Διαβάζοντας ένα άρθρο του Zyklon b για
υποβρύχια πυροτεχνήματα,
όπου ανέφερε και για το χρωματισμό της φωτιάς, το οποίο φαινόμενο μου κίνησε το ενδιαφέρον και έψαξα. Βρήκα λοιπόν ένα εμπεριστατωμένο άρθρο
εδώ.

Μετάφραση: Bolko

Ξέρω ότι δεν είμαι ο μόνος άνθρωπος που έχει χωθεί ανάμεσα σε παλιά περιοδικά κι εφημερίδες, ψάχνοντας για έντονα χρωματιστά χαρτιά για να ρίξω στη φωτιά για να κάνω χρωματιστές φλόγες. Αυτή η μέθοδος χρωματισμού της φωτιάς, αν και αστεία, είναι λίγο στην τύχη. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς να χρωματίσετε τη φωτιά αξιόπιστα; Έχω συγκεντρώσει έναν κατάλογο χρωστικών χημικών και απλές οδηγίες για το πώς να τα χρησιμοποιήσετε.

 • Ρίξτε χρωστικά πάνω στις φλόγες.
  Μουλιάστε τα κούτσουρα σ’ένα αλκοολούχο διάλυμα χρωστικών.
  Μουλιάστε τα κούτσουρα σ’ένα υδατικό διάλυμα χρωστικών κι αφήστε τα να στεγνώσουν.
  Παρασκευάστε κουκουνάρες, πριονίδι ή φελλό με χρωστικά.
 • Γενικά, δεν υπάρχει ειδική αναλογία χρωστικού ν’ανακατέψετε με το νερό ή το οινόπνευμα. Προσθέστε τόσο κονιοποιημένο χρωστικό όσο διαλυθεί στο υγρό (περίπου 250 γραμμάρια χρωστικού ανά 3 λίτρα νερό). Μην δοκιμάσετε ν’ανακατέψετε τα χρώματα μαζί – πιθανόν θα καταλήξετε με μια κανονική κίτρινη φλόγα. Αν θέλετε πολύχρωμη φωτιά, προσπαθήστε να προσθέσετε αρκετές κουκουνάρες, η καθεμία με διαφορετικό χρωστικό, ή σκορπίστε ένα μείγμα ξερών χρωματισμένων πριονιδιών πάνω στη φωτιά.

  Πώς να παρασκευάσετε κουκουνάρες ή ή πριονίδι

  Είναι εύκολο. Θυμηθείτε να κάνετε τη διαδικασία αυτήν ξεχωριστά για κάθε χρώμα.

 • 1. Αδειάστε νερό σ’έναν κουβά. Χρησιμοποιήστε αρκετό νερό ώστε να καλύψετε τις κουκουνάρες, το πριονίδι ή το φελλό. Πάτε στο βήμα 3 εάν αγοράσατε το χρωστικό σε υγρή μορφή.
  2. Ανακατέψτε το χρωστικό με το νερό έως ότου δε μπορείτε να διαλύσετε παραπάνω. Για το πριονίδι ή το φελλό, μπορείτε επίσης να προσθέσετε λίγες σταγόνες υγρής κόλλας, η οποία θα κάνει τα κομματάκια να κολλήσουν μαζί και να κάνουν μεγαλύτερες μάζες.
  3. Προσθέστε τις κουκουνάρες, το πριονίδι, ή το φελλλό. Ανακατέψτε για να τα καλύψετε ομοιόμορφα.
  4. Αφήστε τα υλικά να μουλιάσουν στο μείγμα του χρωστικού γι’αρκετές ώρες ή όλη τη νύχτα.
  5. Απλώστε τα κομμάτια έξω να στεγνώσουν. Εάν θέλετε, μπορείτε να βάλετε τις κουκουνάρες σε μια χάρτινη ή πλεχτή σακούλα. Μπορείτε επίσης ν’απλώσετε πριονίδι ή φελλό σε χαρτί, το οποίο επίσης θα κάνει χρωματιστές φλόγες.
 • Πώς να παρασκευάσετε κούτσουρα

