Πριν τρεις μέρες τέλειωσα το κατασκοπευτικό μυθιστόρημα «Το τραγούδι της ιεραποστολής» του Τζον λε Καρέ. Πολύ καλό βιβλίο.
Ο Τζον λε Καρέ (John le Carre) είναι Βρετανός συγγραφέας κατασκοπευτικών μυθιστορημάτων. Ολόκληρο το πραγματικό του όνομα είναι David John (Moore) Cornwell, το λε Καρέ είναι το καλλιτεχνικό του.

Το βιβλίο αυτό είναι υποτίθεται αυτοβιογραφικό και το διηγείται ο Μπρούνο Σαλβαντόρ, που τον φωνάζουν Σάλβο, ένας μειγάς γιος ενός ιεραποστόλου και μιας Κονγκολέζας από την Αφρική. Σε ηλικία 10 ετών έχασε τον πατέρα του και με τη βοήθεια της καθολικής εκκλησίας μετανάστευσε στη Βρετανία, όπου έμεινε σ’ένα ορφανοτροφείο, κι επειδή είχε ταλέντο στις αφρικανικές γλώσσες, με υποστηριξη κατάφερε να γίνει επίσημος διερμηνέας. Ως διερμηνέας δούλευε σε δικαστήρια, νοσοκομία, εταιρείες, αλλά και στις μυστικές υπηρεσίες. Αργότερα παντρεύτηκε μια μεγάλη δημοσιογράφο.
Μια μέρα λοιπόν τον κάλεσαν οι μυστικές υπηρεσίες για να διερμηνεύσει σε μια σημαντική σύσκεψη η οποία υποτίθεται είχε σκοπό να φέρει την ειρήνη και την ανάπτυξη στο ανατολικό Κονγκό. Πριν όμως φύγει ο Σάλβο, γνώρισε μια Κονγκολέζα νοσοκόμα στην οποία βρήκε το έτερον ήμισι. Η σύσκεψη έγινε σ’ένα νησί της Βόρειας Θάλασσας άγνωστο για το διερμηνέα, ανάμεσα σ’εκπροσώπους μιας μεταλλευτικής εταιρείας και μαύρους αρχηγούς φυλών κι επιχειρηματίες.
Η αλήθεια όμως αποδείχθηκε διαφορετική. Ο πραγματικός στόχος της σύσκεψης ήταν να γίνει ένα πραξικόπημα στο Κονγκό δημιουργώντας πρώτα κάποιες μικροταραχές ώστε τελικά ν’αναδειχθεί ο δικός τους βαλμένος «σωτήρας», ο οποίος θά’φερνε την ειρήνη και θα έδιωχνε τους Ρουαντέζους από τα ορυχία του ανατολικού Κονγκό, κι έτσι η εταιρεία θα μπορούσε να εκμεταλλεύεται αποκλειστικά τον ορυκτό πλούτο χωρίς μικροπολέμους και την ανάμειξη της Ρουάντας, ενώ ο λαός δε θα κέρδιζε απολύτως τίποτα. Άθελά του λοιπόν, ο διερμηνέας έγινε συνεργός σ’ένα μεγάλο έγκλημα.
Γυρίζοντας πίσω, πήρε παράνομα αποδεικτικά στοιχεία όπως σημειώσεις του και καταγεγραμμένες συνομιλίες, και προσπάθησε να πείσει αρχές, εφημερίδες, ακόμα και τον πρόεδρο των μυστικών υπηρεσιών για την παράνομη αυτή συμφωνία, χωρίς όμως κάποιο αποτέλεσμα, αφού δεν παρουσίαζε τα σημαντικότερα αποδεικτικά στοιχεία, φοβούμενος μην τον συλλάβουν. Τελικά η απόπειρα του πραξικοπήματος έγινε, με τρομερή όμως αποτυχία.
Λίγο μετά συνέλαβαν τη σύντροφό του κι απελάθηκε στο Κονγκό, δήθεν για πράξεις που θεωρήθηκαν παράνομες, και σύντομα συνελήφθη κι ο ίδιος για παράνομη κατοχή απόρρητων στοιχείων. Η βρετανική του υπηκοότητα ανακλήθηκε ως πλαστή, κι ο Σάλβο απελάθηκε πίσω στο Κονγκό. Το βιβλίο αυτό υποτίθεται το γράφει για το γιο της συντρόφου του στην Αφρική, τον οποίο θεωρεί κι ως δικό του, ενώ βρίσκεται στη φυλακή περιμένοντας την απέλασή του.

Αν και τα συγκεκριμένα πρόσωπα και γεγονότα είναι φανταστικά, το βιβλίο δίνει μια ρεαλιστικότατη εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στην
Αφρική, με τη φτώχια, τη ιαφθορά, τους συνεχείς πολέμους και την ανάμειξη ξένων δυνάμεων να καθυστερούν την ανάπτυξη εκείνων των κρατών. Αυτός είναι κι ο σκοπός του συγγραφέα, να ευαισθητοποιήσει το δυτικο κόσμο για τα δεινά της Αφρικής, για τα οποία δεν πληροφορούμαστε σχεδόν καθόλου. Το βιβλίο αυτό είναι πολύ καλό, και προτείνω να το διαβάσετε.

Advertisements