Η ωρίμανση των φρούτων, όπως και πολλές άλλες φυτικές λειτουργίες, γίνεται με τη βοήθεια ορμον΄΄ων και μπορεί να γίνει και τεχνητά. Η γεύση των τεχνητώς ωριμασμένων φρούτων είναι σαφώς κατώτερη αυτής των φρούτων που θα είχαν ωριμάσει στο δέντρο, αλλά μερικές φορές, εάν για παράδειγμα τα φρούτα θα πρέπει να μεταφερθούν σε μεγάλες απόστάσεις, είναι απαραίτητο να κοπούν άγουρα για να διατηρηθούν περισσότερο.€ Ως φυτική ορμόνη για την ωρίμανση των φρούτων χρησιμοποιείται το αέριο αιθυλένιο, το οποίο θα πρέπει να παρασχεθεί τεχνητά για να γίνει η τεχνητή ωρίμανση. Περισσότερα γι’αυτήν την ουσία
εδώ.
Παρακάτω κάποιοι τρόποι για να ωριμάσετε φρούτα σε περίπτωση που π.χ. τ’αγοράσατε άγουρα.
Η τεχνητή ωρίμανση γίνεται τοποθετώντας τα φρούτα σ’ένα κλειστό δοχείο ή διπλωμένη χάρτινη σακούλα σε θερμοκρασία δωματίου. Κυκλοφορούν και ειδικά μπολ ωρίμανσης φρούτων στο εμπόριο. Τα φρούτα θα πρέπει να βρίσκονται σε κλειστό περιβάλλον για να μη διαφύγει το αιθυλένιο που παράγουν σε θερμοκρασία δωματίου. Ακόμα γρηγορότερη και πιο σίγουρη ωρίμανση θα γίνει, αν μαζί με τα φρούτα τοποθετήσετε ένα ώριμο μήλο ή μπανάνα, φρούτα που παράγουν πολύ αιθυλένιο. Ελέγχεται καθημερινά τα φρούτα για σημάδια ωρίμανσης, όπως μαλάκωμα. Μην τ’αφήσετε πολύ καιρό γιατί μπορεί να σαπίσουν. Όταν ωριμάσουν, μπορείτε να τα βάλετε στο ψυγείο για να διατηρηθούν περισσότερο.
Μ’αυτήν τη μέθοδο ωριμάζουν φρούτα όπως ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα, δαμάσκινα, βανίλιες, ακτινίδια, μήλα, αχλάδια, μπανάνες, σύκα, αλλά και φρουτώδη λαχανικά όπως τομάτες. Εντούτοις μερικά φρούτα δε θα ωριμάσουν εαν κοπούν άγουρα από το δέντρο, όπως τα εσπεριδοειδή. Η τεχνητή ωρίμανση μπορεί να γίνει και στο ψυγείο, αλλά με πολύ βραδύτερους ρυθμούς.

Advertisements