Εδώ και λίγο καιρό είμαι φανατικός ακόλουθος του fridge.gr, μιας πρωτότυπης ελληνικής ιστοσελίδας ποικίλου κι ενδιαφέροντος περιεχομένου. Η ιστοσελίδα αυτή άνοιξε τον Απρίλιο του 2010 ως δημιουργία της Pateras Productions, μιας αρκετά σκοτεινής συνάθροισης με μερικά ακόμα projects που έχει χαρακτηριστεί από απλώς μια μεγάλη παρέα έως και μυστικιστική σέκτα, εφόσον τα στελέχη της μας αποκρύπτουν την αλήθεια. Το Ψυγείο δεν είναι ούτε ιστολόγιο ούτε δημοσιογραφική ιστοσελίδα, όπως τονίζουν τα μέλη του, αλλά μια ιδιότυπη περίπτωση. Αποτελείται από μια ομάδα αρθρογράφων, οι οποίοι έχουν στήσει διάφορες στήλες. Γενικά ο καθένας έχει τη δική του στήλη, αν και μπορεί ένας συγγραφέας να γράφει σε πάνω από μία στήλη ή μία στήλη νά’χει άρθρα περισσότερων συγγραφέων. Ορισμένοι συγγραφείς με μεγάλες στήλες γράφουν σταθερά ένα άρθρο ανά εβδομάδα συνήθως, ενω άλλοι γράφουν αραιότερα ή συχνότερα. Κάτω από κάθε άρθρο μπορούν να γίνονται σχόλια κι έτσι ξεκινά συζήτηση, που συχνά αποκτά αξιοσέβαστο μέγεθος.

Τα θέματα ποικίλουν από τέχνη, μουσική, κριτικές βιβλίων, βιογραφίες, επιστήμη και τεχνολογία, ιστορία, έως ποδόσφαιρο, χιούμορ, παράξενα, καθημερινότητα, κλπ. Όπως αναφέρουν και οι συγγραφείς του, σκοπός της σελίδας είναι να παρέχει καθημερινά ιδιαίτερο, φρέσκο και καλογραμμένο περιεχόμενο, το οποίο είναι καθαρά προϊόν της πηγαίας σκέψης των αρθρογράφων, κάτι που θα διαπιστώσετε εύκολα διαβάζοντας τα άρθρα, γι’αυτό και η σελίδα δεν τα πάει καλά με τις αναδημοσιεύσεις υλικού της. Η φύση άλλωστε των άρθρων, με το ιδιαίτερο και συχνά προσωπικό ύφος τους, δεν τα καθιστά κατάλληλα για αναδημοσίευση – είναι αντίστοιχο της αναδημοσίευσης ενός άρθρου προσωπικών σκέψεων από εδώ σε μια άλλη σελίδα, μπορεί να γίνει, αλλά θα φαίνεται καθαρά κλεμμένο και ασφαλώς δεν είναι ωραίο. Η αναδημοσίευση αποσπασμάτων με αναφορά στην πηγή ωστόσο δεν είναι πρόβλημα.

Στο Ψυγείο επίσης υπάρχει live chat, αλλά και δυνατότητα επικοινωνίας με τους αρθρογράφους μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων. Επίσης διοργανώνονται διαγωνισμοί, στους οποίους μπορεί να δίνονται δώρα, θεματικές εβδομάδες, ακόμα και πραγματικές συναντήσεις στο υλικό επίπεδο, ενώ ενίοτε διάφοροι προσκεκλημένοι εκτός της συντακτικής ομάδας μπορεί να γράφουν άρθρα.

