Σημείωση: Το φυτό αναγνωρίστηκε ως οινοθήρα (oenothera speciosa). Παρακάτω υπάρχουν καλλιεργητικές πληροφορίες, η ιστορία του φυτού μου κι εκτενής περιγραφή φυσικά, για να γίνει η αναγνώριση σωστά.

άνθος του φυτού

Το παραπάνω φυτό της φωτογραφίας προστέθηκε πέρσι στη συλλογή μου. Είναι ένα απ’τ’αγαπημένα μου πολυετή ανθοφόρα. Αν και για τα περισσότερα των φυτών μου γνωρίζω το ακριβές είδος, ή, αν αυτό δε γίνεται, π.χ. στην περίπτωση των υβριδίων, το όνομα του γένους, γι’αυτό το φυτό όμως δεν ξέρω σχεδόν τίποτα για το είδος και την ταξινόμησή του. Το μόνο που ξέρω αρκετά καλά είναι οι καλλιεργητικές ανάγκες.
Αυτό το φυτό είναι κλώνος από φυτά στο Πολύχρονο Χαλκιδικής. Εκεί θείοι μου έχουν εξοχικό και γι’αυτό έχω πάει αρκετές φορές. Το φυτό αυτό μπορει να βρεθεί καλλιεργούμενο αρκετά συχνά. Από εκεί επίσης προέρχονταν και τα φυτά που είχαμε στο χωριό μου, Πύργοι Κοζάνης. Στη Θεσσαλονίκη το έχω δει σπάνια. Τέτοιο φυτό έχει κι ο Χάμπος007, αλλά δεν ξέρω από πού το πήρε.