  Ακολουθήστε τα βήματα 1 και 2 παραπάνω και είτε βάλτε το κούτσουρο μέσα στο δοχείο (μεγάλο δοχείο και μικρό κούτσουρο) ή είτε αδειάστε και απλώστε το μείγμα στα κούτσουρα. Φοράτε γάντια κουζίνας ή άλλα προστατευτικά γάντια για να προστατεύσετε τα χέρια σας. Αφήστε τα κούτσουρα να στεγνώσουν. Αν φτιάχνετε τα δικά σας κούτσουρα από εφημερίδες, μπορείτε να αλείψετε το χρωστικο στο χαρτί πριν το τυλίξετε.

  Πράγματα που πρέπει νά’χετε στο μυαλό σας

 • Το στοιχείο νάτριο καίγεται με τη συνήθη κίτρινη φλόγα. Η παρουσία αυτού του στοιχείου μπορεί να καλύψει οποιοδήποτε άλλο χρώμα. Αν κάνετε ένα ξηρό μείγμα χρωστικών ή χρωματισμένων κουκουναρώνπριονιδιού, θα πρέπει ν’αποφεύγεται να περιλαμβάνετε οποιοδήποτε χρωστικό που έχει νάτριο.
  Αν χρησιμοποιείτε χρωστικά βασισμένα σε οινόπνευμα, θυμηθείτε ότι το οινόπνευμα είναι εύφλεκτο. Εάν δεν το αφήσετε να εξατμιστεί πριν τη χρήση, θα πάρετε ένα φαινόμενο υγρού αναπτήρα. Χρησιμοποιήστε το με προσοχή.
  Μην χρωματίζετε τη φωτιά της ψησταριάς. Τα χρωστικά μπορεί να κάνουν όμορφές φλόγες, αλλά μπορούν επίσης να κάνουν και τοξικο φαγητό.
  Κρατάτε τα χρωστικά μακριά από παιδιά και χειρίζεστέ τα με την ανάλογη προσοχή και σεβασμό λόγω δυνητικά επικίνδυνων χημικών. Διαβάζετε και εμμένετε σε όποιες προειδοποίσεις που αναγράφονται στις ετικέτες των προϊόντων.
 • Τώρα, εδώ είναι ο κατάλογος των χρωστικών. Τα περισσότερα μπορούν να βερθούν σ’ένα πολυκατάστημα ή σ’ένα κατάστημα δομικών, στο μέρος για τα πληντύρια ή τα καθαριστικά. Ψάξτε για θειικό χαλκό στο μέρος για πισίνες (ήδη διαλυμένο στο νερό, το οποίο είναι καλό). Το χλωριούχο κάλιο χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο του αλατιού και μπορεί να βρεθεί στο μέρος με τα μπαχαρικά. Το θειικό μαγνήσιο, ο βόρακας, και το χλωριούχο ασβέστιο μπορούν να βρεθούν στα απορρυπαντικά πληντυρίου. Άλλα, συμπεριλαμβανομένου του χλωριούχου στροντίου, μπορούν να βρεθούν σε καταστήματα ειδικευμένα στα πυροτεχνήματα.

  Χρωστικά για τη φωτιά και το χρώμα που δίνουν

  χλωριούχο λίθιο – βαθυκόκκινο
  χλωριούχω στρόντιο – κόκκινό
  χλωριούχο ασβέστιο (μια λευκαντική σκόνη) – πορτοκαλί
  χλωριούχο νάτριο (κοινό αλάτι) ή ανθρακικό νάτριο – κίτρινο
  βόρακας – κιτρινοπράσινο
  θειικός χαλκός ή βορικο οξύ – πράσινο
  χλωριούχος χαλκός – μπλε
  3 μέρη θειικο κάλιο κι 1 μέρος νιτρικό κάλιο – ιώδες
  χλωριούχο κάλιο – μοβ
  θειικό μαγνήσιο – λευκό

  Advertisements