λευκά εργαστηριακά ποντίκια

Από:
εδώ

Μετάφραση: Bolko

Εκτροφή και αναπαραγωγή ποντικιών ως τροφή για ερπετά

Του Edward M. Craft

Κάποτε κάποια στιγμή κάθε κάτοχος σαρκοφάγου ερπετού θ’αποφασίσει ότι θέλει να προσπαθήσει να εκθρέψει ποντίκια για χρήση ως τροφή. Αν κι αυτό είναι ένας χρήσιμος τρόπος για την επίλυση του προβλήματος της σταθερής παροχής τροφής δεν είναι για τον καθένα. Τα ποντίκια χρειάζονται τόση δουλειά για να εκτραφούν όση και τα ίδια τα ερπετά. Τα ποντίκια επίσης θα πρέπει να ταϊζονται κι αυτό το κόστος θα πρέπει να συνυπολογιστή όταν ζυγίζετε το κόστος της εκτροφής ή της αγοράς τους.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να’χετε κατά νου όταν εκτρέφετε κι αναπαράγετε ποντίκια ως τροφή είναι ότι θα πρέπει να τα μεταχειρίζεστε τόσο καλά όσο και τα ερπετά για τα οποία θ’αποτελέσουν τροφή. Αυτό θα βοηθήσει στην πρόληψη της μετάδοσης ασθενειών και παρασίτων στο ερπετό σας και δεν είναι επίσης απάνθρωπο για το θήραμα. Αυτός είναι ακόμα ένας λόγος για το προσκότωμα των ποντικιών πριν το τάισμα, μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμού του ερπετού και είναι πιο ανθρώπινο για το θήραμα.
Η στέγαση μπορεί να επιτευχθεί έχοντας τα ποντίκια σ’ένα ενυδρείο 50 λίτρων. Φθηνά εργαστηριακά κλουβιά σχεδιασμένα ειδικά για ποντίκια μπορούν επίσης ν’αγοραστούν και είναι διαθέσιμα από τα περισσότερα εξειδικευμένα για ερπετά καταστήματα ή από παραγγελία από το Διαδίκτυο. Πριονίδι πεύκου μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υπόστρωμα ή εφημερίδα. Η εφημερίδα είναι φθηνότερη, αλλά λερώνεται εύκολα και χρειάζεται συχνότερο καθάρισμα. Το πριονίδι κέδρου δε θα πρέπει ποτέ να χρησιμοποιηθεί ως υπόστρωμα, αφού είναι γνωστό ότι είναι επιβλαβές για τα ποντίκια. Ένα μπουκάλι νερού θα πρέπει να παρέχεται και μπορεί ν’ασφαλιστεί καλύτερα στο εσωτερικό του κλουβιού με ταινίες από Velcro.
Τα ποντίκια θα πρέπει να ταϊζονται με ποικιλία τροφής όπως τροφή για χάμστερ ή άλλα μικρά τρωκτικά, τροφή εργαστηρίου και λίγη τροφή για σκύλους. Όλα αυτά μπορούν ν’αγοραστούν από τα περισσότερα μεγάλα καταστήματα και καταστήματα κατοικιδίων. Μια σταθερή παροχή τροφής θα πρέπει να υπάρχει πάντοτε.
Το κλουβί θα μπορεί να στεγάσει 4 θηλυκά προς 1 αρσενικό. Όταν το αρσενκό έχει ζευγαρώσει με το θηλυκό, το θηλυκό θα πρέπει ν’απομακρυνθεί από την ομάδα. Θα περάσουν περίπου 21 μέρες μέχρι το θηλυκό να γεννήσει 5-15 μικρά. Το μέσο μέγεθος γέννας είναι 15 μικρά με κάποια θηλυκά να γεννούν έως και 20 ανάλογα με την ηλικία και τη γενική τους υγεία. Μετά από περίπου 21 μέρες τα μικρά θα πρέπει να έχουν απογαλακτιστεί και θα τρώνε μόνα τους. Το θηλυκό μετά μπορεί να μεταφερθεί στο ομαδικό κλουβί. Σε περίπου 45 μέρες τα μικρά θα έχουν ενηλικιωθεί.
Το καθάρισμα του κλουβιού θα πρέπει να γίνεται 1-2 φορές την εβδομάδα. Πετάξτε το υπόστρωμα και πλείνετε τα κλουβιά με σαπούνι και ένα ελαφρύ διάλυμα χλωρίνης και νερού. Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι το κλουβεί είναι πολύ καλά ξεπλειμένο και στεγνωμένο πριν τοποθετήσετε το υπόστρωμα και τα ποντίκια πίσω. Βεβαιωθείτε ότι το καπάκι του κλουβιού είναι ασφαλισμένο πάντοτε. Τα ελεύθερα ποντίκια δεν είναι μόνο δύσκολο να πιαστούν, αλλά μπορεί ν’αναπαραχθούν μέσα στο σπίτι σας.
Αν και οποιουδήποτε χρώματος ποντίκια είναι καλά, είναι τα λευκά εργαστηριακά ποντίκια που φαίνεται να είναι να είναι τα’ανθεκτικότερα και τείνουν να είναι παραγωγικότερα. Ένα ποντίκι κατά μέσο όρο θα συνεχίσει ν’αναπαράγεται για περίπου 1 χρόνο. Τα θηλυκά θα πρέπει ν’αντικαθίστανται περίπου κάθε χρόνο, ενώ τα’αρσενικά περίπου κάθε ενάμισι.
Η θερμοκρασία είναι πολύ σημαντική και τα ποντίκια θα πρέπει να βρίσκονται σ’ένα δωμάτιο όπου η θερμοκρασία είναι περίπου 18-21 βαθμούς. Θερμοκρασίες πάνω από τους 21 τείνουν να μειώνουν την παραγωγικότητά τους, κι αν παραμείνουν σε θερμοκρασίες πάνω από τους 21 βαθμούς για πολύ στο τέλος θα πεθάνουν.
Η υπομονή είναι το κλειδί και ίσως θα πρέπει να πειραματιστείτε λίγο με τη βασική ιδέα για να βρείτε μια μέθοδο η οποία θα είναι και αποτελεσματική και βολική για σας.

