κράσσουλα καταφαγωμένη. Το φυτό ήταν πολύ πυκνότερο πριν. Το κόψιμο στο κλαδί αριστερά είναι παλιότερο και δεν έχει σχέση με το κουνέλι.


φύλλωμα του ιππέαστρου (hippeastrum) με κάποιες καταστροφές


Αυτή η πιπεριά φαγώθηκε ως τον κορμό.

Οι παραπάνω φωτογραφίες δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε η μικρή
Λίμπο,
όταν βρέθηκε έξω στο μπαλκόνι. Πριν
γεννήσει
την είχα μετακινήσει έξω στο μπαλκόνι για να έχει ησυχία. Μετά εξακολούθησα να την έχω εκεί. Την πρώτη μέρα δεν έδειχνε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα φυτά που την περιτριγύριζαν, αλλά σιγά-σιγά, όταν άρχισε να δοκιμάζει και να καταλαβαίνει ότι τρώγονται, βοσκούσε κανονικά. Αρχικά ανέβαζα τα αγαπημένα της είδη πάνω στο τραπέζι για να μην μπορεί να τα βρει όταν την έβγαζα έξω απ’το κλουβί, αλλά ένα απόγευμα τη βρήκα πάνω στο τραπέζι του μπαλκονιού να τρώει. Είπα «Δε γίνεται αυτό, θα πρέπει να πάρω μέτρα». Έψαχνα για ένα διάστημα μανιωδώς στο Διαδίκτυο για να βρω λύσεις και βρήκα. Πιστεύοντας όμως ότι αν ρίξω κάτι μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά το γάλα της, δεν έριχνα για λίγες μέρες, με αποτέλεσμα να φάει απ’όλα. Έφαγε 2 πιπεριές ως τον κορμό, μια πετούνια, πολύ από την κράσσουλα (crassula ovata), σχεδόν όλο το πολυκόμπι (equisetum arvens), ένα πολύ αρχαίο φυτό, λίγα φύλλα και φλοιό από το
γίνκγο,
ένα εξίσου αρχαίο και ξεχωριστό είδος, λίγο φλοιό από ένα
γιούκα,
αρκετό
βασιλικό,
και λίγο φύλλωμα από το
ιππέαστρο
(hippeastrum). Παρατήρησα ότι κάποια φυτά τα προτιμά περισσότερο από άλλα, π.χ. τις πιπεριές αντί της κράσσουλας. Δεν άγγιξε επίσης καθόλου φυτά που είχαν έντονη οσμή ή γεύση όπως το θυμάρι και το φασκόμηλο. Παρόλο που αρκετά απ’αυτά που έφαγε (πολυκόμπι, πετούνια κ.ά.) θεωρούνται τοξικά, δεν παρατήρησα κάποια αρνητική επίδραση. Ίσως, ως φυτοφάγο ζώο που είναι, κι άρα τρώει μεγάλη ποσότητα για να καλύψει τις ανάγκες του, έχει εξελιχθεί να μην επηρεάζετε από αραιή κατανάλωση μικρών ή μετρίων ποσοτήτων τοξικών φυτών.
Τελικά αγανακτησμένος εφάρμοσα τα μέτρα μου. Έφτιαξα μείγμα από νερό και μαύρο πιπέρι και το ψέκασα στα φυτά. Από τότε δεν τά έχει ξαναφάει. Μπορεί να πηγαίνει κοντά, να τα μυρίζει, να τ’ακουμπάει, αλλά δεν τα τρώει. Ξαναρίχνω το μείγμα μετά από ισχυρό άνεμο ή βροχή. Άλλες αποτελεσματικές απωθητικές ουσίες που βρήκα είναι το κόκκινο πιπέρι, το σκόρδο, το θειάφι, το αβγό, οι τρίχες από σαρκοφάγο ζώο όπως σκύλου ή γάτας, τα περιεχόμενα του κουτιού αφόδευσης της γάτας, το αιματάλευρο και το οστεάλευρο.
Συμπέρασμα: Ποτέ μην κρατάτε θύτη και θήραμα μαζί στον ίδιο χώρο (αυτό μπορεί να παραπέμπει περισσότερο σε σαρκοφάγα, αλλά την ίδια σχέση έχουν και τα φυτοφάγα με τα φυτά), εκτός κι αν λάβετε προστατευτικά μέτρα.
Έκτακτη ενημέρωση 12/6/2011: Το πιπέρι τελικά δεν έχει και τόσο διαρκή δράση. Ή φεύγει εύκολα απ’τα φυτά ή το συνηθίζει σιγά-σιγά. Τώρα έχει κόψει τις κορυφές από τις δύο καινούργιες πιπεριές που φύτεψα. Έχει καταμασήσει τον κορμό από την κράσσουλα, έχει ξεφλουδίσει μεγάλο μέρος του κορμού του γίνκγο, έχει φάει μια πετούνια κι ένα άλυσσο.

