβάνα, η οποία βιδώνεται στην παροχή νερού (βρύση) κι εκεί επίσης υπάρχει το κομπιουτεράκι για τις ρυθμίσεις, το λάστιχο, το οποίο φεύγει απ’την ηλεκτροβάνα κατά μήκος του μπαλκονιού, τα λεπτά σωληνάκια, που είναι τοποθετημένα σε τρύπες ανοιγμένες στο λάστιχο, και τα μπεκάκια, που στηρίζονται στο χώμα των γλαστρών και η κεφαλή τους έχει ένα βιδωτό καπάκι με το σφίξιμο και ξεβίδωμα του οποίου ρυθμίζεται η ποσότητα του νερού ανάλογα με το μέγεθος της γλάστρας και της ανάγκες του κάθε φυτού. Αν το καπάκι αφαιρεθεί εντελώς, το νερό εκτινάσσεται προς τα πάνω με μεγάλη πίεση, ενώ όταν βιδωθεί στο τέρμα κλείνει. Το τέλος του λάστιχου είναι πιασμένο μ’έναν πνίχτει για ν’αποτραπεί η διαρροή του νερού. Επίσης έχω και κάποια άλλα πράγματα που δεν έχω χρησιμοποιήσει, όπως μια γωνία που μπορεί να μπει στο λάστιχο για να κάνει ορθή γωνία (το λάστιχο είναι αρκετά δύσκαμπτο και δε στρίβει εύκολα). Το μηχάνημα καίει μια εννιάβλοτη μπαταρία, την οποία θ’αλλάζω ετησίως για να είμαι σίγουρος ότι θα δουλεύει καλά και δε θα διακοπεί η λειτουργία του στη μέση των διακοπών από εξάντληση της παλιάς μπαταρίας. Η ηλεκτροβάνα ανοίγει μόνη της την παροχή νερού όποτε χρειάζεται, γι’αυτό η βρύση θα πρέπει να παραμένει ανοιχτή όταν αυτό το μηχάνημα είναι συνδεδεμένο.
Οι ρυθμίσεις γίνονται στο κομπιουτεράκι της ηλεκτροβάνας. Εκεί μπορείτε να ρυθμίσετε τη συχνότητα και διάρκεια του ποτίσματος. Πρώτα πρέπει να καταχωρίσετε την τρέχουσα ώρα, ώστε να προσανατολιστεί το μηχάνημα, και μετά ρυθμίζετε κάθε πόσες μέρες ή ποιες μέρες της εβδομάδας ανάλογ αμε το μηχάνημα (στο δικό ου επιλέγεις μέρες της εβδομάδας), πόσες φορές τη μέρα να ποτίζει, τι ώρα και για πόσο χρόνο. Μετά απ’αυτές τις ρυθμίσεις, το σύστημα είναι έτοιμο για λειτουργία. Είναι ωστόσο καλό, για να διορθώσετε όποιο τυχόν πρόβλημα εμφανιστεί, να δοκιμάζετε το μηχάνημα 1-2 εβδομάδες πριν φύγετε.
Τώρα που επέστρεψα οριστικά το φθινόπωρο, αποσύνδεσα το μηχάνημα γιατί προτιμώ να τα ποτίζω εγώ ελεγχόμενα όταν μένω εδώ. Το μηχάνημα περιμένει στην αποθήκη για την επόμενη χρονιά.
Μόνο ένα αρνητικό υπάρχει κι αυτό σύμφωνα με τη μάνα μου, η οποία δεν πολυχωνεύει τα φυτά και τους ζωντανούς οργανισμούς στο σπίτι γενικότερα. Επειδή όταν εγκατέστησα το μηχάνημα, πήρα τα πιατάκια από τις περισσότερες γλάστρες για να μη γεμίζουν νερό με κίνδυνο να σαπίσουν οι ρίζες των φυτών, και το νερό έτρεχε κάτω. Η μάνα μου λοιπόν είχε πρόβλημα επειδή, όπως έλεγε, γεμίζει νερά το μπαλκόνι. Είναι αλήθεια ότι μερικές γλάστρες έχουν πολύ γρήγορη αποστράγγιση και αδειάζιουν αμέσως πολύ νερό, κι αυτό θα πρέπει να το διορθώσω του χρόνου. Μάλλον θα τις ανυψώσω με κάποιο αντικείμενο απ’το πιατάκι τους.

Είναι τελικά πολύ σπουδαίο πράγμα η άνεση που μας προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία με τις πάμπολλές εφαρμογές της. Η ζωή μας γίνεται ευκολότερη, και η ζωή κι ευημερία των φυτών μας όσο εμείς λείπουμε βέβαιη. Το αυτόματο πότισμα είναι μια πραγματικά έξυπνη και σωτήρια εφεύρεση.

Advertisements