Σημείωση: Το είδος έχει αναγνωριστεί ως είδος του γένους Hippeastrum. Τα παρακάτω είναι απλά πληροφορίες για το φυτό και την καλλιέργειά του.

άνθος του φυτού 23/5/2011

Αυτό το φυτό προστέθηκε στη συλλογή μου πέρυσι το χειμώνα. Ήρθε από το Βόλο. Όταν το πήρα, είχε ήδη τρεις βλαστούς με φύλλα. Την επόμενη άνοιξη και το καλοκαίρι συνέχιζε ν’αναπτύσσεται με μεγάλα, επιμήκη, γυαλιστερά φύλλα με στρογγυλεμένη κορυφή. Το χειμώνα το φύλλωμα άρχισε να ξεραίνεται και το Φεβρουάριο αυτού του χρόνου έβγαλε πάλι φύλλα, αρχικά καφέ-μοβ-σκούρο πράσινο, τα οποία αργότερα μεγάλωσαν και πρασίνισαν. Κατά τα μέσα του Απριλίου, εμφάνισε ένα ανθοφόρο στέλεχος το οποίο συνέχισε ν’αναπτύσσεται μέχρι τα τέλη του ΄Μαΐου, οπότε και άνθισε. Έβγαλε τρία άνθη στην κορυφή, ένα απ’τα οποία είναι εμφανές στην εικόνα. Τα φύλλα πίσω από το άνθος είναι από τα
γιούκα
μου. Μετά από μερικές μέρες ξεράθηκαν και έκοψα το βλαστό. Αν είναι πραγματικό κρίνο, δεν πρόκειται ν’αναπτύξει περισσότερα φύλλα φέτος, αλλά θ’αποθηκεύει ενέργια για τους υπόγειους βολβούς.
Το άνθος αυτό το φωτογράφισα στις 23 Μαΐου. Δε γνωρίζω ούτε το είδος ούτε την ποικιλία αυτού του φυτού. Παρακαλώ όποιος γνωρίζει να μου κάνει ένα σχόλιο.
Για όλα μου τα φυτά προσπαθώ να βρίσκω το ακριβές όνομα του είδους τους. Μόνο δύο ήταν τα άγνωστα φυτά που είχα, το ένα εκ των οποίων αναγνωρίστηκε από ένα χρήστη ως
oenothera speciosa.
Το άλλο είναι αυτό το κρίνο.
Το φυτό αυτό το καλλιεργώ ως κανονικό κρίνο. Το έχω σε ελαφρύ χώμα με κανονικό πότισμα και λίπανση κυρίως νωρίς την άνοιξη. Αν και τα περισσότερα κρίνα προτιμούν πλήρη έκθεση στον ήλιο, αυτό φαίνεται ν’αναπτύσσεται πολύ καλά στην ημισκιερή θέση με λιγότερες ώρες ήλιο όπου το έχω.
Θέλω να δώσω απ’αυτό το ωραίο, εντυπωσιακό και σπάνιο (δεν έχω δει τέτοια ποικιλία πουθενά αλλού) φυτό και σ’άλλους, γι’αυτό θα προσπαθήσω να το πολλαπλασιάσω το φθινόπωρο. Ο βλαστητικός πολλαπλασιασμός γίνεται είτε με διαίρεση των βολβών αφού έχουν πολλαπλασιαστεί υπογείως, είτε με μικρά βολβίδια, ή με λέπια των μεγάλων βολβών, αλλιώς μπορούν να πολλαπλασιαστούν εγγενώς με σπόρο. Στην περίπτωση του σπόρου όμως, ειδίως εάν υπάρχουν κι άλλα κρίνα στην περιοχή, δε θα είστε σίγουροι αν οι απόγονοι θα έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με το γονέα ή θα έχουν υβριδοποιηθεί μ’άλλες ποικιλίες.
Τέλος κάτι σημαντικό, ο βολβός του κρίνου δεν καλύπτεται από προστατευτικούς χιτώνες (ξερές φλούδες) όπως οι
ανοιξιάτικοι βολβοί,
π.χ. υάκινθοι ή τουλίπες, ή το
κρεμμύδι,
ούτε ναρκώνεται ποτέ πλήρως, €γι’αυτό θα πρέπει να φυτευθεί αμέσως μόλις τον πάρετε και να μην παραμένει καιρό σε αποθήκευση. Αν χρειαστεί να παραμείνει λίγο παραπάνω σε αποθήκευση, θα πρέπει να βρίσκετε σε δροσερό και υγρό μέρος.
Ενημέρωση 2/8/2011: Αφού δεν είναι κρίνο τελικά, έχει κάποιες σημαντικές διαφορές. Όπως και πέρσι, συνεχίζει να βγάζει φύλλα τώρα το καλοκαίρι. Τα κρίνα σταματούν να παράγουν νέα φύλλα μετά την ανθοφορία. Επίσης, ως υποτροπικό φυτό δεν αντέχει στις μεγάλες παγωνιές, αν και φέτος το χειμώνα πέρασε ένα ελαφρύ χιόνι. Πολλαπλασιασμός με διαίρεση των βολβών ή σπόρο. Ακόμα δεν έβγαλε κανένα νέο βολβό για να πολλαπλασιάσω, ούτε κράτησα σπόρο φέτος.

φύλλωμα τον Αύγουστο, περίοδο ανάπτυξης