Πηγή:
Physorg

Μετάφραση: Bolko

Ερευνητής προσδιορίζει σύνδεση μεταξύ του φουαγκρά κι ασθενειών

Ο καθηγητής κι ερευνητής απόφοιτος της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου του Τενεσί Alan Solomon, M. D., διευθυντής του ερευνητικού προγράμματος της ανθρώπινης ανοσολογίας και καρκίνου/Αλτσχάιμερ κι άλλων σχετικών διαταραχών με αμυλοειδή, ηγήθηκε μιας ομάδας που ανακάλυψε μια σχέση μεταξύ του φουαγκρά (foie gras) παρασκευασμένο από συκώτι χήνας ή πάπιας και του τύπου αμυλοειδούς που συναντάται στη ρευματοειδή αρθρίτιδα ή τη φυματίωση.

Τα πειραματικά τους δεδομένα, που εμφανίζονται στην έκδοση αυτής της εβδομάδας των Πρακτικών της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, έχουν δώσει τις πρώτες αποδείξεις ότι ένα τρόφιμο προϊόν μπορεί να επισπεύσει την ανάπτυξη του αμυλοειδούς.
Η αμυλοείδωση είναι μια μη φυσιολογική διαδικασία που περιλαμβάνει την απόθεση φυσιολογικών ή μεταλλαγμένων πρωτεϊνών που έχουν κακοδιπλωθεί. Σ’αυτήν την ασταθή κατάσταση, τέτοιες πρωτεΐνες σχηματίζουν τριχοειδείς ίνες, ή ινίδια, που αποτίθενται σε ζωτικά όργανα όπως η καρδιά, οι νεφροί, το ήπαρ, το πάγκρεας και τον εγκέφαλο. Αυτή η διαδικασία οδηγεί σε οργανική ανεπάρκεια και, τελικά, στο θάνατο. Υπάρχουν πολλές μορφές ασθενειών σχετιζόμενες με αμυλοειδή εκτός από τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ, ο διαβήτης τύπου 2 ενήλικης έναρξης και μια ασθένεια σχετική με το πολλαπλό μυέλωμα που λέγεται πρωτοπαθής ή AL αμυλοείδωση, μία ασθένεια που έχει γίνει ιδιαίτερη εστία μελέτης στο εργαστήριο του Solomon.
Το φουαγκρά (foie gras) είναι ένας μαγειρικός μεζές προερχόμενος από πολύ φουσκωμένα λιπώδη ήπατα από πάπιες και χήνες. Παράγεται παραταΐζοντας τα πουλιά για αρκετές εβδομάδες. Ο Solomon και η ερευνητική ομάδα του ανέλυσαν εμπορικά πωλούμενο φουαγκρά από τις Η.Π.Α. και τη Γαλλία και βρήκαν ότι περιείχε έναν τύπο αμυλοειδούς που λέγεται AA. Αποθέσεις αμυλοειδούς βρίσκονται συχνά στα υδρόβια πουλιά, αλλά αυτή η κατάσταση αυξάνεται αισθητά σε παραταϊσμένα πουλιά. Στη μελέτη τους, ποντίκια επιρρεπή στην ανάπτυξη AA αμυλοείδωσης ενέθηκαν ή ταΐστηκαν με αμυλοειδές εξηγμένο από φουαγκρά. Μέσα σε οκτώ εβδομάδες, η πλειονότητα των ζώων ανέπτυξε εκτεταμένες αποθέσεις αμυλοειδούς στο ήπαρ, στο σπλήνα, στο έντερο και σ’άλλα όργανα.
Βασισμένοι στα ευρήματα αυτής της μελέτης, ο Solomon και η ομάδα του συμπέραναν ότι αυτή και ίσως άλλες μορφές αμυλοείδωσης θα μπορούσαν να είναι μεταδόσιμες, όπως η νόσος των τρελών αγελάδων κι άλλες συγγενικές ασθένειες. Έως τώρα, δεν έχουν βρεθεί άλλες μολυσματικές πηγές τροφίμων.
«Δεν είναι γνωστό εάν υπάρχει μια αύξηση στη νόσο του Αλτσχάιμερ, στο διαβήτη ή σ’άλλες σχετικές με αμυλοειδή ασθένειες σε ανθρώπους που έχουν φάει φουαγκρά,» επισήμανε ο Solomon. «Η μελέτη μας εξέτασε την ύπαρξη αμυλοειδών ινιδίων στο φουαγκρά κι έδειξε ότι θα μπορούσε να επιταχύνει την ανάπτυξη AA αμυλοείδωσης σε επιρρεπεί ποντίκια. Ίσως άνθρωποι με οικογενειακό ιστορικό νόσου του Αλτσχάιμερ, διαβήτη, ρευματοειδούς αρθρίτιδας ή άλλων ασθενειών σχετιζόμενων με αμυλοειδή θα πρέπει ν’αποφεύγουν να καταναλώνουν φουαγκρά κι άλλα τρόφιμα που μπορεί να είναι μολυσμένα με ινίδια. Άλλοι ερευνητές έχουν αναφέρει ότι το κρέας προερχόμενο από πρόβατα και φαινομενικά υγιή βοοειδή ενδέχεται να αντιπροσωπεύουν άλλες διατροφικές πηγές αυτού του υλικού,» είπε.
«Οι άνθρωποι παθαίνουν ασθένειες για πολλούς λόγους. Η κατανάλωση φουαγκρά πιθανόν δε θα προκαλέσει ασθένεια σε κάποιον που δεν είναι γενετικά προδιατεθημένος σ’αυτό,» εξήγησε ο Solomon.
«Πιο κρίσιμο είναι να βρεθεί τι προκαλεί αυτές τις ασθένειες από την αρχή και, το πιο σημαντικό, ν’αναπτυχθούν νέα μέσα διάγνωσης και θεραπείας σχεδιασμένα να απαλλάξουν το σώμα από τις επιβλαβείς αποθέσεις αμυλοειδούς ή να προλάβουν την εμφάνισή ή την πρόοδό τους.
Πράγματι, αυτή είναι η πραγματική εστίαση της δουλειάς μου στο Τενεσί, και ήμαστε όλοι βαθιά δεσμευμένοι να επιτύχουμε αυτόν το σκοπό. Είμαι εύελπις ότι οι δικές μας ερευνητικές προσπάθειες κι εκείνες άλλων επιστημόνων ανά τον κόσμο θα βοηθήσουν αυτούς που πλήττονται απ’αυτές τις ασθένειες, οι οποίες δίνουν ένα τόσο καταστροφικό χτύπημα στους ασθενείς και στα μέλη της οικογένειας ομοίως.»

