περιττώματα κουνελιού

Τα κουνέλια είναι αρκετά χρήσιμα ζώα σε πολλά πράγματα. Εκτός του ότι είναι πολύ καλά κατοικίδια, μπορούν να δώσουν πολλά άλλα σε κάποιον που τα έχει.
Το πιο γνωστό προϊόν που παράγεται απ’τα κουνέλια είναι αναμφίβολα το κρέας τους. Τα κουνέλια εκτρέφονταν ήδη από τη ρωμαϊκή εποχή για το κρέας τους. Το κρέας του κουνελιού θεωρείται πολύ χαμηλό σε λιπαρά, γι’αυτό και οι εξερευνητές που ταξίδευαν σε αρκτικές περιοχές και τρέφονταν αποκλειστικά με κρέας κουνελιού
γρήγορα παρουσίασαν συμπτώματα υποσιτισμού.
Θεωρείται καλό για μια διατροφή χαμηλή σε χοληστερίνη. Έχω φάει κουνέλι πολύ λίγες φορές. Επειδή όμως τώρα έχω
ένα κατοικίδιο κουνέλι,
πλέον θεωρώ ασυμβίβαστη την ιδέα του κουνελιού ως φαγητού κι αυτήν ως κατοικιδίου. Στο μυαλό μου δηλαδή το κουνέλι έχει γίνει κατοικίδιο παρά φαγητό. Δε μπορώ πλέον να φάω κουνέλι, όπως δεν τρώω γάτες. Γι’αυτό και θ’αναφερθώ μόνο στα χρήσιμα προϊόντα ή υπηρεσίες που δεν εμπεριέχουν το θάνατο του κουνελιού, τα οποία δεν είναι και ασήμαντα. Εκτός του ότι είναι αβλαβή για το ζώο, συχνά είναι και ωφέλιμα γι’αυτό.

Κοπριά
Δεν είναι τόσο γνωστό, αλλά η κοπριά του κουνελιού είναι ένα από τα καλύτερα οργανικά λιπάσματα. Περισσότερα
εδώ
και
εδώ.
Η κοπριά του κουνελιού θεωρείται κρύα, δηλαδή μπορεί ν’αναμειχθεί με το χώμα χωρίς προηγούμενη επεξεργασία (χώνεμα), χωρίς να καίει τις ρίζες των φυτών. Είναι ιδιαίτερα υψηλή σε άζωτο και φώσφορο. Όπως όλα τα στερεά οργανικά λιπάσματα είναι βραδείας αποδέσμευσης, δηλαδή διαλύεται σιγά-σιγά. Η κοπριά του κουνελιού διαλύεται σχετικά αργά. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα κατά την προετοιμασία του χώματος για φύτεμα ή και κατά την περίοδο ανάπτυξης. Είναι ξηρή και σχεδόν άοσμη, κάνοντάς την εύκολη στην αποθήκευση και βολική στη χρήση. Γι’αυτό λοιπόν αν έχετε κουνέλι, μην πετάτε τα περιττώματα, αλλά κρατήστε τα για χρήση στα φυτά. Κι αν δεν έχετε φυτά, μπορείτε να τα δώσετε σε κάποιον άλλον που καλλιεργεί.
Εκτός του ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακατέργαστη, μπορεί, όπως και κάθε οργανικό υλικό,
να κομοστοποιηθεί
ή και να
κομποστοποιηθεί με γεωσκώληκες
Σε περίπτωση που κομποστοποιείτε υλικά, μπορείτε να ρίχνετε την κοπριά του κουνελιού μαζί με το βρώμικο υπόστρωμα στο δοχείο ή σωρό κομποστοποίησης. Αν κομποστοποιείτε με σκουλήκια, καλό είναι να αφαιρείτε από το βρώμικο υπόστρωμα τη γωνία όπου ουρεί το κουνέλι, γιατί τα ούρα έχουν άλατα και είναι βλαβερά για τα σκουλήκια.
Έχω παρατηρήσει ότι τα κουνέλια αφοδεύουν πολύ. Τόσο καιρό τα περιττώματα έφευγαν στα σκουπίδια, αλλά τώρα που έμαθα για την αξία τους υπολόγισα ότι μετά από λίγα καθαρίσματα θα έχω μαζέψει ικανοποιητική ποσότητα για τα φυτά μου, και ίσως περισέψει και λίγο.
Σημείωση: Τα κόπρανα του κουνελιού θα πρέπει να είναι όπως αυτά της φωτογραφίας στρογγυλά και στερεά. Αν είναι μαλακά, μπορεί να υπάρχουν 2 περιπτώσεις: ή έχουν βρεχτεί από ούρα ή νερό και μαλάκωσαν, ή υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο πεπτικό σύστημα του κουνελιού. Αν είναι λίγα ή μικρά, τότε μπορεί να υπάρχει πρόβλημα στην κινητικότητα του πεπτικού συστήματος ή ενσφήνωση (επείγουσα κατάσταση). Αν είναι πολλά μικρά ανακατεμένα με τρίχες, τότε μια μπάλα τριχών έχει σχηματιστεί στο πεπτικό σύστημα του κουνελιού από το καθάρισμα του σώματός του, κι από έλλειψη φυτικών ινών δεν μπόρεσε να τις βγάλει εύκολα. Επείγουσα κατάσταση αν συνεχιστεί για λίγες μέρες. Η διάρροια είναι επίσης μια πολύ επείγουσα κατάσταση ιδίως στα μικρά, που αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, οδηγεί σε αφυδάτωση ή και θάνατο του ζώου. Συχνά Στα μικρά κουνελάκια ο θάνατος επέρχεται ταχύτατα, πριν προλάβει να γίνει θεραπεία. Τέλος, αν παρατηρήσετε μακρουλά, μαλακά κόπρανα μ’έντονη μυρωδιά και σχήμα μούρου, αυτά είναι φυσιολογικά προϊόντα της πρώτης πέψης. Τα κουνέλια πέπτουν την τροφή τους δύο φορές – πρώτα το τρώνε, το αφοδεύουν σ’αυτή τη μορφή, μετά το ξανατρώνε και βγάζουν τα γνωστά περιττώματα. Συνήθως τρώνε τα προϊόντα της 1ης πέψης απευθείας απ’τον πρωκτό, αλλά αν υπάρχει συνεχής υπεραφθονία τροφής ή κάποιο πρόβλημα κάποιες φορές μπορεί να τ’αφήσουν.

