δεντράκι μες'από δέντρο

Τα κλαδάκια στη φωτογραφία που πετάγονται μεσ’από μια σχισμή ενός κορμού είναι μια μικρή φτελιά που έχει φυτρώσει στη σχισμή ενός πολύ παλιού πλατάνου στους Πύργους Κοζάνης, το χωριό μου.
Ο Πλάτανος αυτός είναι σημαντικό ορόσημο του χωριού. Είναι πολύ μεγάλος και χοντρός, με χοντρά χαμηλά κλαδιά στα οποία μπορείς ν’ανέβεις, και βρίσκεται στο παλιό κέντρο του χωριού (τώρα η πλατεία βρίσκεται αλλού). Η ηλικία του υπολογίζεται ως πάνω από 1000 χρόνια. Γύρω απ’το δέντρο ο χώρος είναι περιτοιχισμένος και μέσα υπάρχει μια παιδική χαρά, αλλά ο χώρος αυτός λειτουργεί γενικά ως χώρος συγκέντρωσης. Εκεί εγώ με την παρέα μου μαζευόμαστε πολύ συχνά.
Φτελιές υπάρχουν άφθονες στην περιοχή, και δεν είναι διόλου απίθανο κάποιος σπόρος νά’πεσε στη σχισμή που είχε λίγο χώμα και να φύτρωσε εκεί. Γενικά στις σχισμές και στις κουφάλες του Πλατάνου δε φυτρώνει τίποτα, εκτός από τα μέρη γύρω απ’τις ρίζες όπου μπορούν να βγουν λίγα αγριόχορτα. Το μόνο επίφυτο στο δέντρο είναι βρύα.
Αυτό λοιπόν το γεγονός μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση. Πρώτη φορά βλέπω δέντρο να φυτρώνει μέσα σ’ένα άλλο δέντρο. Ίσως όμως αυτό γίνεται σπάνια και σ’άλλες παρόμοιες περιπτώσεις. Δεν πιστεύω ότι η φτελιά αυτή θα μεγαλώσει πάρα πολύ, πιθανότατα θα γίνει κάτι σαν φυσικό
μπονσάι
και θα φαίνεται πάντοτε αδύναμη και ασθενική.

Advertisements