Πηγή:
Guardian

Μετάφραση: Bolko

Ποντίκια που ενέθηκαν με Αλτσχάιμερ ρίχνουν νέο φως στην άνοια

Επιστήμονες έχουν βρει ότι βλαβερές συγκεντρώσεις πρωτεϊνών που προκαλούν ασθένειες όπως τη νόσο του Αλτσχάιμερ μπορούν να μεταδοθούν από έναν εγκέφαλο σ’έναν άλλον, διαδιδόμενες και προκαλώντας βλάβη αφού έχουν ενεθεί σε εγκεφάλους ποντικιών. Εντούτοις, οι ερευνητές τόνισαν ότι η νόσος του Αλτσχάιμερ δεν ήταν μεταδοτική και δε θα μπορούσε να μεταδοθεί, για παράδειγμα, μέσω μεταγγίσεων αίματος.
Η νόσος του Αλτσχάιμερ και παρόμοιες νευροεκφυλιστικές ασθένειες μπορούν να προκληθούν από τη συσσώρευση στον εγκέφαλο μπλεγμένων μαζών μιας πρωτεΐνης που λέγεται τ. Βλάπτουν την εγκεφαλική λειτουργία, και, όταν καταστρέψουν μεγάλο μέρος ιστού, μπορούν να οδηγήσουν σε άνοια.
Σε πειράματα σε ποντίκια, οι ερευνητές βρήκαν ότι οι συγκεντρώσεις της πρωτεΐνης τ διαδίδονταν στον εγκέφαλο σαν να ήταν ένας μολυσματικός παράγοντας, αφού είχαν ενεθεί στον εγκέφαλο ενός υγιούς ποντικού από ιστό εγκεφάλου ενός πάσχοντος. Η έρευνα δημοσιεύετε αύριο στο περιοδικό Nature Cell Biology, και δίνει στους επιστήμονες μια πολύ καλύτερη ιδέα του πώς θα στοχεύσουν νέες θεραπείες για νευροεκφυλιστικές ασθένειες.
Ο Michel Goedert του εργαστηρίου του συμβουλίου της ιατρικής έρευνας της μοριακής βιολογίας στο Κέιμπριτζ, ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη, είπε ότι η δουλειά αυτή άνοιξε νέες λεωφόρους στους επιστήμονες να κατανοήσουν και να μπορέσουν να πειραματιστούν πάνω στις αιτίες τις άνοιας.
Αυτή η έρευνα στα ποντίκια δε δείχνει ότι η παθολογία της τ πρωτεΐνης είναι μεταδοτική ή ότι μπορεί να μεταδοθεί εύκολα από ποντίκι σε ποντίκι – αυτό που έχει αποκαλύψει είναι πώς οι συγκεντρώσεις της πρωτεΐνης τ διαδίδονται σ’εγκεφαλικούς ιστούς μεμονωμένων ποντικών, είπε. Δείχνει ότι οι συγκεντρώσεις πρωτεϊνών που συσσωρεύονται στον εγκέφαλο για να προκαλέσουν συμπτώματα θα μπορούσαν να έχουν κάποιες μεταδοτικές ιδιότητες μέσα στον εγκεφαλικό ιστό, αλλά όχι ανάμεσα σε ποντίκια που δεν έχουν ενεθεί με ιστό από ένα άλλο ποντίκι και σίγουρα όχι ανάμεσα σε ανθρώπους. Αν και είναι κι αυτά κομματάκια πρωτεΐνης, οι συγκεντρώσεις της τ δε μεταδίδονται με τον ίδιο τρόπο όπως τα πρίον, οι πρωτεΐνες που προκαλούν ασθένειες όπως τη νέα παραλλαγή της νόσου Κρόιτσφελντ-Γιάκομπ και τη νόσο των τρελών αγελάδων καταστρέφοντας τον εγκεφαλικό ιστό, γιατί δεν μπορούν να μεταδοθούν εύκολα μεταξύ ατόμων.
Η Rebecca Wood, γενική διευθύντρια της ομάδας έρευνας πάνω στη νόσο Αλτσχάιμερ, είπε: «Αυτή η καλύτερη κατανόηση για το πώς οι συγκεντρώσεις πρωτεϊνών διαδίδονται στη νόσο Αλτσχάιμερ μπορεί να οδηγήσουν σε νέους τρόπους να τις σταματήσουμε και να νικήσουμε την ασθένεια. Παθολογικές συγκεντρώσεις πρωτεϊνών συσσωρεύονται στη νόσο του Αλτσχάιμερ και σ’άλλες ασθένειες του εγκεφάλου. Δεν είναι ξεκάθαρο πώς γίνεται αυτό, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι η νόσος Αλτσχάιμερ δεν είναι μεταδοτική. Χρειαζόμαστε απελπισμένα περισσότερες έρευνες σαν αυτήν για να βρούμε απαντήσεις για την άνοια, μια σκληρή ασθένεια που προσβάλλει 700000 ανθρώπους στη Βρετανία.»
Υπάρχει ακόμα πολύ άγνωστο για τις αλλαγέςστην πρωτεΐνη τ που οδηγούν στο σχηματισμό συγκεντρώσεων στους ανθρώπους και, τελικά εκτεταμένο θάνατο εγκεφαλικών κυττάρων.
Αλλά η Susan Sorensen, επικεφαλής της έρευνας του συλλόγου για τη νόσο Αλτσχάιμερ, είπε: «Κάθε νέο κομμάτι γνώσης μας βοηθά να φτιάξουμε μια καλύτερη εικόνα και μας οδηγεί κοντύτερα στο σημείο όπου θα μπορούμε να σταματήσουμε την απώλεια εγκεφαλικού ιστού και την άνοια για καλό.

