φυτό Isolepis cernua από wikipedia

Αυτό το φυτό έχει μια ιδιαίτερη εμφάνιση, αποτελούμενο από πολλούς πλεγμένους πολύ λεπτους βλαστούς με λευκά ή ασιμωπά άνθη στις άκρες τους. Η ομοιότητά του με $τις οπτικές ίνες του έδωσε το αγγλικό όνομα «fiber-optic plant» και «living wire» ζωντανό καλώδιο. Αν και πολύ διαδεδομένο ανά τον κόσμο, δεν αναφέρεται συχνά ούτε καλλιεργείται ευρέως. Τις περισσότερες φορές περνά απαρατήρητο, πιθανόν λόγω του μικρού του μεγέθους που δεν τραβά εύκολα την προσοχή και του ότι φύεται κοντά στο νερό, σαν πολλά άλλα μικρά «χόρτα».
Το φυτό αυτό είναι μονοκοτυλήδωνο της οικογένειας cyperaceae, η οποία περιλαμβάνει διάφορα υδρόφιλα καλαμοειδή φυτά όπως οι πάπυροι. Θεωρείται σχεδόν κοσμοπολιτικό είδος. Μπορεί να βρεθεί στη νότια Ευρώπη συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας, στη δυτική Ευρώπη έως τη Βρετανία και την Ιρλανδία, στη ζώνη των χωρών της Βόρειας Αφρικής, σε μερικά μέρη της ανατολικής Αφρικής, στη δυτική Ασία (όχι στη Μέση Ανατολή), σε πολλά μέρη της Βόρειας Αμερικής από τον Καναδά έως το Μεξικό, στη Νότια Αμερική από τη Βραζιλία και το Περού έως την Αργεντινή, στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Στη χώρα μας απαντά στην ηπειρωτική Ελλάδα, στην Κρήτη και σε πολλά άλλα νησιά. Ευδοκιμεί σε τροπικές κι εύκρατες περιοχές, σε μονίμως υγρά μέρη όπως άκρες βάλτων, λιμνών, ποταμών με αργή ροή ή και σε λιμνοθάλασσες με υφάλμυρο νερό, σε αμμώδη ή λασπώδη μέρη συχνά καλυμμένα με βρύα.
Έχει χαρακτηριστική και ασυνήθιστη εμφάνιση. Είναι πολυετές ποώδες ριζωματώδες φυτό. Τα ριζώματα μπορεί να είναι ή οριζόντια ή και κατακόρυφα. Από τα ριζώματα προέρχονται πυκνές ινώδεις ρίζες και οι πράσινοι βλαστοί του φυτού. Οι βλαστοί είναι πολύ λεπτοί και λείοι, σαν ίνες, με διάμετρο 0,2-0,5 χιλιοστών, σπανιότατα έως το 1 χιλιοστό. Ο καθένας φέρει τρία συνήθως μειωμένα φύλλα. Αρχικά είναι ανοιχτοπράσινοι, αλλά σκουραίνουν κάπως με την ηλικία. Συχνά κρέμουν προς τα κάτω και μπλέκονται μεταξύ τους. Στις άκρες των βλαστών βγαίνουν οι ασιμωπές ή λευκές ταξιανθίες σταχύδια, συνήθως μόνο 1, μήκους 1-2,5 χιλιοστών, με μικροσκοπικά άνθη χωρίς σέπαλα ή πέταλα στηριζόμενα από βράκτια. Οι καρποί είναι καφέ τριγωνικά αχένια, ο καθένας περιέχει 1 σπόρο. Το φυτό έχει ύψος 15-30 εκ. και πλάτος έως και 45 εκ. ή και περισσότερο. Το όλο φυτό μοιάζει μ’ένα πυκνό βουναλάκι πλεγμένων πολύ λεπτών βλαστών, με πολλά ασιμωπά άνθη ή καφέ καρπούς στις άκρες τους.
Το φυτό αυτό καλλιεργείται πολύ εύκολα, αρκεί το έδαφός του να παραμένει πάντοτε υγρό έως κορεσμένο. Ως φυτό των ελών, έχει προσαρμοστεί σε τέτοιες συνθήκες και δε σαπίζει. Αντίθετα, αν αφεθεί το χώμα να στεγνώσει, το φυτό θα κιτρινίσει και μετά θα καφετιάσει και θα ξεραθεί. Μπορεί να φυτευθεί σε κήπους σε μέρη με μόνιμη υγρασία, όπως στα όρια τεχνητών λιμνών ή βάλτων ή να καλλιεργηθεί σε δοχεία. Στη δεύτερη περίπτωση καλό είναι η γλάστρα να βρίσκεται σ’ένα πιατάκι γεμάτο νερό, για τη διατήρηση της συνεχούς υγρασίας. Το φυτό ευδοκιμεί σε απευθείας ήλιο, ημισκιά ή και μερική σκιά. Ανθίζει και καρποφορεί για μεγάλο μέρος του έτους. Σπάνια καλλιεργείται ως φυτό εσωτερικού χώρου. Το χειμώνα παραμένει πράσινο. Αντέχει έως τους -12 βαθμούς Κελσίου. Για ενδυνάμωση της ανάπτυξής του, καλό είναι να κουρευτεί αρκετά χαμηλά είτε αργά το φθινόπωρο είτε νωρίς την άνοιξη. Σε πολύ κρύες περιοχές συμπεριφέρεται ως μονοετές. Πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα είτε με σπόρο, που θα πρέπει να σπαρει στην επιφάνεια υγρού χώματος, είτε με διαίρεση του φυτού.

Πηγές και ιστοσελίδες:
άρθρο της αγγλικής wikipedia
καλλωπιστικές χρήσεις
καλλιέργεια 1
καλλιέργεια 2
καλλιέργεια 3
καλλιέργεια 4
I. cernua σελίδα της Νέας Ζηλανδίας περιγραφή και οικολογία
i. cernua σελίδα του Καναδά με πληροφορίες

Advertisements