καταστροφή στο φλοιό του γίνκγο


Μετά απ’αυτήν τη φωτογραφία, η καταστροφή συνεχίστηκε. Ξεφλούδισε ακόμα μεγαλύτερο μέρος του κορμού. Το πολύ ανησυχητικό είναι ότι αν ένα δέντρο ξεφλουδιστεί εντελός, θα πεθάνει, επειδή τα σάκχαρα που δημιουργούνται στα φύλλα από τη φωτοσύθεση δε θα μπορούν να κατέβουν στις ρίζες για να τις θρέψουν. Αν και υπάρχει τρόπος αποκατάστασης, είναι κάτι δύσκολο. Το δέντρο μπορεί να επανέλθει από μόνο του αν δεν έχει κοπεί όλος ο φλοιός περιμετρικά ή αν βγάλει παραφυάδες από τη βάση. Στην περίπτωση του γίνκγο δεν έχει κοπεί όλος ο φλοιός. Επίσης οι πληγές σ’ένα γίνκγο επουλώνονται πολύ δύσκολα, κι αυτό μπορεί να καθυστερήσει την ίασή του.
Σκέφτομαι τώρα σοβαρά να δώσω τη Λίμπο σε κάποιον άλλον. Αυτό, το ότι δηλαδή τρώει τα φυτά δεν είναι όμως ο κύριος λόγος.
Έκτακτη ενημέρωση ίδια μέρα: Η καταστροφή συνεχίστηκε. Σ’ένα σημείο ο φλοιός έφυγε όλος. Τώρα το μέρος οου φυτού πάνω απ’το σημείο αυτό θα ξεραθεί σίγουρα. Φοβάμαι ότι θα πεθάνει όλο το δέντρο τελικά. Υπάρχει όμως η πιθανότητα να πετάξει νέους βλαστούς απ’τη βάση. Στεναχωρήθηκα και θύμωσα συγχρόνως, γιατί ήταν ένα από τα πολυτιμότερα φυτά που είχα.

ο κορμός του γίνκγο κατεστραμμένος


Συμπέρασμα: Κουνέλια με φυτα΄δεν πάνε μαζί, ακόμα κι αν ληφθούν τ’απαραίτητα μέτρα. Τώρα είναι πλέον σίγουρο ότι θα φύγει το κουνέλι.
Ενημέρωση 19/6/2011: Οι καταστροφές συνεχίστηκαν λίγο ακόμα. Πριν λίγες μέρες, ενώ πρόσεχα τη Λίμπο μην πάει να φάει κάτι όσο την είχα έξω, έκανα το λάθος να φύγω για λίγο και μόλις γύρισα είδα ότι από την κράσσουλα είχε αφήσει μόνο τον κορμό. Δεν τρώει τόσο από το συγκεκριμένο φυτό, όσο το χρησιμοποιεί για ν’ασκείται στη μάσηση. Έφαγε επίσης λίγο φασκόμηλο! Από τότε η Λίμπο βγαίνει έξω πάντοτε υπό αυστηρή επιτήρηση και για λίγα μόνο λεπτά.

Advertisements