Φυσικά η έρευνα έχει προχωρήσει μετά από αυτήν την πρώτη. Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη έχει μεταδοθεί και σε πρωτεύοντα θηλαστικά, και ίσως θα μπορούσε, υπό κάποιες συνθήκες, να μεταδοθεί μεταξύ ανθρώπων. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε
εδώ.
Με την εντατικότερη μελέτη των νευροεκφυλιστικών παθήσεων, σιγά-σιγά οι επιστήμονες έρχονται στο συμπέρασμα ότι πολλές τ΄τοιες παθήσεις (Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον, μεταδόσιμες σπογγώδεις εγκεφαλοπάθεις, π.χ. Κρόιτσφελντ-Γιάκομπ) έχουν πολλά κοινά στοιχεία. ¨Όλες αυτές προκαλούνται από συσσώρευση κακοδιπλωμένων πρωτεϊνών στον εγκέφαλο, μερικές είναι πειραματικά τουλάχιστον μεταδόσιμες, όλες προκαλούν προοδευτικά συμπτώματα εγκεφαλικής δυσλειτουργίας και είναι πάντοτε θανατηφόρες. Επίσης έχει ανακαλυφθεί η εμπλοκή της πρωτεΐνης πρίον, της πρωτεΐνης που προκαλεί στην κακοδιπλωμένη της μορφή τη νόσο Κρόιτσφελντ-Γιάκομπ, στη νόσο του Αλτσχαίμερ. Επίσης, ακόμα ένας σύνδεσμος για την πιθανή σύνδεση όλων αυτών των νευροεκφυλιστικών νόσων καθώς και στοιχεία που μπορεί να υποδηλώνουν τη μετάδοση της νόσου Αλτσχάιμερ ανάμεσα σε ανθρώπους,
εδώ
και περισσότερα στοιχεία για την αλληλοσύνδεση των νευροεκφυλιστικών ασθενειών
εδώ.
Συμπερασματικά, όλες αυτές οι ασθένειες έχουν κάποια κοινά, κι αυτά ίσως βοηθήσουν τους επιστήμονες να διαλευκάνουν την αιτιολογία τους και το μηχανισμό του νευροεκφυλισμού, και ίσως να βρουν και κάποια πιθανή θεραπεία, αν και για το εγγύς μέλλον αμφιβάλλω πολύ ότι κάτι τέτοιο θα γίνει.

Advertisements