Πηγή:
pcw.gr

Κάμερα και face recognition σε γυαλιά

Χάρη σε έναν επαναστατικό σκελετό γυαλιών που κατασκεύασε ομάδα ερευνητών στην Οξφόρδη, με αισθητήρες και κάμερα, τα άτομα με μειωμένη όραση θα μπορούν να έχουν εικόνα του περιβάλλοντός τους.

Η αποκάλυψη της τεχνολογίας αυτής, και συγκεκριμένα ο σκελετός των γυαλιών, έκανε την εμφάνισή του στο Royal Society Summer Science Exhibition. Ο τρόπος που δουλεύουν τα γυαλιά αυτά είναι ο εξής: ο σκελετός διαθέτει κάμερα τοποθετημένη στο άκρο τους, ενώ οι φακοί είναι διάσπαρτοι με φώτα – πρόκειται για μια τεχνολογία που επιτρέπει στους χρήστες που υποφέρουν από βαριά δυσλειτουργία της όρασής τους να μπορούν να έχουν μπροστά τους μια, γενική έστω, εκδοχή του περιβάλλοντός τους.

Το καλύτερο μάλιστα της υπόθεσης είναι πως τα γυαλιά φιλτράρουν τα δεδομένα με τη χρήση τεχνολογιών όπως η ανίχνευση προσώπων, software ανίχνευσης, ανιχνευτές θέσης και αισθητήρες βάθους. Πρόκειται ακριβώς για την τεχνολογία που κάποιος μπορεί να βρει σε handsets και gaming συστήματα.

Εντωμεταξύ, όλη η επεξεργασία που απαιτείται για την αναγνώριση αντικειμένων λαμβάνει χώρα σε έναν υπολογιστή τύπου smartphone, ο οποίος άνετα τοποθετείται σε μια τσέπη.

Παρόλο πάντως που οι σκελετοί αυτοί δεν μοιάζουν με κανονικά γυαλιά, παραμένουν διάφανοι, επιτρέποντας οπτική επαφή με το άτομο που τα φορά. Ο υπεύθυνος του πρότζεκτ, Stephen Hicks, παραδέχτηκε πως τα άτομα με προβλήματα όρασης θα πρέπει να συνηθίσουν να λαμβάνουν όλες αυτές τις πληροφορίες, αλλά όταν αυτό γίνει, θα μπορούν να αναθέσουν διαφορετικά χρώματα σε ανθρώπους και αντικείμενα, να διαβάζουν barcodes και τίτλους εφημερίδων.

Πάντως, θα περάσει κάποιος χρόνος μέχρι να δούμε στο εμπόριο τα γυαλιά αυτά, τα οποία αναμένεται να κοστίζουν περί τα $800.

Αρκετά ενδιαφέρον. Ακόμα όμως η πρόοδος στην τεχνητή όραση δεν είναι πολύ μεγάλη, ούτε όμως και στην αρχή της. Έως τώρα πολλά μηχανήματα, εμφυτεύματα κ.ά. έχουν κατασκευαστεί με διάφορα αποτελέσματα. Ελπίζουμε ότι θα γίνονται προσπάθειες για την τελειοποίηση τέτοιων μηχανημάτων, ώστε να βοηθηθούν όλοι όσοι έχουν σοβαρό πρόβλημα όρασης αποκτώντας μεγαλύτερη αυτονομία. Ωστόσο δεν πιστεύω ότι η φυσική όραση θα μπορούσε να υποκατασταθεί με την τεχνητή στο εγγύς μέλλον, ή, εάν γίνει αυτό, ίσως υπάρξουν κάποια μειονεκτήματα, όπως άλλωστε και με κάθε τεχνητό ιατρικό πρόσθετο στον ανθρώπινο οργανισμό, σε σχέση με τη φυσική. Θα είναι πάντως κάτι σχεδόν σωτήριο, αν επιτευχθεί ποτέ.

Advertisements