Πηγή: Πανεπιστήμιο του Τενεσί στο Knoxville

Μια επιπλέον μελέτη που στηρίζει τη μεταδοσιμότητα αυτών των αμυλοειδωτικών νόσων. Πιθανόν υπάρχει μια ομάδα μεταδόσιμων πρωτεϊνικών ασθενειών, όπως το αλτσχάιμερ, οι διάφορες αμυλοειδώσεις και οι μεταδόσιμες σπογγώδεις εγκεφαλοπάθειες όπως η νόσος Κρόιτσφελντ-Γιάκομπ (τρελές αγελάδες), τις οποίες τώρα αρχίζουμε να κατανοούμε. Ήδη έχει αποδειχθεί ότι
η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι μεταδόσιμη
κι ότι αυτή και πολλές άλλες πρωτεϊνικές νευροεκφυλιστικές ασθένειες έχουν πολλά κοινά στοιχεία. Επιπλέον παρατηρείται μια μεγάλη αύξηση σε περιπτώσεις νόσου Αλτσχάιμερ, διαβήτη κ.ά. που θεωρούνται σποραδικές, αλλ’αυτό ίσως αλλάξει στο μέλλον. Ήδη πολλοί ερευνητές της νόσου Κρόιτσφελντ-Γιάκομπ έχουν υποψιαστεί ότι πολλές περιπτώσεις που γενικά θεωρούνται σποραδικές, δηλαδή χωρίς γνωστή αιτία, τυχαίες, ίσως τελικά έχουν κάποια εξωτερική αιτία, π.χ. από τη διατροφή. Τέλος το πιο ανησυχιτικό, όπως αρκετές περιπτώσεις Κρόιτσφελντ-Γιάκομπ αποδείχθηκε ότι είναι ιατρογενείς, δηλαδή μεταδόθηκαν με ιατρικές πρακτικές όπως επεμβάσεις, μεταμοσχεύσεις κ.ά. από κάποιον πάσχοντα σ’έναν υγ

    ιή, έτσι και οι υπόλοιπες αμυλοειδωτικές ασθένειες των οποίων η μεταδοσιμότητα τώρα αναγνωρίζετε, μεταδίδονται παρομοίως. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει αρκετά καλά την συνεχή αύξηση των κρουσμάτων τέτοιων ασθενειών.
    Το κακό όμως είναι ότι τέτοιες μελέτες για τη μεταδοσιμότητα των αμυλοειδωτικών παθήσεων είναι συνήθως μικρές και δεν έχουν κάποιο μεγάλο αντίκτυπο στην ιατρική κοινότητα, αντίθετα με τη νόσο Κρόιτσφελντ-Γιάκομπ για την οποία έχουν ληφθεί μέτρα μείωσης των ιατρογενών περιστατικών, έτσι, μέχρι το πρόβλημα να ενταθεί περαιτέρω και το θέμα να γίνει πιο ευρέως γνωστό, τέτοιες ανίατες ασθένειες θα μεταδίδονται ανεξέλεγκτα μέσω ιατρικών πρακτικών κι άλλων τρόπων.

    Advertisements