Συχνά στα στατιστικά του ιστολογίου βρίσκω αναζητήσεις από ανθρώπους που θέλουν να μεγαλώσουν γυρίνους σε ενυδρείο. Όμως αυτό δεν είναι κάτι τόσο απλό κι εύκολο.
Πρώτον γιατί υπάρχουν πάρα πολλά είδη βατράχων, το καθένα με διαφορετικούς γυρίνους που έχουν διαφορετικές ανάγκες και χρόνο μεταμόρφωσης. Οι περισσότεροι γυρίνοι μεταμορφώνονται σε μερικούς μήνες, κάποιοι άλλοι από είδη της ερήμου σε λίγες εβδομάδες και άλλοι λίγων ειδών και σ’ένα χρόνο. Επίσης η διατροφή των γυρίνων των διαφόρων ειδών είναι διαφορετικοί. Οι περισσότεροι είναι φυτοφάγοι, αλλά υπάρχουν και παμφάγοι και σαρκοφάγοι, ακόμα και κανιβαλιστικοί. Οι ανάγκες σε θερμοκρασία, ροή ή όχι του νερού και σε ph του νερού μπορεί να ποικίλουν ανάμεσα στα είδη.
Δεύτερον γιατί οι περισσότεροι γυρίνοι χρειάζονται ειδική φροντίδα. Κατά κανόνα χρειάζονται νερό άριστης ποιότητας. Η ανθεκτικότητά τους σε βεβαρυμένο νερό ποικίλει ανάλογα με το είδος. Επίσης ο υπερπληθυσμός προκαλεί μείωση της ανάπτυξης ή και κανιβαλισμό σε μερικά είδη.
Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι γενικεύσεις δεν μπορούν να γίνουν. Παρόλα αυτά υπάρχουν άρθρα στο Διαδίκτυο σχετικά με το μεγάλωμα των γυρίνων γενικά.

Εάν έχετε πάρει γυρίνους από τη φύση για να μεγαλώσετε (αφού έχετε βεβαιωθεί για το είδος και τις ανάγκες του), καλό είναι ν’αφήσετε τα βατραχάκια πολύ κοντά κι όχι μέσα στο νερό, στο ίδιο σημείο όπου τα βρήκατε.

Advertisements