Σημείωση: Σ’άλλες πηγές δεν συνίσταται η απομάκρυνση του γονιμοποιημένου θηλυκού από την αποικία, αλλά του αρσενικού. Υπάρχει η πιθανότητα, αν το θηλυκό ενοχληθεί μόλις έχει γεννήσει, να κανιβαλίσει τα μικρά του. Επίσης, αυτή η υψηλή παραγωγικότητα των 15 μικρών και άνω είναι συνηθέστεροι σε τύπους εργαστηριακών ποντικών, παρά σε κοινούς. Γι’αυτό και είναι καλύτερα τα εργαστηριακά. Σύμφωνα με άλλους, δεν απαιτείται αφαίρεση κανενός από μια σταθερή αποικία που δεν ενοχλείται πολύ. Σύμφωνα μ’άλλες πηγές η θερμοκρασιακές τους αντοχές είναι ευρύτερες. Πάντως η θερμοκρασία δε θα πρέπει να παραμένει σχετικά υψηλή για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Μέθοδοι θανάτωσης των ποντικιών υπάρχουν πολλές όπως πέταγμα σε τοίχω – δεν προτείνεται, αλλά έχει γίνει -, σπάσιμο του αυχένα, ή, το καλύτερο, θανάτωση με διοξείδιο του άνθρακα. Μετά μπορούν να καταψυχθούν για χρήση αργότερα. Αλλιώς μπορούν να προσφερθούν ζωντανά στα ερπετά, αλλά τότε υπάρχει η πιθανότητα το ποντίκι από το φόβο του να επιτεθεί στο ερπετό και να το τραυματίσει.
Οικονομικότερο για ένα ή μια μικρή συλλογή σαρκοφάγων ερπετών (κυρίως φίδια, αλλά και κάποιες μεγάλες σαύρες) είναι η παραγγελία κάποιας ποσότητας έτοιμων κατεψυγμένων ποντικιών, τα οποία μπορούν να διατηρηθούν γι’αρκετό χρονικό διάστημα στην κατάψυξη και δεν πιάνουν πολύ χώρο.
Μια ακόμα πηγή για την εκτροφή ποντικών:
εδώ
Η ορολογία που χρησιμοποιείται για τα έτοιμα κατεψυγμένα είναι η εξής: pinky για το νεογέννητο ροζ ποντικάκι, fuzzy για το μεγαλύτερο που έχει βγάλει χνούδι, hopper για το ακόμα μεγαλύτερο που όμως δεν έχει ενηλικιωθεί, και adult για το ενήλικο.
Εγώ πάντος δε θα μπορούσα να θανατώσω αυτά τα ζεστά και μαλακά ζώα με μουστάκια, ακόμα κι αν ο τρόπος θανάτωσης είναι ανώδυνος. Καλύτερα έτοιμα κατεψυγμένα.

Σημείωση: Οι αρουραίοι είναι διαφορετικά ζώα από τα ποντίκια.

Advertisements