Εγώ μυήθηκα στη σελίδα αυτήν αρχικά από τα άρθρα του Zyklon b, ο οποίος έχει τη στήλη sci-zophrenia, που πραγματεύεται επιστημονικά θέματα, με νέο άρθρο συνήθως κάθε Παρασκευή. Ο εν λόγω συγγραφέας είναι αρκετά ιδιαίτερη περίπτωση μεταξύ ακόμα και των έτσι κι αλλιώς φευγάτων συγγραφέων του Ψυγείου, αφού κατ’αρχάς δεν αποκαλύπτει ούτε καν το φύλο του, ώστε να μην προκαταλαμβάνεται ο αναγνώστης! Τα θέματά του καλύπτουν διάφορα επιστημονικά πεδία, από βιολογια και φαρμακολογία μέχρι φυσική, ψυχολογία και χημεία. Εξαιτίας των ευρέων γνώσεών του, υποθέτω πως θα πρέπει να εργάζεται ως ιατροδικαστής. Εναλακτικά θα μπορούσε νά’ναι καταζητούμενος, φυγάς σ’άλλη χώρα, ήδη καταδικασμένος, στέλεχος μυστικής υπηρεσίας, ψυχοναύτης, τρόφιμος ψυχιατρικού ιδρύματος, ρομπότ, εξωγήινος, κουνέλα, οτιδήποτε άλλο υπαρκτό, ή και ανύπαρκτος. Τό’χω σκεφτεί κάποιες φορές πως οι συγγραφείς του Ψυγείιου θα μπορούσαν και να μην είναι υπαρκτά άτομα, παρά ηλεκτρονικές οντότητες που μεταλλάσσονται κάθε φορά που υιοθετούν διαφορετικό προφίλ συγγραφέα, αλλά αυτό μάλλον δεν ισχύει. Ο ίδιος λοιπόν δε δίνει σχεδόν κανένα στοιχείο για τον εαυτό του πέρα από το ότι αγαπά τις επιστήμες με τις οποίες ασχολείται και επαγγελματικά, αλλά και ως χόμπι. Με το μοναδικό μείγμα χιούμορ, κυνισμού και επιστημονικότητας των άρθρων του κατορθώνει να κερδίσει τον αναγνώστη, ακόμα κι αν αυτός αρχικά δυσανασχετεί με το ύφος του. Είναι ένας τρόπος γραφής που όμοιός του δεν υπάρχει! Η δεύτερη στήλη που παρακολουθώ συχνά είναι το Notorious Lives του Ανο, μιας συγγραφέος που ασχολείται με την τέχνη, την ιστορία και τις βιογραφίες. Έχει φέρει στο φως βιογραφίες διάφορων ανθρώπων, άλλων γνωστών κι άλλων σχεδόν ξεχασμένων από την ιστορία. Άλλοι αρθρογράφοι είναι το Πρόβατο όχι Αρνί, που ασχολείται με ποδοσφαιρικά κυρίως θέματα, Η Μυριδάκη Γεωργία που ασχολείται με την τέχνη, ο Παπαλιάς Τάσος που ασχολείται με τη μουσική, κυρίως με τις εναλλακτικές μορφές της, ο Peslac που τον εκνευρίζουν τα πάντα και πολλοί άλλοι, τα άρθρα των οποίων μπορείτε να διαβάσετε στη σελίδα. Ο Πατέρας, που δεν ξέρω αν ταυτίζεται με τον αρχηγό της Pateras Productions, εμφανίζεται σπάνια, γράφοντας κυρίως για ιστορικά ή θρησκευτικά θέματα.

Είναι μια σελίδα που σίγουρα θ’αγαπήσετε. Εγώ πλέον ειμαι τακτικός σχολιαστής στις συζητήσεις. Η σελίδα βρίσκεται
Εδώ.

Ενημέρωση 20/6/2014: Γύρω στα τέλη του Απριλίου με αρχές Μαίου, το Ψυγείο έκλεισε. Όπως ανέφερε το Zyklon b στη σελίδα του στο Φέισμπουκ (Zyklone Beta), υπήρχε πρόβλημα με την ομάδα διατήρησης της σελίδας, αν και δυσκολεύομαι να το πιστέψω, άλλος θά’ταν ο λόγος. Ίσως μαλώσανε οι συγγραφείς μεταξύ τους, ίσως υπήρξε κάποιο πρόβλημα με το νόμο, ίσως ήταν κανονισμένο να κλείσει, ίσως όμως είναι αλήθεια και πράγματι δεν είχαν πλέον την οικονομική δυνατότητα να υποστηρίζουν τη σελίδα. Μας δίνουν την ελπίδα πως ίσως κάπου, κάποτε θα ξαναεμφανιστούν σε κάποια μορφή, αλλά δε μου φαίνονται πειστικοί. Τα άρθρα, θα μπορούσε ο καθένας να τα αποθηκεύσει αν θέλει, εφόσον η σελίδα λειτουργεί ακόμα. Ήταν πραγματικά μια βαρύτατη απώλεια για όλους εμάς τους αναγνώστες του, αλλά και για το Ελληνικό Διαδίκτυο γενικότερα. Όλα αυτά τα ενδιαφέροντα άρθρα, οι συζητήσεις, οι παράξενοι συγγραφείς χάθηκαν ανεπιστρεπτή, σαν ένα τρελό όνειρο. Δεν ξέρω, αλλά όλα μου φαίνονται πως πάνε απ’το κακό στο χειρότερο.

Advertisements