Κατανάλωση φυτικών σκουπιδιών
Τα κουνέλια κάνουν πολύ καλή ανακύκλωση άχρηστων φυτικών υλικών. Μπορούν να φάνε κοινά ενοχλητικά αγριόχορτα όπως ραδίκια, λάπατα, γλιστρίδες, πεντάνευρο (φαγώσιμα κι απ’τον άνθρωπο), τσουκνίδες (μόνο ξεραμένες), αγρωστώδη (αγριάδα και παρόμοια σταχυοειδή φυτά), άχρηστα υλικά από φυτά όπως βλαστοί και φύλλα από ηλιόσπορο ύστερα από την παραγωγή ή κλαδέματα από μουριά, μηλιά, αχλαδιά ή αμπέλι, σκουπίδια από την παρασκευή φαγητού όπως φλούδες αγκουριού, καρότου, λεπτές ρίζες παντζαριού ή ραπανιού, φύλλα από ραπανάκι, βάσεις κουνουπιδιού, μπροκόλου ή μαρουλιού, καπάκια πιπεριάς κ.ά., επίσης σε μικρότερη ποσότητα φλούδες φρούτων όπως μήλου ή αχλαδιού.
Έχω δώσει τα περισσότερα από τα παραπάνω στο κουνέλι μου, ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Θα πρέπει όμως να είστε σίγουροι αν αυτό που πρόκειται να του δώσετε είναι ασφαλές ή όχι. Για παράδειγμα, οι φυτρωμένες πατάτες, υλικό (εκτός της σάρκας των φρούτων) από κερασιά, ροδακινιά, δαμασκινιά ή παρόμοια δέντρα, υλικό από εσπεριδοειδή, οποιοδήποτε γνωστό δηλητηριώδες φυτό, οτιδήποτε χαλασμένο, μουχλιασμένο ή σάπιο, υλικά από δημητριακά, γλυκά, γαλακτοκομικά ή ζωικής προέλευσης, δε θα πρέπει να ταϊζονται στα κουνέλια.

Επομένως τα κουνέλια είναι πολύ καλοί ανακυκλωτές μετατρέποντας άχρηστα μέρη των φυτών ή της τροφής μας σε καλής ποιότητας κοπριά για τα φυτά μας. Δύο ακόμα λόγοι για να έχετε ένα κατοικίδιο κουνέλι.

Άλλα προΪόντα
Κάποιες φυλές κουνελιών, όπως τα κουνέλια Αγκύρας (αγκορά), παράγουν μαλλί. Το μαλλί μαζεύεται με κούρεμα των κουνελιών, χωρίς να γίνεται κάποια βλάβη σ’αυτά. Επίσης, η γούνα και το δέρμα του κουνελιού χρησιμοποιούνται, αλλά αυτό και πάλι εμπεριέχει το θάνατο του ζώου. Θα μπορούσαν ωστόσο να παρθούν μετά το φυσικό του θάνατο, αν και για τους περισσότερους κουνελόφιλους ούτε αυτό θά’ταν καλή ιδέα.