Το μόνο σίγουρο που ξέρω γι’αυτό το φυτό είναι ότι είναι ένα πολυετές δικοτυλήδωνο. Όπως φαίνεται είναι ριζωματώδες, γιατί μία μόνο φυτεμένη ρίζα μπορεί γρήγορα να δημιουργήσει πολλές παραφυάδες. Οι ‘παραφυάδες’ αυτές σίγουρα δεν προέρχονται από σπόρο που πέφτει, γιατί μπορεί να εμφανιστούν και πριν την ανθοφορία. Το φυτό έχει λεπτές και ανοιχτόχρωμες, αλλά βαθιές ρίζες. Οι υπέργειοι βλαστοί του είναι λεπτοί ή μέτριου πάχους στη βάση, λείοι, εύκαμπτοι και σκληροί. Μέχρι ένα συγκεκριμένο ύψος στηρίζονται από μόνοι τους, αλλά μετά από κάποιο διάστημα λυγίζουν και κρεμάνε. Το φυτό είναι ημιαναρριχόμενο. Συχνά οι βλαστοί απλώνουν, ακουμπούν σ’επιφάνειες ή μπλέκονται μεταξύ τους ή και σε άλλα φυτά. Το φυτό αυτό δεν είναι πολύ πυκνό. Αν και υπάρχουν μικρά κλαδάκια στις μασχάλες των φύλλων, εξαιτίας της έντονης κυριαρχίας της κορυφής, συνήθως δεν αναπτύσσονται. Μερικά κλαδιά αναπτύσσονται κοντά στη βάση του βλαστού. Αν η κορυφή κοπεί, κάποια κλαδιά θ’αναπτυχθούν, αλλά πάλι το φυτό θα διατηρήσει το αραιό κι απλούμενο σχήμα του. Τα φύλλα είναι εναλάξ, περίπου 4 εκατοστά (άλλα μεγαλύτερα άλλα μικρότερα) και πλατιά, οδοντωτά, λεία, με κανονικό μίσχο. Μπορεί να είναι απλά ή σύνθετα, με μικρά, άμισχα, τριγωνικά φυλλαράκια στο σημείο ένωσης του ελάσματος του φύλλου με το μίσχο. Φύλλα προς τη βάση είναι πιο σύνθετα.
Τα άνθη βγαίνουν στις μασχάλες των φύλλων, αφού το φυτό έχει πάρει κάποιο ύψος και στηρίζονται σ’έναν κοντό, μικρό βλαστό. Είναι κάπως χωανοειδή, διαμέτρου περίπου 3-6 εκατοστών, με 4 πέταλα χωρισμένα ελαφρά σε 2 λοβούς και το κέντρο τους είναι κίτρινο. Οι στήμονες είναι, όπως προσπάθησα να τους μετρήσω, 4 ή και περισσότεροι με επιμήκεις ανθήρες που ρίχνουν πολύ γύρη. Ο κάλυκας έχει 4 πλευρές, όσα είναι και τα σέπαλα. Τα σέπαλα, μαζί μάλλον με τα πέταλα, δημιουργούν ένα στενό σωλήνα από τον κάλυκα ως το ανοιχτό μέρος του άνθους. Τα σέπαλα ανοίγουν κι αυτά στο επάνω τέλος του σωλήνα, αν και είναι πολύ μικρά. Τα άνθη έχουν ένα ελαφρύ άρωμα λεμονιού. Τα μπουμπούκια είναι κυλινδρικά, και δεν ανοίγουν όλα μαζί συγχρόνως. Μετά την πτώση του άνθους σχηματίζεται μια μικρή κάψουλα, που παραμένει γι’αρκετό χρόνο στο φυτό.
Το φυτό αυτό είναι πολυετές, με περίοδο μεγαλύτερης ανάπτυξης την άνοιξη. Προς τα μέσα-τέλη άνοιξης κι όλο το καλοκαίρι ανθίζει σχεδόν συνεχώς με μια μικρή παύση στα μέσα καλοκαιριού-φθινόπωρο, οπότε αναπτύσσεται πάλι. Το χειμώνα μπορεί οι ψηλοί βλαστοί να ξεραθούν, αλλά πάντα μερικά φύλλα μένουν. Επανέρχεται την άνοιξη πολύ γρήγορα. Στους Πύργους Κοζάνης (μέσο υψόμετρο 800 μ.) παγώνει και καταστρέφεται. (Ενημέρωση 2/8/2011: Έκανα πολύ μεγάλο λάθος. Νόμισα ότι καταστράφηκε όταν το επισκέφθηκα τον Απρίλιο και είδα μόνο λίγα ξερά κλαδιά. Διάβασα όμως ότι στις κρύες περιοχές αργεί να εμφανιστεί στην επιφάνεια. Τον Ιούνιο που το ξαναείδα είχε γίνει τουλάχιστον τριπλάσιο από πέρσι, με πάρα πολλά άνθη.)

ολάνθιστο φυτό τον Ιούνιο στους Πύργους

Καλλιεργείται σε πολλά περιβάλλοντα. Και στο έδαφος και σε δοχεία. Χρειάζεται χώμα με καλή αποστράγγιση, ήλιο ή ελαφριά ημισκιά με λίγες ώρες ήλιο και κανονικό πότισμα και λίπανση. Αν καλλιεργείται σε δοχείο, θα χρειαστεί βαθιά γλάστρα για ν’απλώσει τις ρίζες του.
Το δικό μου φυτό το έχω σε μια μεσαία γλάστρα μ’ελαφρύ χώμα, σε θέση ημισκιερή με μερικές ώρες απευθείας ήλιο και αναπτύσσεται γρήγορα κι ανθίζει συνεχώς αυτήν την εποχή. Το χειμώνα δεν του δίνω κάποια προστασία. Ο Χάμπος007 το διατηρεί σε παρόμοιες συνθήκες.
Από τη φωτογραφία και την εκτενή περιγραφή, παρακαλώ όποιος γνωρίζει αυτό το φυτό, να μου το αναγνωρίσει κάνοντάς ένα σχόλιο.

Advertisements